SARMALE DE POST CU SOIA, LEGUME ȘI OREZ
Sarmale de post, bogate în proteină vegetală, fibre și nutrienți de calitate, iar dacă și tu te numeri printre persoanele care pot spune că au un stil de viață flexitarian, atunci rețeta asta este pentru tine.
Este o rețetă perfectă pentru persoanele care țin post sau care doar își doresc un preparat tradițional, reintrepretat într-o variantă pe bază de plante. Am ales această idee pentru că întotdeauna mi-au plăcut sarmalele de post, și pentru că m-am gândit să fie un preparat cu un aport ridicat de proteină vegetală.
Din copilărie mă bucuram când începea postul, iar mamaia pregătea sarmaluțele de post cu orez. Este un privilegiu în ziua de azi că avem posibilitatea de a construi mese mai echilibrate cu produse concepute pentru a contribui la un stil de viață mai sănătos. Este important să facem alegeri nutritive și să ne preocupăm de alimentația zilnică, să includem mai multă mișcare pe lista de priorități, dar și mai mult itmp de calitate cu cei dragi.
Este important să înțelegem că un stil de viață sănătos inlcude mai mulți piloni pe care trebuie să-i avem în vedere, și că totul stă în mâinile noastre, în organizarea fiecărei zile, în buna gestionare a stresului și în prioritizarea sarcinilor zilnice.
În toate workshop-urile pe care le-am susținut, am ținut să precizez că pentru a ne îndeplini cu succes sarcinile zilnice, energia pleacă din farfurie, de acolo ne preluam combustibilul necesar pentru a păstra motoarele în funcțiune.
Iar cum nu îmi place monotonia în farfurie, vă invit astăzi să pregătim împreună această rețeta pe care, sper din suflet, să o păstrați în colecția rețetelor #DePost și nu numai.
Pentru rețeta de astăzi am folosit următoarele ingrediente:
- varză murată
- 3-4 cepe albe (aproximativ 250 de grame)
- 3 morcovi dați pe răzătoare
- 1/2 țelină (dată pe răzătoare)
- 200 g ciuperci champignon
- 300 g soia texturată (varianta granule) de la Inedit food
- 100 g orez
- 1 linguriță paprika afumată
- 1 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- sare
- 100 g pastă de tomate
- 1 legătură de mărar tocat mărunt
Mod de preparare:
Am început cu varza pe care am ales-o foaie cu foaie, am îndepărtat cotorul pe care l-am tocat mărunt și pe care l-am folosit pentru primul strat din vasul în care am gătit sarmalele. Am început cu partea asta fiind și partea migăloasă, iar aici depinde ce noroc aveți la varză, eu nu pot să mă laud cu cea mai frumoasă varză (apropo, am folosit două în final) pentru că mi-au dat ceva bătăi de cap frunzele, dar nu mă las eu așa ușor.
Pentru o mai bună vizualizarea a rețetei, vă aștept să urmăriți acest material video.
Am trecut la pregătirea compoziției. Am turnat apă peste granulele de soia, apă cât să acopere bine. Am adăugat sare și am pus oala pe plită până când a atins punctul de fiebere, Apoi am lăsat soia 10 minute în apa fierbinte după care am lăsat-o la scurs într-o sită.
Morcovii și țelina le-am dat pe răzătoare, iar ceapa și ciupercile le-am tocat mărunt. Într-o tigaie, mai mare, am turnat ulei de măsline și am adăugat ceapa pe care am lăsat-o 2-3 minute, apoi am completat cu legumele și orezul spălat în prealabil.
Am adăugat condimentele și am lăsat amestecul cam 15 minute să se gătească. Am scurs bine excesul de lichid de la soia și am adăugat-o în tigaie, unde le-am mai ținut aproximativ 5 minute.
Am adăugat pasta de tomate, am amestecat bine, apoi am lăsat amestecul deoparte să se mai răcorească.
Acum că am pregătit toate recipientele, m-am apucat de înfășurat sarmalele, unde fiecare este liber să aleagă dimensiunea preferată. Eu încerc să le fac potrivite, dar dacă vă plac sarmalele mici și stați bine cu răbdarea, atunci cu siguranță veți pune ceva mai multă artă în farfurie, că despre gust nu se mai pune problema.
După ce am terminat de înfășurat sarmalele, am mai completat cu sos de roșii și apă, iar printre ele am strecurat niște batoane de soia afumate, e strict opțional.
Am acoperit vasul cu capac și le-am pus la fiert pentru 45 de minute, apoi în cuptor, pe programul de gătire la temperatură scăzută, unde am folosit 150 de grade pentru 2 ore.
Aveți posibilitatea de a le păstra doar fierte sau de a le găti doar în cuptor, aici ține de alegerea fiecăruia.
Înainte de a le servi, le-am adăugat extra mărar și am mai pregătit o mămăliguță moale și cremoasă care s-a potrivit excelent cu textura lor.
Sper că v-am făcut pofta, nu mai zic cât sunt de minunate în perioada postului, vin la pachet cu sațietate și nutrienți de calitate.
Vă aștept pe Instagram, unde în descrierea rețetei aveți și detalii despre concursul organizat de catre cei de la Inedit food.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns