![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9611-450x800.jpg)
Când viața îți dă lămâi, fă un desert răcoritor, vegan și fără zahăr adăugat
Dacă erai în căutarea unui desert super răcoritor, super ușor de pregătit, delicios și totuși fără zahăr adăugat, ai ajuns acolo unde trebuie.
Am pregătit cele mai drăguțe lămâi, din cremă de caju și zeamă de lămâie. Acrișoare, dar în același timp echilibrate, perfecte pentru un desert de primăvară-vară, când nu te-ai încumeta chiar la orice fel de combinație.
Am să fac o scurtă precizare. Dacă totuși lămâile par că sunt prea acrișoare pentru gustul vostru, un strop de miere va rezolva cu siguranță problema, deși eu sper că nu este cazul, mai ales că la final le vom adăuga nuci pecan caramelizate, făcute să echilibreze perfect preparatul final.
Hai să ne apucăm de treabă.
Ingrediente:
- 4 lămâi
- 200 g nuci caju
- 7-8 curmale Medjool (eu am folosit curmalele de la Lidl – gama Deluxe)
- 10 nuci pecan
- 1 linguriță miere de albine
- un strop de scorțișoară
Mod de preparare:
Primul pas din această rețetă constă în hidratarea nucilor caju, pe care eu le-am ținut într-un vas cu apă pe timpul nopții. Dar se poate opta și pentru varianta cu apă caldă, și sunt gata mai repede, în aproximativ 2 ore.
Mai întâi am spălat lămâile foarte bine.
Am tăiat lămâile pe jumătate, pe lung, și am scos pulpa cu ajutorul unei linguri având grijă să nu se rupă coaja. Mi-am dorit să folosesc coaja pe post de recipient, să ofer un aer mai festiv, și mai deosebit preparatului.
*Pentru a transforma pulpa în zeamă de lămâie eu am folosit un storcător cu ax melcat, însă puteți opta pentru un blender, apoi treceți compoziția printr-o sită pentru a avea un suc limpede de lămâie.
Într-un blender, cu putere mare, am adăugat nucile caju hidratate și scurse de excesul de lichid. Am completat cu zeama de lămâie (aproximativ 300 ml), și curmalele Medjool.
Dacă lămâile folosite nu au fost atât de generoase și aveți mai puțin suc, puteți completa cu lapte de cocos sau altă băutură vegetală, dar pe masură ce blenderul mixează pentru a nu strica consistența. Poate că nu mai este cazul de extra lichid.
*Dacă nu aveți curmale medjool, puteți opta pentru curmalele Alesto, le găsiți la raionul cu nuci și semințe din Lidl, doar că fi ideal să fie hidratate pentru 30-40 de minute în apă caldă.
Cu crema obținută, am umplut cupele de lămâie și le-am lăsat la rece.
Nucile pecan le-am tocat mărunt, le-am pudrat cu puțină scorțișoară și le-am rumenit într-o tigaie. Peste ele am adăugat lingurița cu miere să le dau o textură crocantă. Nu, mierea nu devine toxică, doar își pierde proprietățile!
Nucile crocante le-am adăugat peste cremă + câțiva fulgi de migdale.
Da, puteți adăuga o lingură cu zahăr dacă dețineți în casă :-))
Așa desert răcoritor e păcat să nu încercați!
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9610-450x800.jpg)
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9339-450x800.jpg)
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9340-450x800.jpg)
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9341-450x800.jpg)
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9342-450x800.jpg)
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9348-450x800.jpg)
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9609-450x800.jpg)
![](https://danielaniculi.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG_9611-450x800.jpg)
Wow, ce reteta delicioasa! Efectiv imi ploua in gura cand ma gandesc la combinatia aceea de lamai acrisoare cu crema de caju si nucile crocante. Imi place mult si faptul ca este un desert vegan si fara zahar adaugat, ceea ce il face si mai sanatos. Il voi incerca cu siguranta pentru ca sunt un mare fan al deserturilor cu lamaie. Multumesc pentru reteta si pentru toate precizarile si sfaturile! Abia astept sa il gust si sa ma racoresc in zilele calde de vara cu aceasta deliciuta de desert. Bravo!
Reteta asta a devenit brusc si preferata mea. Super echilibrata, combinatia dintre lamaie si acele nuci mi se pare perfecta, in plus rezista super bine la frigider, asa ca are toate motivele ca sa fie pe lista ❤️
Delicios, usor si sanatos! Imi place mult ca ai reusit sa gasesti o alternativa fara zahar, care sa ofere totusi gustul minunat al unui desert. Lamaile adauga o nota racoritoare, iar combinatia cu caju si nuci pecan pare delicioasa. Cred ca va fi un desert perfect pentru zilele calde de vara. Multumesc pentru reteta si imi place ca ai folosit coaja de lamaie ca si recipient, un detaliu care face desertul si mai special. Abia astept sa il incerc!
Abia astept si eu sa imi spui cum au iesit. Chiar este un desert racoritor si categoric merge de minune pe timpul verii