ADVENT CALENDAR 2024/ ZIUA 1- PRĂJITURĂ CU PERE (FĂRĂ ZAHĂR)
Anul acesta am început calendarul advent cu o prăjitură pe cât de simplă, pe atât de aromată și gustoasă. Ușor de pregătit, această prăjitură cu pere ne-a super cucerit de la prima degustare, și asta pentru că are o aromă aparte care zic eu că a venit de la perele stropite cu zeamă de lime.
Dar înainte de a trece la rețetă, voiam să vă spun că, deși am postat această rețetă chiar din prima zi a lunii decembrie, pe pagina de instagram, acolo unde este în format video, până astăzi, respectiv 7 decembrie, s-au întâmplat toate aspectele politice, iar entuziasmul meu pentru a posta zilnic a cam scăzut, dar sper ca până la final de lună să avem, un total de 24 de rețete frumoase și care să vă inspire.
Bineînțeles că rețetele de prăjituri, așa cum v-ați obișnuit, sunt din categoria celor mai sănătoase, mai echilibrate. Poate o să facem și ceva mai festiv de atât, dar nu vă imaginați că voi pune punga cu zahăr în coșul de cumpărături. Nu fac asta de ani buni, și probabil că mă voi menține, dar promit să găsesc echilibrul între ingredientele folosite astfel încât să se simtă plăcerea desertului.
Să începem, avem ziua 1 din calendarul advent cu această prăjitură cu pere.
Ingrediente:
- 4 pere + 1 pentru decor
- sucul de la 1 lime
- 2 banane foarte coapte
- 85 grame unt topit
- 15 grame ulei vegetal
- 2 ouă (la temperatura camerei)
- semințele de la o păstaie de vanilie
- 180 grame făină integrală
- 1 – 1/2 lingurițe praf de copt
- 1 praf de sare
- 120 ml lapte (la temperatura camerei)
Pentru cremă:
- 250 grame mascarpone
- zeama de la 1 lime
- 1 lingură miere de albine
Mod de preparare:
Am început cu perele, pe care le-am spălat, le-am curățat de coajă și le-am feliat subțire. Aici e după preferință. Puteți alege să le tăiați în cuburi.
Am transferat feliile de pere într-un castron și le-am stropit cu zeama de lime. Para pentru decor am lăsat-o deoparte.
Am încins cuptorul la 180 de grade, programul cu ventilație, și m-am apucat de compoziție. V-am zis că e simplu, deci ne mișcăm repede.
Într-un castron am amestecat untul topit peste care am adăugat uleiul vegetal, cele două banane zdrobite și semințele de la păstaia de vanilie. Am amestecat cu un tel, apoi am adăugat laptele și am amestecat bine.
Separat, am amestecat făina cu praful de copt și sarea pe care apoi le-am integrat în amestecul lichid.
Pentru această prăjitură am folosit o forma de cuptor cu pereți detașabili, cu diametrul de 20 cm, merge și ceva mai micuț (poate chiar de 18). Am tapetat forma cu hârtie de copt și am turnat jumătate din compoziție, apoi un strat de pere. Am acoperit cu cealaltă jumătate de compoziție, iar la final restul perelor.
*Puteți folosi și 4 pere cu totul, depinde de mărimea lor, dar și de diametrul vasului.
Am introdus forma în cuptorul încins pentru 45 de minute. Dacă vi se pare că mai are nevoie de o suplimentare, puteți crește timpul de coacere cu încă 10 minute.
Am scos forma din cuptor și am mai lăsat prăjitura acolo pentru încă 10 minute, apoi am răsturnat-o pe un grătar de răcire, cu partea în jos astfel încât stratul de pere să fie la bază. Am lăsat prjitura acolo până când s-a răcit complet.
Într-un castron am amestecat toate ingredientele pentru cremă, am adăugat apoi un trat generos deasupra, iar pentru și mai multă savoare am mai adăugat felii de pară pe care le-am tras la tigaie în unt cu un strop de miere și foarte puțină scorțișoară.
Aromată și perfectă pentru un răsfăț binemeritat în această frumoasă lună decembrie.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns