Alimentația sănătoasă este un subiect tot mai interesant, iar discuțiile pe această temă sunt parcă nesfârșite. Am dreptate?
Ce mâncăm, cum mâncăm, când mâncăm? Parcă numai probleme, când totul e atât de simplu
Sunt păreri și păreri, studii peste studii, cercetători care apar deodată cu știri bombă și demontează tot ceea ce credeam că este benefic pentru sănătatea noastră.
Am cunoscut oameni care mâncau 3 avocado pe zi pentru că este un aliment sănătos (pe lângă faptul că moderația face cheia, să mănânci 3 avocado pe zi este al dracului de scump, părerea mea)
Oamenii sunt extrem de debusolați, alimente care astăzi erau promovate ca fiind benefice și bune, au devenit peste noapte extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Și te trezești dintr-o dată că tu nu mai știi ce să mănânci. Că ăla nu mai e bun, că celălalt este infestat cu nu știu ce alte minuni, că alte și alte produse au fost retrase de pe piață.
Este adevărat, atunci când faci o obsesie pentru anumite alimente, aceste schimbări bruște de situație pot aduce o ceață din care să nu mai ieși prea curând.
Îmi place să mă bucur de o gamă cât mai variantă de alimente și nu fac o obsesie pentru ceva anume. De aceea nu m-am panicat atunci când uleiul de cocos a devenit brusc blamat și denumit ”otravă pură”.
Nu am consumat în exces ulei de cocos, sunt săptămâni întregi în care nu mă ating de borcan, dar sunt zile în care folosesc la anumite deserturi. Nu mănânc cu lingurița, nu fac abuz, teoretic nu am avut niciun motiv pentru care să îmi fac griji.
Despre avocado pot spune la fel, cum la fel pot face o listă impresionantă de alimente din aceeași categorie.
Nu sunt multe zile la fel în alimentația noastră și gătesc aproape orice, excepție face zahărul într-adevăr, nu îl folosesc în casă de aproape 1 an și jumătate și nici nu fac deserturi cu zahăr.
Și atunci despre ce este vorba?
Părerea mea este că o alimentație sănătoasă înseamnă o alimentație echilibrată și de bun simț. O alimentație sănătoasă este în primul rând o alimentație sezonieră, o alimentație bazată, pe cât posibil, din ingrediente locale.
Dacă există curiozități am să vă spun că din alimentația mea nu a dispărut ostropelul de pui (doar că este gătit la cuptor), la fel și varza călită care nu este călită de fapt. Cum nu au dispărut nici ciorbele (fie a la grec, ciorba de văcuță, de găină cu tăiței, de fasole cu afumătură, de miel, etc), fripturile, cartofii indiferent de culoare, legumele de orice fel și anumite fructe pe care le tolerez.
Mănânc cât se poate de variat și cât mai diversificat, iar schimbări în alimentație fac din când în când, în funcție de obiective, iar acestea nu le fac pe termen lung, ci pe perioade determinate atât cât am nevoie.
În rest țin sub control foarte bine consumul de carbohidrați și îmi planific mesele în funcție de activitatea sportivă din ziua respectivă. Este alimentația care consider că mi se potrivește cel mai bine.
Consider în continuare că schimbarea stilului de viață este drumul către succes și nu restricțiile drastice! Iar cantitatea face diferența 🙂
IDEI PENTRU O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ CU BUGET REDUS
Treaba asta cu alimentația sănătoasă care este foarte scumpă este principala problemă a celor care ar schimba ceva, dar nu știu de unde să înceapă. În primul rând o să revin la formularea pe care o folosesc cel mai des și anume la cum putem avea o alimentație echilibrată cu buget redus?
PLANIFICAREA MESELOR
Când vrei să faci economii primul lucru pe care îl poți schimba este să treci de la gătitul haotic și opritul la fast food/ restaurant la planificarea meselor pentru toată săptămâna.
Pe baza alimentelor deja existente în frigider și în cămară, decizi ce mâncare vei găti, ulterior poți construi exact lista de cumpărături cu ce mai ai nevoie. Dacă nu te abați de la listă și nici de la planul stabilit, cu siguranță se vor vedea diferențe în buget.
RESPECTĂ PLANUL ȘI LISTA
Dacă ți-ai propus să faci schimbări și ești convins că aceste schimbări îți vor aduce beneficii pentru buget și pentru o alimentație echilibrată, atunci nu te abate când ești la cumpărături. Respectă exact cantitățile și ingredientele pe care le-ai notat.
