Propunerile pentru planul alimentar din această lună, sunt conturate și în jurul meniului festiv, astfel încât vă invit să descoperiți planificarea meselor pentru 6 zile, plină de sugestii și propuneri nutritive, dar și ușor de pregătit.
Sunt inserate și legăturile către rețete, acolo unde este cazul. Ca de fiecare dată, unde sunt nelămuriri, în rubrica dedicată comentariilor vă răspund negreșit, așa că nu ezitați să lăsați acolo întrebările voastre.
Nu am mers în direcția unui meniul tradițional, vă spun de la început, pentru că sunt mai concentrată pe evitarea risipei alimentare decât pe preparate din care nu putem mânca mai mult de două zile. Aleg să gătesc mai variat, cantități mai mici, astfel încât știu că nu rămâne nimic. De cele mai multe ori din preparatele tradiționale mâncam puțin, de poftă, și inevitabil ajungeau să rămână în cantități mari prin frigider, ceea ce nu ne mai dorim de foarte mult timp.
Aleg să pun în meniu preparate care se gătesc rapid pentru fiecare zi, și stabilesc 1-2 feluri de mâncare, de bază, pe care să le avem pentru masa de prânz, cum este și în acest plan alimentar supa de pui a la grec și rața cu varză la cuptor.
În același timp, îmi place ca fiecare preparat pe care îl pun pe listă, și apoi pe masă, să fie o experiență culinară, iar pentru asta mă ajută an de an gama produselor Deluxe din magazinele Lidl, pe care abia o așteptam să apară la raft.
Am lista mea cu produsele preferate, și nu lipsesc niciodată: creveții uriași care au certificare MSC (certificare internațională ce atestă pescuitul durabil), curmalele Medjool, pasta de anghinare pe care o găsesc ideală fie pentru mic dejun sau o gustare rapidă, dar și pentru lipii umplute sau bruschete.
De la planificarea meniului festiv de Crăciun, am descoperit și năutul cu trufe, parte din aceeași colecție Deluxe, așa că a ajuns repede și el pe lista produselor mele preferate.
Pe lângă tradiționala râșniță cu sare roz de Himalaya, untul cu sare, parmezanul și somonul afumat.
Descopăr noi produse, iar la această sesiune de cumpărături am adăugat și calamarii congelați. I-am descoperit analizând catalogul din aplicația Lidl Plus și i-am proiectat repejor într-o rețetă simplă.
Nu sunt sărbătorile pascale, nici pe departe, cum sunt cele de iarnă, dar fiecare preparat Deluxe aduce savoare și bucurie în farfurie.
Dar până la raionul cu produse Deluxe, mă opresc pentru Piața Lidl, de unde plec cu un adevărat curcubeu în coșul de cumpărături. Fie că vorbim de lădițele cu fructe și legume de la producători locali sau de cele exotice în Piața Lidl sunt toate culorile de care ai nevoie pentru a construi un plan alimentar bogat în vitamine
Vă invit să descoperiți cele 6 zile de planificare alimentară, pornind de la lista de cumpărături.
Ziua 1:
Mic dejun: Smoothie cu baby spanac, ovăz, banană și avocado/ pentru Alexia smoothie cu cottage cheese Bio, zmeură congelată, curmale Medjool, nuci caju Alesto și fulgi de ovăz
Prânz: Tocană de năut cu spanac și ciuperci/
Cină: Cartofi la cuptor și salată verde cu ridichi + ceapă verde/ pentru Alexia dorada la grătar cu cartofi la cuptor
Gustare: Căpșune și kiwi
Gustare: 2 cookies cu ovăz, curmale, merișoare și banană
Meniu festiv (prima zi)
Ouă umplute
Focaccia cu roșii deshidratate, parmezan și anșoa Deluxe
Humus cu trufe (cu năut la borcan din gama Deluxe)
Drob de ciuperci, pentru mine, iar pentru Domnul B categoric drob tradițional
Măsline pane – varianta Deluxe, umplute cu ardei
Ciorbă de pui a la grec
Rață la cuptor cu varză pentru Domnul B, iar pentru mine morcovi glazurați și dip de brânză de capră + salată de broccoli cu avocado și ton Deluxe
Lămâi umplute cu cremă de caju cu lămâie
Meniu festiv (a doua zi)
Rulou cu nucă, cacao și curmale
Focaccia și humus + pate de ficat
Platou crudități și chifteluțe de curcan cu zucchini
Ciorbă de pui a la grec
Ciuperci umplute cu spanac și parmezan
Salată de cartofi cu fenicul, sparanghel și calamari Deluxe
Salată de fructe (ananas, căpșune, kiwi, mere)
* Pentru măslinele pane vă las varianta cu măsline verzi simple, fără sâmburi, eu le folosesc pe cele Baresa de la Lidl, și am descoperit că au și borcan mare, foarte util și la un raport calitate preț excelent.
Ziua 4:
Mic dejun: Toast cu pastă de anghinare Deluxe și somon afumat + 1 ou fiert și 1 ciupercă cu spanac și parmezan/ pentru Alexia smoothie cu iaurt grecesc, curmale, ovăz și nuci caju Alesto
Prânz: Rață cu varză la cuptor pentru Domnul B/ eu am ales doar varză cu mămăligă
Cină: Dorada la grătar cu sparanghel tras la tigaie și salată verde
Gustare: Rulou cu nucă, cacao și pastă de curmale
Gustare: 1 măr
Ziua 5:
Mic dejun: Drob de ciuperci cu salată + salată de castraveți și ridichi
Prânz: Ciorbă de pui a la grec
Cină: Salată de ton Deluxe cu ardei kapia, ceapă verde, ridichi, porumb, castraveți. La fel și pentru Alexia
Gustare: 1 măr
Gustare: Lămâie umplută cu cremă de caju
Ziua 6:
Mic dejun: Smoothie cu iaurt grecesc, cacao, curmale, ovăz și un shot de cafea. Pentru Alexia smoothie cu iaurt grecesc, mango congelat, ovăz, curmale Medjool și nuci caju
Prânz: Salată cu cottage cheese, ou fiert, apio, ceapă, castravete
Cină: Creveți uriași White Tiger Deluxe în stil saganaki
Gustare: 1 banană
Gustare: nuci hidratate
Vă reamintesc despre importanța echilibrului, cu atât mai mult în perioada sărbătorilor pascale. Aveți grijă la combinațiile alimentare, să nu fie din categoria celor ce vin la pachet cu neplăceri.
- Alegeți o garnitură verde, de preferat o salată verde sau rucola cu ridichi, broccoli sote, fasole verde, varză de bruxelle, sparanghel;
- Între mese alegeți să mâncați ananas proaspăt, acesta conține bromelaină, o enzimă care descompune proteinele ajutând astfel la digestie. Acesta este și desertul ideal după orice mâncare grea cu carne;
- Faceți mișcare. O plimbare de minim 30 de minute în aer liber este o alegere minunată;
- Adăugați o cană de ceai verde în meniu;
- Limitați consumul de alcool;
- Nu uitați de importanța hidratării.
Sărbători liniștite,
Cu drag,
D
Daniela Preoteasa
Un meniu deosebit mulțumesc pt informații… și pt munca depusă
danielaniculi
Multumesc si eu pentru aprecieri ❤️