Desigur că scriu astăzi acest material în context de pandemie, dar este un material bun indiferent de izolare sau nu. Am evitat să mai folosesc termenul de izolare în titlu, însă am gătit ușor diferit față de cum o făceam până acum tocmai din acest motiv.
Am scris zilele trecute primul material care ține de organizare în context de izolare și prevenție COVID-19. Am scris acolo o listă de cumpărături și o mare parte din ingredientele pe care le avem în mod frecvent în casă. Cred că o cămară corect aprovizionată ne va oferi mai mult confort psihic în această perioadă pe care o traversăm cu toții.
Corect aprovizionată presupune să ai cantități moderate de orez, grâu, diferite variante de paste, dar și diverse tipuri de făinoase (făină integrală, făină de cocos/năut/secară) conserve cu pește și legume.
Creativitatea și implicarea în bucătărie în această perioadă te vor salva din veșnica întrebare ”noi ce mai mâncăm?”
În prima săptămână de izolare am gătit de două ori și involuntar am remarcat dorința noastră de a mânca mai mult alimente gătite care ne amintesc de copilărie. Acel comfort food.
Cumva mi se pare normal să avem aceste pofte. Suntem influențați de emoții și sentimente. Ne simțim mai comfortabil cu mâncarea care ne amintește de copilărie, atunci când eram lipsiți de griji și sub supravegherea mamei. Cu mama lângă mine știam că nimic rău nu mi se poate întâmpla. Astea sunt conexiunile pe care le fac eu acum.
Pe blog mai există două planuri alimentare caer au fost primite foarte bine, respectiv plan alimentar pentru 5 zile și plan alimentar pentru 5 zile partea a doua.
În primul rând vă las mai jos o parte din rețetele preparate săptămâna aceasta:
Pentru a ajunge pe rețeta trebuie doar să dați click.
- Paste integrale cu brânză
- Ciorbă de lobodă (cu mențiunea că am făcut o variantă fără orez, doar cu multe legume)
- Carne de porc gătită lent (rețetă principală, am schimbat marinada. am folosit usuroi, muștar, sare și piper boabe)
- Caponata siciliana
- Pancakes
- Supă cremă de legume
Pe lângă acestea am mai pregătit câte o salată, omlete și alte preparate pentru mic dejun.
ZIUA 1:
Mic dejun: omletă cu baby spanac și anșoa, măsline verzi și o felie de pâine integrală
Prânz: ciorbă de lobodă
Cină: paste integrale cu brânzeturi
Gustare: iaurt natural cu fructe de pădure (congelate)
ZIUA 2:
Mic dejun: pâine integrală cu avocado și ou poșat
Prânz: ciuperci la tigaie cu mămăligă cremoasă și mozzarella di bufala
Cină: friptură de vită cu fasole verde la tigaie
Gustare: terci de ovăz pentru mine/ paste integrale cu brânzeturi pentru Domnul B, iar Alexia salată de fructe
ZIUA 3:
Mic dejun: smoothie verde cu amestec de frunze, avocado, semințe de cânepă și lapte vegetal, iar Alexia smoothie cu fructe de pădure, banană și avocado + lapte vegetal și fulgi de ovăz, Domnul B omletă cu brânză
Prânz: ciorbă de lobodă (dreasă cu smântână și ou) servită cu ceapă verde din belșug
Cină: friptură cu salată de varză murată și cartofi la airfryer (fără ulei)
Gustare: gutuie și mango + 1 kefir/ Domnul B -paste integrale cu brânzeturi, iar Alexia salată de fructe
ZIUA 4:
Mic dejun: terci de ovăz
Prânz: friptură gătită lent cu murături pentru el, iar eu salată verde cu ton și porumb și paste cu sos roșu pentru Alexia
Cină: salată cu amestec de frunze și ficat de cod pentru mine, iar pentru el o porție de varză călită (primită prin ”corespondență”- dar de pus pe lista de gătit pentru următoarea săptămână)
Gustare: iaurt cu proteină vegană, fructe de pădure și fulgi de ovăz crocanți/ o felie de pâine integrală cu unt de arhide și afine pentru Alexia și încă o gustare din măsline, mozzarella și roșii cherry, iar Domnul B a sărit peste gustare
ZIUA 5:
Mic dejun: pancakes cu diferite variante de topping (ei cu gem fără zahăr, iar eu cu unt de arahide)
Prânz: supă cremă de legume
Cină: caponata siciliana + 1 cârnat de oaie pentru mine, pentru Domnul B o porție de caponata cu cârnați de oaie
Gustare: zacuscă cu rondele de orez/ wasa pentru Domnul B, iar Alexia salată de fructe și pufuleți 🙂 + ciocolată îndulcită cu stevia de la sweet and safe, pentru mine pancakes cu dulceață fără zahăr (topoloveni)
ZIUA 6:
Mic dejun- lipsă în cazul nostru (IF-18 ore) iar pentru Alexia terci de ovăz cu fructe de pădure
Prânz: caponata cu ouă înăbușite și 2 wasa sau rondele de orez, supă pentru Alexia și crutoane
Cină: supă cremă de legume și paste cu sos roșu și ton pentru Alexia
Gustare: terci pentru el, iaurt cu fructe de pădure și semințe de cânepă pentru mine și alune de pădure
ZIUA 7:
Mic dejun: budinca de chia cu fructe de pădure
Prânz: supă cremă de legume cu crutoane și o porție de caponata
Cină: pizza cu blat integral și brânzeturi cu nuci (meniu festiv în fam.NICULI)
Se poate remarca cu ușurință că meniurile și alegerile sunt diferite pentru noi. De multe ori nu avem aceleași preferințe, iar Alexia oricum are doar câteva lucruri pe care le mănâncă.
Practic ne-am trezit toți acasă deodată, nu în vacanță de Sărbători, pur și simplu acasă în izolare, de aceea cred că până ne-am dezmeticit a durat ceva.
Sunt convinsă că vom mai avea destule zile în care vom simți presiune și vom mai mânca haotic, dar important este ca în această perioadă să fim în siguranță.
Eu din punct de vedere al cantității am redus considerabil față de zilele în care aveam un alt ritm cu antrenamente în sala de fitness. Fac sport și diverse antrenamente și acasă, însă nu este același lucru, dar nici nu aș putea să nu fac deloc.
Este un material scris cu intenția de a vă oferi mai multe idei.
Voi ce mai gătiți?
Cu drag,
D
Bucur Mariana
Buna ziua puneți și gramaje sa știm cit mincam! Miltumesc
danielaniculi
Nu se pot face aceste recomandari decat intr-o recomandare personalizata dupa nevoile fiecarei persoane.
Astfel de recomandari nu sunt in regula 🙂 deci nu am sa fac asa ceva. Am si mentionat ca este un plan cu idei nu o dieta