Aș putea începe prin a spune că acesta este articolul de dinaintea meniului festiv al lunii decembrie. Deja a devenit o tradiție ca în luna cea mai frumoasă din an să public un material cu idei savuroase pentru mesele de sărbătoare. Și fiind final de an, nu pot să nu aduc în discuție și faptul că am mai adunat o colecție încântătoare de planuri alimentare, în ”cartea” noastră de bucate dedicată organizării și planificării alimentare. Idei și meniuri pentru toate gusturile. Planuri alimentare ușor de implementat care au rolul de a vă face viața mult mai ușoară în bucătărie, în timp ce gătiți preparate nutritive.
Pe final de noiembrie, am început deja să mă gândesc la preparatele pe care le voi pregăti anul acesta de sărbători, iar ca de obicei, aliatul de nădejde este gama de produse tot mai impresionantă Deluxe, disponibilă în magazinele Lidl România. Produse care deja și-au făcut loc în magazine, iar pe unele dintre acestea le-am adăugat în coșul de cumpărături fiind excelente atât pentru mesele de post, dar și pentru preparate festive.
Știu, mă entuziasmez și pățesc asta de fiecare dată când Deluxe își face apariția în magazine. Am produsele mele preferate ce nu lipsesc de pe lista de cumpărături în niciun an, și mai mult decât atât, mă bucur să văd că de la un an la altul mai apar produse noi. Pe Instagram am publicat un material video în care am adunat toate produsele Deluxe preferate.
Meniul de luna aceasta este unul destul de bogat pentru că am integrat atât mesel mele, de post, cât și pe cele ale Domnului B, dar și ale Alexiei, care are preferințe și nevoi separate față de noi.
Este probabil cea mai provocatoare perioadă din punct de vedere al alimentației. Nu este cel mai simplu să îți pregătești toate mesele de post, și, în paralele, să gătești mese normale, dar cum gătitul simplu este specialitatea mea, și nu mă complic prea tare, atunci reușesc cu brio să planific fiecare săptămână astfel încât să fie bine și nutritiv pentru toată lumea.
Mă gândesc, în timp ce scriu aceste rânduri, că nu sunt sigura care are de pregătit mâncăruri separate pentru fiecare, și atunci poate că e mai mult decât binevenit acest articol complet. Și totodată, vă aștept în comentarii și cu propunerile voastre. Să povestim mai multe despre cum se simte această perioadă pentru voi.
Hai să trecem prin fiecare zi și să vă arat exact care sunt propunerile din aceasta lună:
Ziua 1:
Masa 1: smoothie cu spanac, avocado, ananas, ghimbir, ovăz și lămâie
Masa 2: 1 felie de pâine crocantă cu pastă de anghinare Deluxe și frunze de salată + măsline kalamata Deluxe
Masa 3: supă cremă de dovleac cu sumac, rodie și semințe de dovleac
Masa 4: mix de nuci + 1 iaurt de cocos și mango Vemondo
Masa 5: broccoli cu tofu, orez basmati, măsline și rodie/ Pentru Domnul B tagliatelle cu sos de dovleac și burrata di bufala Deluxe
*Am fiert mai mult orez și i-am pregătit Alexiei salată cu ton, ardei roșu și porumb + fructe proaspete și iaurt de cocos și mango
Ziua 2:
Masa 1: pâine cu semințe, pastă de anghinare și somon afumat (ambele Deluxe) + castraveți și ardei gras
Masa 2: suc de apio cu ghimbir și lămâie
Masa 3: varză călită cu mămăligă/ pentru Domnul B am pregătit varză cu cârnați și mămăligă
Masa 4: humus preparat din năut cu trufe (Deluxe) + 1 morcov
Masa 5: salata Prestigio cu castraveți, ceapă și ton Deluxe
*zi cu dezlegare la pește
*Pentru Alexia am pregătit salata de ton Deluxe cu castraveți, porumb, ardei și ceapă verde + fructe proaspete (ananas, rodie și banană)
Pentru cină i-am pregătit tagliatelle Deluxe cu sos roșu
Mesele Alexiei de prânz sunt luate la pachet în zilele cu antrenament.
