Este la moda sa mananci burgeri, cum tot la moda este sa mananci fara gluten, fara garnitura, mai exact in curand la moda va fi sa nu mai mananci nimic, pentru ce atata bataie de cap?
Mai glumesc si eu, mai ales eu care nu scap nicio tendinta in materie culinara. Daca voi ajunge sa mananc tantari, va anunt ca in ziua aceea voi sterge acest blog!
Dar lasand gluma la o parte, vreau sa va povestesc cum am facut cei mai buni burgeri vegetali de pana acum. Am mai incercat o varianta cu ciuperci, dar nu m-a convins de aceea nu se regaseste nici pe blog, insa aceasta reteta merita incercata macar o data in viata.
Drept va spun ca am pornit aceasta reteta de la o portie zdravana de quinoa pe care o gatisem pentru a fi adaugata intr-o salata, dar pentru ca asa sunt femeile, imprevizibile, mi-am spus, de ce nu cateva chiftele crocante la exterior, care sa se potriveasca perfect cu o salata și o portie de legume la cuptor.
Am verificat interiorul frigiderului, aveam ok-ul ingredientelor si m-am apucat de treaba.
Am combinat quuinoa cu mozzarella, parmezan, oul batut usor, un praf de sare ….
Am format burgeri pe care i-am aplatizat usor si apoi i-am gatit in tigaie cu un strop de ulei de masline…
Cum adica?
Ah, m-a luat valul, ingredientele! Am uitat sa scriu ingredientele 🙂
Ingrediente Burgeri cu quinoa:
- 350 g quinoa fiarta
- 3 oua
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper macinat
- 1/2 ceapa mica, tocata marunt
- 1 lingura coriandru tocat
- 1 lingura patrunjel tocat marunt
- 50 g parmezan ras
- 4 catei de usturoi
- 1 morcov dat pe razatoare, marime medie
- 50 g mozzarella data pe razatoare
- 2 linguri ulei de masline
Modalitate de preparare Burgeri cu quinoa:
Pentru ca atunci cand am fiert quinoa am pus o cantitate mai mare de apa, am lasat-o intr-o sita sa se scurga de excesul de apa, apoi am transferat quinoa intr-un bol.
Peste quinoa, adaugam oul batut usor, sare si piper. Amestecam pentru a incorpora oul si apoi pe rand adaugam verdeata tocata, ceapa tocata cat mai fin, usturoiul tocat marunt si parmezanul.
Amestecam pentru a combina toate ingredientele si adaugam branza mozzarella data pe razatoare sau taiata cuburi mici.
Compozitia formata o lasam pentru cateva minute sa se odihneasca si sa se distribuie uniform toate aromele.
Din compozitia obtinuta incepem sa formam chifle/ burgeri/ chiftele.
Punem 1-2 linguri cu ulei de masline intr-o tigaie si o plasam pe foc mediu sa se incinga.
Incepem sa adaugam chiftelele in tigaie si le prajim aproximativ 10 minute, cate 5 minute pe fiecare parte, pana cand incep sa fie usor rumenite, apoi le scoatem direct pe un platou.
Ma gandesc in timpul asta daca as reusi sa ii explic mamaiei mele, care are 101 ani, ca fac si eu chiftele, dar unele dintr-o cereala sau sa ii zic direct quinoa? ma rog, daca as reusi sa ii explic oare si-ar schimba parerea despre mine? Adica chiar nu as vrea sa o dezamagesc ca m-a crescut si m-a invatat multe lucruri frumoase, mai ales in bucatarie, adica eram omul ei de baza cand facea carnati de Craciun sau babic… ( ce vremuri minunate )
Sau mai bine ii zic ca stiu si eu sa fac chiftele sa fie mandra, fara sa mai incep cu alte denumiri de burgeri, quinoa, mozzarella…
Am ales ca garnitura o salata simpla, cu putin ulei si zeama de lamaie , iar ca bonus cateva legume la cuptor. Aceste legume inca nu sunt pe blog dar va spun in cateva cuvinte ca tapetam o tava de cuptor cu hartie de copt, aruncam niste baghete de morcov si pastarnac, stropim cu ulei de maslie, presaram sare dupa gust si o capatana de usturoi cu tot cu coaja.
La 200 de grade pentru 30 de minute si aveti garnitura de vis!
Cum au fost? Asezati elegant pe o felie de paine si cu cateva frunze alaturi, veti obtine o casole foarte interesanta pentru masa de pranz de la birou.
Cu drag,
D
elizabeth onofrei
Foarte bune si gustoase. Am avut mici probleme la intoarcerea in tigaie, dar cu rabdare se poate. Au mers de minune cu salata.
danielaniculi
MINUNAT!! Acolo e nevoie de putina rabdare, dar pana la urma ne descurcam. Incearca la cuptor data viitoare, sa fie mai simplu 🙂