Episodul cu numărul 6 din proiectul „Meniu organizat pentru un stil de viață echilibrat” ne găsește pe final de vară, cu temperaturi foarte ridicate. Totuși, suntem încă în plin sezon de alimente colorate numai bune de integrat în meniul săptămânal.
Dacă și tu ai simțit că în ultimele luni a fost puțin haos în alimentația ta, nu te panica. Îți mărturisesc că și eu pățesc asta în sezonul cald. Deși am de cele mai multe ori o idee despre ce să gătesc, sunt perioade mai aglomerate în care îmi este dificil să țin pasul cu regulile de alimentație.
În plus, pentru noi, vara vine odată cu sezonul competițional pentru Alexia, ceea ce înseamnă că sunt câteva weekend-uri intense, în care suntem plecați de acasă, iar alimentația pe la concursuri nu este nici pe departe cea mai organizată. Da, se întâmplă să mâncăm foarte târziu, pe fugă și în niciun caz conform principiilor aplicate acasă. Cum acestea sunt excepții, încerc să nu pun presiune pe mine din acest motiv și să iau lucrurile în mod natural, pentru că de fiecare dată știu că din momentul în care ajungem acasă, lucrurile revin la normal.
Iar dacă tot am pomenit de haos și revenirea din vacanțe, escapade, concedii, mă gândesc că este momentul cel mai oportun pentru a mai face o trecere în revistă despre beneficiile planificării alimentare.
De această dată nu vă rețin foarte mult, pentru că o să vă las, la finalul acestui material, un articol complet dedicat planificării alimentare. Știu că nu este deloc ușor să găsești formula optimă de implementare a unui meniu organizat, însă nu este imposibil, iar primul pas pe care îl poți face este să îți stabilești câteva reguli în funcție de programul tău. Spre exemplu: când îți este cel mai bine să mergi la cumpărături? cât timp poți aloca gătitului în fiecare zi?
Eu prefer să merg la cumpărături vinerea, căci de obicei în zilele de sâmbătă și duminică este mai aglomerat. De asemenea, înainte de a merge la cumpărături, iau în calcul de fiecare dată termenul de expirare al produselor pe care le am deja în frigider/cămară din categoria carne/pește/lactate, pentru a stabili ordinea în care urmează să le includ în meniu.
PRINCIPALELE BENEFICII ALE PLANIFICĂRII ALIMENTARE
- Reduci risipa alimentară. Pentru că faci cumpărături calculate, gătești atât cât ai nevoie și folosești permenent alimentele rămase în frigider pentru diverse preparate.
2. Reduci cheltuielile. Se întâmplă, de cele mai multe ori, ca atunci când nu ai un plan despre ce vrei să gătești și ce alimente trebuie să cumperi, să supraestimezi nevoile. Asta înseamnă că ajungi acasă cu prea multe alimente sau cu alimente pe care deja le ai în frigider/cămara. Făcând cumpărături cumpătate, automat cheltuielile pentru acestea nu vor depăși bugetul alocat. Cine nu vrea să reducă niște cheltuieli care nu sunt necesare?
3. Mănânci mai echilibrat. Evitând preparatele comandate și având mereu mâncare gătită vei avea o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți esențiali.
M-am gândit să vă amintesc doar de aceste 3 beneficii pe care eu le consider cele mai importante, restul sunt bonusuri și fiecare le va descoperi pe măsură ce va reuși să implementeze planuri alimentare săptămânale.
De-a lungul timpului am învățat să planific mesele mult mai repede, iar ca un tips, ce am văzut că funționează foarte bine, este să am mereu la îndemână câteva alimente preferate cu care să jonglez preparând rețete variate. Am să vă las și aici câteva astfel de exemple de alimente:
Ovăzul
Nu îmi lipsește ovăzul de pe lista de cumpărături, datorită faptului că este sățios și versatil și-l pot folosi într-o varietate mare de rețete:
- porridge
- pandișpan
- cookies
- granola
Ricotta:
- toast cu ricotta și fructe proaspete
- chec cu fructe
- paste cu brânză
- tarte cu ricotta și legume
Năut:
- humus
- tocană de năut cu legume
- năut crocant la cuptor
- salate
Vinete:
- salată de vinete
- vinete la cuptor cu roșii și mozzarella
- vinete jumări (cuburi condimentate cu paprika și gătite în cuptor)
- ghiveci
Paste -pentru că ne salvează oricând în fața copilului pretențios
Alte alimente ce nu îmi lipsesc de pe lista de cumpărături:
- frunzele pentru salate
- fructele de sezon
- legumele pentru supe/ciorbe
- legumele congelate pentru garnituri rapide
- ceapă/usturoi
- nuci de tot felul (pecan, caju, macadamia, fistic)
De aceea planificarea alimentară este sfântă – te ajută să îți stabilești meniul și în timp să descoperi noi rețete savuroase.