Ziua 3:
Masa 1: smoothie cu apio, banană, lime și ovăz, iar pentru Alexia varianta cu iaurt grecesc, zmeură, ovăz și banană
Masa 2: lipie integrală cu humus, frunze și morcov
Masa 3: supă cremă de dovleac/ Domnul B a servit (la pachet) varză călită
Masa 4: iaurt de cocos cu mango
Masa 5: fasole verde și fasole galbenă păstăi, trase la tigaie + chiftele de cartofi și morcov
*Pentru cina Alexiei am pregătit dorada la cuptor cu orez și salată de pătrunjel cu rodie
*Pentru chiftele am pregătit două variante. Una de post și încă o variantă cu brânză cheddar Deluxe și parmezan
*Pentru Domnul B și Alexia am pregătit brioșe-papanași numai bune pentru gustări
Ziua 4:
Masa 1: 2 toasturi cu pâine crocantă Tastino. 1 cu pastă de anghinare și 1 cu somon și icre de somon. Pentru Alexia pâine cu semințe și somon + ou fiert și brânză cheddar Deluxe
Masa 2: suc de apio cu ghimbir și lămâie
Masa 3: varză călită
Masa 4: tartă cu lime (vegană) cu cremă din nuci caju și blat de curmale, ovăz și fulgi de migdale
Masa 5: creveți cu usturoi și legume Freshona (ediție limitată)
*dezlegare la pește
Ziua 5:
Masa 1: porridge cu mere și zmeură congelată
Masa 2: 1 morcov + humus și măsline
Masa 3: supă cu găluște (varianta vegană)
Masa 4: tartă vegană cu lime
Masa 5: legume Freshona (ediție limitată) cu orez basmati
*Pentru Alexia și Domnul B am pregătit stripsuri la cuptor cu sos de iaurt și usturoi + orez basmati
Am descoperit orezul cu bob lung Bio (golden sun) de la Lidl și este super, super bun, iar partea bună este că suntem cu toții de acord că este super gustos. Eu îl pun la fiert în apă cu sare, apoi îl scurg de apă și îl trec pe sub un jet de apă rece și îl amestec cu furculița să nu se lipească. Merge de minune în super multe combinații.
Știu, pare că toată ziua stau în bucătărie să gătesc, însă nu este deloc așa și sper să mă credeți pe cuvând, mai ales că am timp să mă ocup cu brio de restul responsabilităților din fiecare zi.
Tocmai de aceea, revin asupra importanței planificării alimentare. Am alimentele cumpărate, am un plan făcut și nu stau să bâjbâi cu ușa frigiderului deschisă neștiind ce să gătesc.
Mă țin de plan, iar dacă într-o zi schimb planurile, nu-i nimic, mut planificarea cu o zi și tot sunt în câștig.
Pentru o planificare alimentară de post, nutritivă și sățioasă, este important să ai la îndemână mesele pregătite în avans pentru a nu pica mereu în plasa unei felii de pâine cu zacuscă. Spun asta pentru că știu exact cum este să fii nepregătit și să tot ciugulești până te așezi la masă. De obicei ciugulitul înseamnă carbohidrați sau nuci fără limită ceea nu ne dorim 🙂
Sper să vă ajute materialul acesta, mai ales că are idei pentru toate gusturile și preferințele, iar acestea fiind spuse, ne vedem în scurt timp cu materialul dedicat lunii decembrie, plin de culoare și propuneri delicioase pentru sărbători echilibrate.
La capitolul meniu festiv, nu uitați să îmi lăsați propunerile voastre cu ceea ce vă doriți mai mult să găsiți pe blog.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns