BABKA CU DULCEAȚĂ DE AFINE
Pornind de la ideea rulourilor cu scorțișoară #fărăzahăr, m-am jucat cu o dulceață de afine din 100 % fructe, fără alte adaosuri, și am pregătit acest cozonac, care este vegan, absolut delicios.
Am să vă las și rețeta rulourilor la final, asta în cazul în care vă tentează și alte variante de pufoșenii fără zahăr. La acelea am făcut o pastă de curmale care a completat perfect toată combinația.
Deocamdată să ne focusăm pe acest cozonac, în toată splendoarea lui, ca să nu mai zic că nu are nevoie de prea multe ingrediente și nici nu este complicat de realizat. Adică dacă m-am înhămat eu să lucrez cu făină, atunci sigur poate oricine să îl facă.
Culoarea aluatului este ușor maronie de la cele 2 linguri de zahăr de cocos pe care am îndrăznit să le folosesc. M-am gândit să am în casă pentru diverse rețete ce mai necesită îndulcitor, iar cumva l-am ales ca fiind o alegere mult mai de calitate decât altceva. Spre deosebire de alți îndulcitori, acesta are un indice glicemic mai mic și conține mai puțină fructoză. Este o alternativă, din punctul meu de vedere trebuie folosită cu moderație, indiferent dacă are mai puține calorii și nu provoacă fluctuații ale nivelului zahărului din sânge.
Când spun moderație mă refer exact la frecvența cu care este consumat. Vă dau exemplul meu. Am cumpărat o cutie când am pregătit un tort pentru ziua Domnului B (în 4 noiembrie), de unde am luat fix 2 linguri, iar acum alte 2 linguri pentru acest cozonac.
Nu îndulcim cafeaua/ ceaiul sau alte preparate. Este folosit chiar ocazional așa cum făceam și cu stevia sau xylitolul.
Vă povestesc despre rețetă și aștept cu interes să îmi povestiți cum v-a ieșit.
Ingrediente pentru aluat:
- 150 ml lapte de migdale sau altă băutură vegetală preferată
- 10 g drojdie uscată
- 2 linguri zahăr de cocos
- 290 grame făină
- un vârf cuțit sare
- 70 g ulei de cocos
Pentru umplutură:
- 150 g dulceață de afine fără zahăr
Crema (opțională)
- 150 g caju hidratat pentru câteva ore
- zeamă de la 1 limetă
- 3-4 linguri lapte vegetal
Mod de preparare:
- Pentru început am încălzit laptele, foarte puțin, nu trebuie să fie fierbinte.
- Am adăugat drojdia și 1 lingură din zahărul de cocos, apoi am lăsat amestecul să se activeze pentru 10 minute.
- Într-un castron am amestecat făină cu cealaltă lingură de zahăr, am făcut o gaură în centrul bolului și am adăugat amestecul de lapte cu drojdie și uleiul de cocos.
- Am frământat aluatul pentru câteva minute. Aluatul trebuie să fie elastic și să nu se lipească de mâini.
- Am transferat aluatul în bolul uns cu puțin ulei, am acoperit cu un prosop și am plasat vasul lângă calorifer pentru 1 oră, timp în care și-a dublat volumul.
- Cu un sucitor, am întins aluatul într-o foaie de 30X40, formă dreptunghiulară, pe care am am adăugat dulceața de afine, lăsând marginile libere.
- Am rulat foaia cu atenție, apoi cu un cuțit foarte bun am tăiat pe jumătate și am îmbinat cele două bucăți ca o spirală. Cu viteza luminii am transferat aluatul în forma de cozonac, am acoperit din nou cu un prosop și am lăsat vasul deoparte pentru încă o oră.
- Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade, unde am introdus tava pentru 40 de minute. Înainte de a scoate cozonacul din formă, l-am mai lăsat 10 minute.
Pentru crema de caju, am amestecat ingredientele în mini chopper și am transferat totul într-o cremă delicioasă. Puteți adăuga puțină miere dacă vi se pare că nu este dulce, adică chiar nu este dulce, dar mie mi s-a părut că așa acrișoară s a mers de minune.
Și dacă tot am discutat la început despre zahăr, cum ar fi fost să folosim și o dulceață cu zahăr + o cremă cu zahăr și eventual niște nuci caramelizate în… evident, zahăr. Despre asta este vorba.
Cine mai încearcă?
Nu uitați că pe Instagram vă aștept cu inspirație zilnică pentru mese rapide!
Cu drag,
D
Elena
Minunat! Abia astept sa incerc reteta!
Cu deosebită apreciere,
Elena
danielaniculi
Si eu abia astept sa imi povestesti cum a iesit 🙂 si daca a fost apreciata