Desigur, sunt și zile în care planul alimentar nu poate fi respectat. Poate apare o ieșire în oraș sau o vizită neplanificată, însă poți raporta pentru ziua următoare mesele peste care ai sărit acasă.
Meniul lunii august este dedicat în continuare rețelor echilibrate bazate pe fructe și legume, pentru a profita de ultima lună de vară. Poate pare obositor să gătești în fiecare zi una dintre mese, fie că vorbim despre masa de prânz sau cină, dar de multe ori rețetele gătite doar pentru o singură masă, le pregătesc rapid.
Secretul este să stabilești mesele în funcție de programul tău, căci aceste planuri au rolul de a te ajuta să găsești inspirație mai ușor și de a personaliza mai departe după nevoile familiei.
Acum vă las inspirația lunii august, în 5 zile pline de arome și texturi, dar și o listă de cumpărături nelipsită din telefonul meu, în care veți remarca, la fel ca luna trecută, rubrica cea mai stufoasă este Piața Lidl.
Povesteam în articolul anterior despre producătorii locali și fructele/legumele autohtone din Piața Lidl, însă am să vă mai las și de această dată câteva detalii. Toți producătorii locali cu care Lidl colaborează dețin certificarea internațională Global G.A.P, o asigurare în plus pentru calitate și siguranță alimentară. Toate fructele și legumele din Piața Lidl trebuie să respecte standardele de calitate și siguranță alimentară specifice Lidl. Mai exact, valoarea reziduului de pesticide trebuie să fie la o treime din media admisă la nivel european, iar acesta să fie folosit cât mai responsabil. Pentru mine, aceste detalii sunt foarte importante și reprezintă un factor diferențiator atunci când aleg unde să merg pentru a-mi face cumpărăturile.
În plus, la o simplă scanare a codului QR de pe lădițele din Piața Lidl în care se află fructele și legumele, puteți afla, prin intermediul platformei #TreciPeProaspat, totul despre originea produselor, certificarea controlului calității și întreg procesul de la plantare și până când produsele sunt gata să ajungă la noi în farfurie. Iar pentru cei mai curioși și dornici să afle poveștile producătorilor locali, găsiți și aceste informații tot prin intermediul platformei #TreciPeProaspat.
Mai multe detalii puteți citi și în planificarea alimentară a lunii iulie.
*Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios.
Ziua 1
Masa 1: smoothie cu baby spananc, banană congelată, iaurt grecesc și fulgi de ovăz
Masa 2: 1 felie de pâine Tastino cu pate de ficat și ardei
Masa 3: supă cremă de roșii cu apio servită cu porumb și parmezan
Masa 4: 1 felie pandișpan proteic
Masa 5: ardei umpluți cu carne de curcan
Ziua 2
Masa 1: pancakes cu ricotta Milbona servite cu iaurt de cocos și gem de caise cu semințe de chia
Masa 2: pandișpan proteic
Masa 3: salată prestigio cu halloumi la grill, sfeclă roșie și mango
Masa 4: 1 cottage cheese + alune de pădure Alesto
Masa 5: biban la cuptor cu salată
Ziua 3
Masa 1: păstrăv curcubeu, castraveți, ardei, măsline și o 1/2 felie de pâine Tastino
Masa 2: 1 suc de apio cu ananas + ghimbir și lămâie
Masa 3: 1 porție ardei umpluți cu carne de curcan
Masa 4: crumble de fructe + 1 iaurt de cocos
Masa 5: ciuperci caramelizate + sfeclă roșie + orez basmati + mozzarella light Lovilio
Ziua 4
Masa 1: 2 ouă fierte + pate de ficat + ardei și castraveți
Masa 2: pandișpan proteic cu fructe de pădure și stafide
Masa 3: supă cremă de roșii
Masa 4: 1 iaurt de cocos
Masa 5: chiftele de curcan cu dovlecel servite cu salată + sfeclă roșie + porumb
Ziua 5
Masa 1: omletă cu mozzarella și dovelcel
Masa 2: suc de apio cu ananas, lămâie și ghimbir
Masa 3: salată orientală
Masa 4: 1 felie cheesecake proteic cu brânzică de vaci
Masa 5: tocană de vinete cu roșii, ardei și paste sau orez (după preferință)
Meniurile de vară nu trebuie să fie doar despre grătar cu salată. Abundența culorilor este partea cea mai minunată în sezonul cald, ar fi și păcat să rămânem ancorați în aceleași rețete de fiecare dată.
Alte articole pe tema planificării aliemtare puteți să găsiți și aici:
De ce este importantă planificarea alimentară?
Planificarea alimentară în reducerea risipei alimentare
Cu drag,
D
Lasă un răspuns