Duminica este ziua în care mă gândesc ce mai mâncăm în săptămâna care vine, chiar dacă nu îmi reușește de fiecare dată încerc să am un plan măcar pentru primele două zile din săptămână.
În trecut îmi plăcea să gătesc Duminica și să am mâncare pregătită pentru 2-3 zile, fără să fie nevoie să îmi petrec prea mult timp în bucătărie. Este adevărat că fiind angajată nu îmi permiteam să dedic foarte mult timp gătitului, însă de aproape 3 ani de când am acest blog am gătit cât nu am gătit toată viața mea, iar pasiunea pentru a descoperi mereu combinații noi a scos din ritual gătitul o dată la la 3 zile.
Chiar și așa recunosc că de foarte multe ori profit de alimentele preparate termic pentru a le refolosi și în alte combinații interesante.
Atunci când te folosești de un plan alimentar salvezi un timp prețios
Planul alimentar trebuie să îți vină în ajutor pentru a crea feluri de mâncare simple, nutritive și neapărat delicioase, pentru că în final tot ceea ce ne dorim este un gust care să ne satisfacă papilele gustative în timp ce asigurăm organismului nostru aportul de nutrienți esențiali.
Astăzi am planificat exact ceea ce vom mânca în zilele ce urmează și voi împărtăși cu voi aceste idei simple și gustoase. Din punctul meu de vedere 🙂
Pentru a ține cont de un meniu structurat pe mai multe zile, primul pas este lista de cumpărături, apoi mersul la cumpărături, pregătirea meniului pe hârtie și stabilirea zilelor în care se va găti.
Astăzi am gătit pentru două zile
Am pregătit o supă minestrone, după rețeta de AICI. Dintr-o oală cu supă mâncam cam de 3 ori, deci în 3 zile din această săptămână am deja un fel de mâncare sățios și foarte gustos. Este supa preferată a Domnului B, este după părerea mea una din cele mai sănătoase pentru că sunt combinate numeroase legume (conopidă, apio, usturoi, morcov, linte, praz, ardei gras…) precum și condimente la fel de interesante (chimen, turmeric, chili, scorțișoară)
Un alt preparat făcut astăzi este o salată de quinoa cu baby spananc, ananas, sparanghel, caju și piept de curcan la grill. Salata am asamblat-o, însă nu am adăugat niciun fel de dressing, acesta îl adaug în momentul servirii, la fel și fâșiile de carne. Este o salată ideală pentru cină, sau pentru un prânz la birou.
Am mai pregătit o salată de orez cu creveți și cu legume stir-fry pe care am savurat-o la cina de astăzi, însă a mai rămas atât orez cât și legume, astfel încât mâine îmi voi pregăti o caserolă cu aceste resturi peste care voi adăuga o conservă de sardine. Caserola o iau cu mine la sală pentru a avea de mâncare imediat după antrenament.
Am încheiat procesul de gătire cu niște brioșe pentru micul dejun. Brioșe cu făină de secară, ciuperci și baby spanac.
Planul structurat pe zile este următorul:
Luni:
Mic dejun: Brioșe cu ciuperci și spanac
Prânz: Salată de orez cu legume stir-fry și o conserva de sardine + supă minestrone
Cină: salată de quinoa cu ananas, sparanghel, caju și piept de curcan la grill
Marti:
Mic dejun: terci de ovaz
Prânz: supă minestrone
Gustare: brioșă cu ciuperci
Cină: file de macrou la grill cu salată de cartofi fierți și spanac
Miercuri:
Mic dejun: ouă jumări + 1 felie de pâine integrală cu jumătate de avocado
Prânz: salată de andive cu ridichi + năut fiert, cartof dulce la cuptor și brânza brie + semințe de cânepă
Cină: file de biban la cuptor cu garnitură de orez basmati
Joi:
Mic dejun: smoothie cu fulgi de ovăz, mure/ coacăz roșu, lapte de cocos și pudră proteică de cânepă
Prânz: supă minestrone + file de biban (rest de la cină) cu salată verde
Cină: ficăței de pui cu sos de roșii si mămăligă
Vineri:
Mic dejun: omletă cu baby spananc, ciuperci și roșii cherry + pâine integrală sau wasa
Prânz: salată de paste integrale + ton la conserva
Cină: grătar + legume la grătar
De ce te ajută planul alimentar?
