
Ne aflăm la episodul cu numărul 9 din proiectul planificării alimentare, împărțit pe o durată de 6 zile, 3 mese și 2 idei de gustări. În fiecare lună, vă prezint aici alte 6 zile pline de inspirație și mese echilibrate pentru toată familia, și sper să vă fie de ajutor, iar cum mesajele de la voi aduc de fiecare dată un feedback pozitiv, asta este cea mai mare satisfacție.
Nu sunt genul de persoană care să transmită altfel decât sincer, așa că nu vă imaginați că zilnic mă țin de planul făcut, pentru că sunt zile și zile. Uneori mai sunt zile de naștere, întâlniri cu prietenii sau pur și simplu zile în care se întâmplă să avem alte pofte, însă aceste zile le trec la excepții și este firesc să fie așa. Însă, de cele mai multe ori mă țin de planul stabilit pentru care am făcut cumpărăturile de la început.
În general mâncăm tot ceea ce pregătim acasă, și toți 3 avem în farfurie alimente gătite acasă. Pentru Alexia pregătesc de fiecare dată câte o caserolă cu mâncare pentru că după școală mergem direct la antrenament. Domnul B negreșit își pregătește câte un pachet cu prânzul pentru la birou. Cu toții avem fructe în alimentația zilnică, astfel încât gustarea de fructe este nelipsită din meniu.
Nu aș avea cum să am o listă scurtă de cumpărături în aceste condiții. Iar gătitul este categoric primul pas pe care oricine îl poate face atunci când își dorește o schimbare în alimentație. Este primul pas, și unul dintre cele mai importante, atunci când vorbim despre o alimentație echilibrată și sustenabilă.
În planul alimentar din această lună am integrat un preparat de care ne era foarte poftă. Ardei umpluți pe care i-am pregătit în varianta mea, folosind carne de curcan, iar orezul l-am înlocuit cu conopidă mărunțită. Pentru că a ieșit mai multă compoziție, am ales ca o parte din ea să o folosesc diferit și să am și o variantă de mic dejun/ pachet de prânz.
Tot ce am făcut a fost să adaug ouă bătute peste amestecul de carne, să completez cu verdeață și ceapă verde. Compoziția am turnat-o într-o formă de chec, iar pe deasupra am adăugat 3 felii de mozzarella light. Să spunem că am pregătit și un fel de drob care a ieșit delicios.
Încerc teribil să păstrez ordinea în privința meselor și sunt tot timpul atentă la evitarea risipei alimentare, de aceea estimez, de fiecare dată, cam cât vom mânca astfel încât să nu rămână mâncarea în frigider. Risipa alimentară poate fi combătută dacă fiecare dintre noi dă dovadă de responsabilitate, planificând atent mesele și cumpărând cu atenție pe baza listei de cumpărături.
Ca un scurt reminder, fiecare plan alimentar pornește de la o listă de cumpărături.
O listă împărțită pe categorii și de cele mai multe ori pe baza inventarului a ceea ce se află deja în spațiile de stocare din casă (frigider, congelator și cămară). Un alt aspect de care țin cont când fac lista de cumpărături, este aplicația Lidl Plus, unde urmăresc constant produsele din promoție sau reducerile.
Cea mai dificilă perioadă este atunci când, așa cum se întâmplă în lunile noiembrie-decembrie, eu țin post, iar meniurile ne sunt complet diferite, nu în totalitate pentru că de cele mai multe ori Domnul B se arată încântat cu variantele de post pe care le pregătesc, dar în același timp poftește la mese mai consistente pe bază de proteină animală.
Dar despre idei de post, meniuri de post și inspirație pentru această perioadă, am postat tot in cadrul proiectului ”Planificare alimentară” și am să vă las link-urile la finalul acestui material.
Acest plan nu este un plan de intervenție nutrițională. Acesta nu este un meniu de dietă, nu se aplică la modul general pentru că fiecare individ este unic și nevoile diferă. Este un plan alimentar personal, cu idei despre ce mai puteți găti pentru a avea un meniu variat, colorat și sățios.

Ziua 1:
Mic dejun: wrap din lipie graham cu salată de ouă, avocado, castraveți murați și mix de frunze/ Alexia smoothie cu zmeură, cottage cheese, caju și banană
Prânz: supă cremă de morcovi cu conopidă și lapte de cocos + chipsuri din lipie graham
Cină: ardei umpluți cu carne de curcan și conopidă
Gustare 1: mandarine
Gustare 2: 1 cottage cheese
Ziua 2:
Mic dejun: drob pregătit din rest de carne de curcan și conopidă, amestecată cu ouă și mozzarella, servit cu mix de frunze silhouette/ Pentru Alexia iaurt grecesc cu zmeură și banană
Prânz: supă cremă de morcovi cu lapte de cocos/ Domnul B caserola cu drob și crudități (ridichi și castraveți)
Cină: file de doradă cu roșii cherry și măsline verzi + piure de cartofi
Gustare 1: mandarine
Gustare 2: 1 măr verde
Ziua 3:
Mic dejun: sandviș cu focaccia și burrata
Prânz: ardei umpluți cu 1 lingură de iaurt grecesc
Cină: stripsuri de pui la cuptor cu mix de salată/ iar pentru Alexia cu salată de castraveți
Gustare 1: chec cu mălai și făină de migdale
Gustare 2: mandarine + kiwi
Ziua 4:
Mic dejun: porridge cu mere (fără zaharuri adăugate)
Prânz: salată Nicoise cu linte verde, baby cartofi la cuptor și ou fiert/ pentru Alexia salată de ton cu castraveți, ceapă roșie și roșii cherry
Cină: rădăcinoase la cuptor cu dip de iaurt cu brânză feta + focaccia
Gustare 1: chec cu mălai și făină de migdale
Gustare 2: felii de măr
Ziua 5:
Mic dejun: porridge cu mere și nuci pecan
Prânz: mămăligă cu parmezan servită cu iaurt grecesc și ou (înăbușit sau poșat)
Cină: ciuperci cu parmezan și cartofi copți
Gustare 1: felii de măr
Gustare 2: 1 felie de chec cu făină de migdale
Ziua 6:
Mic dejun: omletă cu spanac + bagels cu cottage cheese
Prânz: rest de mămăligă cu ciuperci
Cină: chiftele de linte cu sos de roșii și busuioc
Gustare 1: salată de fructe
Gustare 2: 1 iaurt cu nuci pecan și caise deshidratate/ rulouri cu scortisoara si umplutura de curmale
Orice întrebare aveți, aici sunt 🙂
Meniu de post 1 – planificare alimentară pentru 7 zile
Meniu de post – idei pentru 7 zile de post




























Cu drag,
D
Lasă un răspuns