Atunci când te afli la cumpărături pornește de la zona de fructe și legume, sunt ingrediente care ocupă și mult loc în coș și atunci nu vei avea impresia că nu ai cumpărat ”mai nimic” 🙂
ALEGE ALIMENTAȚIA SEZONIERĂ
Întotdeauna va fi mai ieftin și mai sănătos să te bucuri de toate alimentele de sezon și să le descoperi într-o gamă cât mai variată de preparate.
Să nu uităm că dovleacul nu este bun doar pentru plăcintă, el este de bază pentru o supă cremă, gătit ca atare la cuptor și servit la gustare, în humus, paste, pancakes și așa mai departe. (acesta este doar un exemplu minor)
Alimentația sezonieră nu este doar mai ieftină, ea este de departe și mult mai gustoasă!
În sezon este momentul potrivit să cumperi cantități mai mari și apoi să congelezi. Este minunat să ai în toiul iernii zmeură, afine și căpșuni 🙂
FOLOSEȘTE RESTURILE ALIMENTARE
Cea mai inteligentă metodă prin care poți economisi este să folosești resturile de la cină sau orice alte resturi alimentare.
Am construit caserole pentru birou absolut delicioase folosind cea a mai rămas de la cină, trebuie doar să începi să acorzi ceva mai multă atenție acestui aspect.
Iar dacă ai gătit mult prea mult, atunci există și posibilitatea de a congela diverse mâncăruri…
RENUNȚĂ LA JUNK FOOD
Pe lângă faptul că biscuițeii, fursecurile, chips-urile, mezelurile și alte produse de patiserie, nu oferă absolut niciun nutrient, mai sunt și destul de costisitoare.
Acum eu știu că acei 5 lei, 7 lei, 9 lei, 3 lei nu par deloc o avere când ești în fața raftului, dar toți acești lei se adună într-un final, iar dacă vei dori să faci cu adevărat o schimbare ai să descoperi cum din ovăz poți face diverse gustărele de care să te poți bucura. Ovăzul a fost doar un exemplu 🙂 De ce? Pentru că este ieftin și versatil!
SPUNE DA ”CASEROLEI PENTRU BIROU”
Hai să fim serioși că dacă mănânci în fiecare zi de la cantină, de la fast-food sau chiar mâncăruri gata ambalate de la supermarket, nu este deloc ieftin. Pe când dacă ți-ai acorda 15 minute în fiecare seară cu siguranță vei găsi tot felul de idei delicioase în frigiderul tău.
Într-adevăr este nevoie de multă determinare să reușești să îți intri într-un ritm din acest punct de vedere, dar după o lună nu am niciun dubiu că rezultatele își vor spune cuvântul (atât în buget, cât și în kilograme, de ce nu)
Deci #tucemanancilabirou
Planificarea meselor, lista de cumpărături, alimentația sezonieră și pachețelul pentru birou, sunt principlalele idei care, zic eu, îți vor aduce schimbări frumoase și interesante.
A mânca sănătos nu este despre regim disociat, dukan, rina, catrina, și alte diete stricte. A mânca sănătos este despre a găti, despre a te bucura de ingrediente autohtone și despre a mânca variat.
Cred în continuare că o alimentație fără zahăr adăugat este o alimentație care cuprinde toate aceste principii, iar pentru mine aceasta a fost una dintre cele mai importante schimbări.
Nu uita să citești eticheta produselor și să limitezi cât mai mult alimentele de tip patiserie, fursecuri, prăjeli, chipsuri, prajiturele, băuturi acidulate, mezeluri etc.
A te decide să mănânci sănătos nu înseamnă că deodată mergi la cumpărături și cumperi tot ce găsești la raionul BIO 🙂 Atunci da, cu siguranță vei vedea costuri uriașe care îți vor fixa și mai mult ideea că alimentația sănătoasă este scumpă.
A mânca gustos și sănătos ține de felul în care te folosești de ingredientele ieftine pentru a obține preparate aspectuase.
Dar și multe alte idei prezentate pe blog de-a lungul timpului 🙂
Cu drag,
D
Anonim
Ieftin? In conditiile in care ficare reteta contine faina de migdale a 10 lei suta de grame 😕
danielaniculi
Au fost cateva exemple in linii mari, cine citeste acest blog constant a inteles si articolul 🙂