Dacă sunteți în căutarea unui aperitiv colorat, aromat și diferit pentru masa de Crăciun, atunci aceste chifle sunt ceea ce trebuie. Pot fi pregătite oricând și la orice masă festivă, dar eu le-am asociat cu Crăciunul fiind pregătite în această minunată lună Decembrie.
O altă idee pentru Crăciun, tot pe bază de aluat, pot fi și rulourile cu rictta și spanac, vă las link la finalul acestei rețete. Ingredientele sunt oarecum aceleași 🙂
Ingrediente:
- 2 lingurițe și un sfert de drojdie instant
- 300 ml lapte (eu am folosit o variantă vegetală de migldale fără zahăr adăugat)
- 80 g unt
- 1/4 linguriță sare
- 1 linguriță miere de albine
- 500 g făină
- 1/2 linguriță busuioc uscat
- 1/2 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță turmeric pudră
- 1/2 linguriță usturoi pudră
- 2-3 linguri de parmezan
- 1 cutie camembert
Mod de preparare:
- Într-un vas mai mare am încălzit laptele în care am adăugat untul și am amestecat până când acesta s-a topit complet. Laptele trebuie să fie doar puțin călduț.
- După ce untul s-a topit, am turnat amestecul într-un bol și am presărat drojdia. Am lăsat-o 10 minute să se activeze.
- Am adăugat acum și o linguriță cu miere de albine, sarea, apoi am amestecat bine toată compoziția.
- Am adăugat făina amestecată cu toate condimentele. Am adăugat-o în 3 tranșe amestecând bine după fiecare tranșă. Când făina s-a încorporat am răsturnat aluatul pe o suprafață pe care am presărat făină și am frământat cu mâinile până am frmat o bilă frumoasă.
- Am uns un vas cu ulei și am pus aluatul la dospit pentru 1 oră. Timp în care și-a dublat volumul.
- După o oră am adăugat parmezanul, am frământat din nou și am lăsat pentru încă oră vasul lângă o sursă de căldură.
- Din compoziția rezultată am modelat 15 bile, pe care le-am așezat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, în jurul cutiei cu camembert. Se lasă la crescut pentru încă o oră.
- În cuptorul preîncălzit la 200 de grade, am introdus tava pentru 20 de minute.
- Delicioase atât calde, cât și reci, cu sau fără camembert topit 🙂
Așa cum am promis mai sus, vă las și restul variantelor de pe blog:
Rulouri cu ricotta și spanac:
Rulouri dulci #fărăzahăradăugat:
Chifle dulci:
Cu drag,
D
Lasă un răspuns