Pentru cei care mă urmăresc de multă vreme nu mai este nevoie să menționez că nu obișnuiesc să fac prea des pâine, mai ales din făină albă, dar fiind acest context de izolare am zis să testez o rețetă de pâine în care am folosit praful de copt în locul drojdiei.
Chiar dacă obișnuiesc să fac pâine clasică asta nu înseamnă că nu pun mașină de pâine la treaba pentru sortimentul de pâine cu făină integrală.
Știm prea bine că în această perioadă este o problemă în ceea ce privește drojdia, iar stocurile din magazine par că s-au epuizat. Eu am avut cumpărate câteva plicuri, însă s-au terminat repede. Pizza, pâinea integrală, toate au avut nevoie de drojdie. Neașteptat am reușit să rămânem fără, chiar dacă la fiecare comandă plasată în online am adăugat drojdie în coș, am fost anunțată că nu mai există, iar la magazin nu ies sub nicio formă!
Acesta este al doilea test în acre am folosit praful de copt, de aceea am zis să public rețeta. Am fost încântați de rezultat și mă gândesc doar că mai poate fi de ajutor și altor persoane.
Cred totuși că dacă pe lângă praful de copt s-ar strecura și un strop de bicarbonat de sodiu ar ajuta și mai mult procesul de creștere.
Pe blog am și alte rețete de pâine care nu necesită drojdie, dar sunt rețete pentru diete speciale (fără gluten, fără carbohidrați)
PÂINE LOW CARB CU FĂINĂ DE COCOS
PÂINE LOW CARB CU FĂINĂ DE MIGDALE
Rețeta de astăzi este cu făină albă (voi încerca și cu făină integrală) fără drojdie, fără ouă, fără unt.
Sunt câteva ingrediente, iar metoda de preparare este simplă, iar eu sper să vă placă rezultatul. Domnul B a fost super încântat și dacă ar fi după el doar așa ar trebui să fac pâine de acum înainte. EXCLUS, în două cuvinte am zis!
Primul pas este preîncălzirea cuptorul la 190 de grade.
INGREDIENTE:
- 500 g făină albă
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță sare
- 310 ml lapte (eu am folsoit lapte vegetal)
- 3 linguri ulei de măsline
A se nota și bicarbonatul de sodiu! Va ajuta la creștere mai bine, am să încerc oricum încă o variantă cu făină integrală, iaurt, praf de copt și drojdie și vă țin la curent.
În locul laptelui puteți amesteca apă cu un mic cub de unt.
Eu pun întotdeauna ulei de măsline la pâine, la fel și la blatul de pizza, pentru că îmi place mult aroma pe care o oferă.
MOD DE PREPARARE
În cuptorul preîncălzit la 190 de grade am plasat o oală de fontă. Dar am pregătit aceeași rețetă și fără vas de fontă și am încins o tavă mică în care am întins o bucată de hârtie de copt.
Într-un bol am amestecat toată cantiattea de făină (cernută) cu praful de copt și sarea.
Am turnat laptele și am amestecat cu o lingură de lemn până când compoziția a devenit mai legată. Pentru a nu se lipi de mâni, înainte de a răsturna compoziția pa blatul de lucru cu făină, am adăugat uleiul.
Am frământat foarte puțin, atât cât să am o compoziție uniformă.
I-am dat aluatului forma unui disc rotund având grosimea de aproximativ 3 cm. Discul l-am crestat în X destul de adânc să se coacă bine lainterior.
O bila rotundă nu se va găti la mijloc de aceea forma este foarte importantă.
Aluatul l-am transferat în oala fierbinte (sau tava cu hârtie de copt sau piatra de copt dacă aveți) și am copt pâinea 30 de minute la 190 de grade, apoi am lăsat-o la 160 de grade pentru încă 20 de minute.
Teoretic este coaptă când obține culoarea maronie.
Experiența noastră a fost una plăcută. Având în vedere faptul că până acum nu am experimentat pâinea fără drojdie decât în variantele low carb, consider că este o variantă de luat în calcul în această perioadă de #izolare.
Sunt curioasă voi ce rețete de pâine fără drojdie ați încercat și experimentat până acum. Te aștept să împărtășim mai multe idei în rubrica comentarii.
Pentru rețete video și materiale video din bucătăria mea, am lansat, în această perioadă, și canalul de youtube pe care sper să îl creștem împreună așa cum am făcut și cu acest blog! MULȚUMESC
Cu drag,
D
Lasă un răspuns