Pentru că îți faci exact cumpărăturile de care ai nevoie și nu te abați în vreun fel în care presupune să te duci din nou la magazin și din nou să cumperi ingrediente în plus de care nu ai nevoie.
Te ajută să fii mult mai organizat în bucătărie și să te ferești de risipa alimentară.
Desigur că în lista ta de cumpărături trebuie să ții cont și de gustările preferate, asta desigur dacă obișnuiești să ai gustări. Mie nu îmi lipsesc cele 5 mese, astfel încât nu îmi lipsesc nucile din dulap, iaurturile din fridiger, fructele și legumele ce pot fi consumate la gustare.
PLANUL ALIMENTAR TE AJUTĂ SĂ MĂNÂNCI MAI ECHILIBRAT, SĂ SALVEZI TIMP ȘI BANI!
Pe mine personal mă ajută să fiu mult mai organizată în bucătărie, singura problemă o am cu Alexia care niciodată nu știi ce gărgăuni mai are. Acum mănâncă bine, acum o apucă iar cearta cu mâncarea și nimic nu o satisface.
Dacă pentru noi am făcut o supă atât de aromată și bogată în legume, pentru ea meniul este discutat și abordat din punctul ei de vedere.
Dacă noi avem paste cu ton (de exemplu) pentru ea vor fi paste cu sos de roșii. Dacă noi avem biban de mare, pentru ea va fi somon cu roșii cherry și gulie. Când noi avem piept de curcan la grill cu salată de quinoa, ei bine, ea are același piept de curcan cu salată de varză sau clasicul și banalul șnițel cu mâncare de mazăre.
Poate îți este de ajutor acest plan al meu, poate mai găsești inspirație și pentre alte rețete decât cele pe care le faci în mod obișnuit.
Atunci când încep să fac un plan mă decid foarte greu ce anume pun în el. Aș face ba o supă rădăuțeană, ba una de perișoare, la fel aș face și una cremă cu nu mai știu ce legume amestecate. Diminețile nu scapă nici ele de incertitudinea mea, aș vrea și smoothie, dar și omletă sau iaurt cu fructe și semințe.
Important este că într-un final reușesc să mă decid și fac tot ce pot să respect fiecare zi așa cum am notat-o 🙂
Un lucru este cert, eu la cumpărături nu mă mai duc în fiecare zi!
Cu drag,
D
Ce fain, am de unde sa ma inspir pentru saptamana ce urmeaza. De unde cumperi pestele si ce conserve recomanzi de sardine si ton recomanzi? Multumesc mult si spor in noua saptamana!
Heeeyy, ce ma bucur ca te ajuta! Eu cumpar din auchan sau metro, sincera sa fiu cumpar de unde arata bine si in special unde gasesc ceva sa imi placa, cel mai mult caut sa fie captura, dar nu am noroc tot timpul. Acum s-a intamplat sa iau de la Auchan pentru ca arata foarte bine, la fel si crevetii. La capitolul conserve iau tonul de la RIO Mare, rar, recunosc, acum l-am redescoperit pentru ca nu mai cumparasem de ani buni, dar in orice caz doar RIO. Iar sardine am luat unele marca Auchan, sunt foarte bune din punctul meu de vedere.
Si eu la fel caut, insa mi se pare greu, foarte greu sa gasesc. Iti multumesc pentru raspuns, acum sunt cu agenda in fata, iar pt saptamana asta ma inspir in totalitate de pe blogul tau 🙂
Felicitari pentru blogul tau! Multumesc pentru idei :*