Planificare alimentară cu buget eficient
Proiectul anului 2021 este „Planificare alimentară cu buget eficient”, un proiect care v-a prezentat în fiecare lună câte un articol cu 7 zile de meniu, idei despre gustări rapide, idei pentru pachețelul de școală al copiilor, și multe altele. Un proiect prin care, împreună cu @lidlromania, am trecut prin diferite subiecte importante, precum este și combaterea risipei alimentare, subiect pe care îl voi readuce în atenția voastră.
Așa cum ați observat deja, în articolele din această serie pun accent pe alimentația sustenabilă, pentru că este nevoie de mai multă educație în această direcție. Combaterea risipei alimentare rămâne în continuare un subiect ce ne privește pe noi toți.
Astfel, vă amintesc aici de primul articol din această serie, fiind și primul articol în care am discutat despre importanța listei de cumpărături, un element de bază în combaterea risipei.
Astăzi, însă, ne vom concetra pe un meniu de post, cu mențiunea că putem încadra acest tip de meniu și în zona alimentației sustenabile. Iar în rândurile de mai jos, o să vă prezint mai multe detalii.
În cele 7 zile de meniu din această lună am inclus și două propuneri de mese pe bază de pește, iar la finalul articolului, ca de obicei, am să vă ofer mai multe idei prin care puteți varia de la o zi la alta, având astfel un post echilibrat și diversificat.
Pentru planificarea meniului de post și tototdată pentru a nu uita de risipa alimentară, vă reamintesc că este important ca în momentul stabilirii listei de cumpărături, să vă consultați cu membrii familiei pentru a stabili cantitățile exacte de alimente de care aveți nevoie.
În categoria special creată pentru acest proiect, veți găsi articolul cu numărul 3, încă un meniu de post pentru 7 zile. Un articol în care am povestit pe larg despre ce înseamnă un meniu echilibrat de post, dar și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le puteți evita. În planul alimentar cu numărul 3 am avut un meniu primăvăratic, iar de această dată vă propun un meniu de toamnă, cu alimente colorate și nutritive.
Propunerile mele pentru acest plan, au fost bazate pe urmatoarea listă de cumpărături, iar ele arată astfel:
Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios.
Ziua 1:
Masa 1: terci de ovăz cu mere și scortișoară
Masa 2: mandarine + câteva migdale Alesto
Masa 3: supă cremă de broccoli, mazăre și apio
Masa 4: lipie libaneză cu humus, avocado și ardei kapia
Masa 5: salată de orez basmati cu legume la cuptor
Ziua 2:
Masa 1: lipie cu humus, brânză vegană Vemondo și roșii + limonadă cu ghimbir
Masa 2: smoothie cu zmeură și băutură vegetală + 1 lingură de ovăz pentru sațietate
Masa 3: salată de quinoa cu legume mexicane Freshona
Masa 4: câteva migdale hidratate peste noapte
Masa 5: legume la cuptor cu salată și sos vegan din caju
Ziua 3:
Masa 1: budincă de chia cu kiwi, banană și mandarine + ceai de plante
Masa 2: suc de sfeclă roșie cu ghimbir și lămâie
Masa 3: supă cremă de broccoli, mazăre și apio + crutoane
Masa 4: batoane de ovăz cu nuci și curmale Alesto
Masa 5: mâncare de linte cu lapte de cocos
Ziua 4:
Masa 1: porridge cu mere și scorțișoară
Masa 2: salată de fructe
Masa 3: mâncare de linte cu lapte de cocos
Masa 4: budincă de chia cu kiwi și fulgi de migdale
Masa 5: salată de quinoa cu legume mexicane și ciuperci la cuptor umplute cu brânză vegană
Ziua 5:
Masa 1: pancakes vegane + 1 pahar băutură vegetală Vemondo
Masa 2: măr copt + dovleac cu scorțișoară
Masa 3: mâncare de fasole cu roșii, zucchini și ciuperci din Piața Lidl
Masa 4: rondele de orez cu humus și somon afumat + gulie
Masa 5: biban la cuptor cu piure de mazăre și cartofi dulci
*Dezlegare la pește
Ziua 6:
Masa 1: smoothie cu dovleac copt, ovăz și banană
Masa 2: rondele de orez cu salată de ton, avocao și ceapă roșie
Masa 3: supă minestrone
Masa 4: 2 mandarine
Masa 5: somon cu legume la abur și piure de cartofi
Ziua 7:
Masa 1: porridge cu dovleac copt
Masa 2: suc de apio cu lămâie și ghimbir
Masa 3: curry de legume și chiftele de năut
Masa 4: baton de ovăz cu stafide
Masa 5: noodles de orez cu legume congelate și muguri de pin
Privind organizarea în pregătirea meselor, vă recomand să vă faceți cumpărăturile în funcție de programul de muncă și de timpul alocat gătitului. Astfel încât, după ce ați ajuns acasă de la cumpărături, să depozitați alimentele pe categorii, apoi să pregătiți legumele și preparatele ce nu suportă prea multă amânare.
Propuneri extra pentru mesele de post:
Alternative pentru micul dejun de post:
- budincă de cartof dulce sau dovleac copt cu cacao și banană/smoothie cu fructe și ovăz/wrap cu avocado, tofu și crudități/sandviș cald cu brânză vegană și iaurt de cocos/terci de ovăz cu măr copt/budincă de chia cu iaurt de cocos și fructe proaspete/smoothie cu spananc/batoane vegane/zacuscă cu pâine integrală/pâine prăjită cu pastă de fasole/humus sau linte.
Alternative pentru un prânz de post:
- supă cremă/curry de năut/curry de legume servit cu orez/legume la cuptor cu sosuri vegane (avocado/caju/tofu) salată de legume (stile boeuf) cu maioneză vegană/tocană de vinete cu ardei kapia și mămăligă/paste cu zuchhini și usturoi/ salată de quinoa cu legume la cuptor/sarmale cu orez și ciuperci/mâncare de ciuperci cu mărar și mămăligă.
Alternative pentru o cină de post:
- Budha bowl cu tofu/legume la cuptor cu spanac și orez/paste cu roșii cherry și usturoi/salată de conopidă cu legume mexicane/burgeri de năut/burgeri de linte/sote de ciuperci cu mămăligă/ tocană de năut.
Idei de gustări echilibrate de post:
- curmale proaspete cu migdale/budincă de chia cu fructe/sucuri de legume/bomboane vegane/ crudități cu humus/ fructe de sezon/batoane de nuci și ovăz/cookies din ovăz și banană/ crackers cu unt de arahide/salată caprese cu rondea de orez/pancakes vegane/pâine crocantă integrală cu zacuscă sau salată de vinete.
Acest plan alimentar din care am eliminat sursele de hrană animală și lactatele este potrivit atât pentru perioada de post, cât și pentru persoanele care au o alimentație vegană sau pentru cine dorește să experiementeze un meniu pe bază de plante pentru 1-2 săptămâni.
Aștept cu interes să îmi lăsați și ideile voastre pentru un post echilibrat, și nu uitați să vă jucați cu o gamă variata de condimente pentru a da gust și savoare preparatelor. Mâncarea de post nu trebuie să fie una lipsită de gust. Folosiți din belșug plante aromatice pentru a avea preparate cât mai gustoase. 😊
Cu drag,
D
Gabi
Multumesc din suflet!
Il asteptam pe acesta cu meniu de post.
Cu recunostinta pt tot ceea ce faci si impartasesti aici cu noi!
danielaniculi
Cu multa dragoste! Ma bucura ca sunt utile si va fac viata mai usoara in bucatarie 🙂