
Acesta poate fi un articol atât pentru persoanele care dețin un astfel de aparat, însă rețetele pot fi adaptate și pentru cuptor, iar aici am să încerc să vă spun povestea mea cu acest aparat și când prefer să îl folosesc.
Poate fi un articol interesant și pentru cei care sunt în căutarea unui astfel de aparat pentru a mânca mai des cartofi ”prăjiți” fără sentiment de vinovăție.
Aici este supriza. Deși friteuza cu aer cald a fost asociată prăjelilor fără ulei, astăzi v-am pregătit o colecție de rețete pe care le-am pregătit în air fryer.
Să fie aproape 2 ani de când mă tot joc cu acest aparat. A ajuns la mine în teste urmând ca eu să descopăr dacă ne este util și dacă are sens să-i fac un loc special în bucătărie. Sunt genul de om sincer, când ceva nu îmi place o spun direct, iar aici pe blog nu am vorbit niciodată despre produse la superlativ, nu mai zic că nu am vorbit niciodată despre produse pe care nu obișnuiesc să le folosesc. Există diverse sortimente pe piață, în niciun caz nu vă invit să cumpărați ce folosesc eu, dar sper să găsiți utile informațile și rețetele.
Care este diferența între cuptor și air fryer?
De cele mai multe ori am spus că o friteuză de genul acesta este, de fapt, un mini cuptor electric, tocmai pentru că se pot găti aceleași preparate atât în friteuză cât și în cuptorul electric, cu mențiunea că în air fryer, datorită dimensiunii mici, se încălzește mult mai repede, iar preparatele devin crocante într-un mod uniform!
Deși producătorii spun că alimentele nu necesită ulei, trebuie să menționez că am încercat variante de cartofi complet fără ulei, iar culoarea aceea aurie și textura crocantă s-au lăsat așteptate.
Este foarte adevărat că ne referim la faptul că nu prăjim în baie de ulei. Este adevărat că se poate găti complet fără strop de ulei. Dar din experiență vă spun că pentru un preparat aspectuos veți avea nevoie de 2-3 pufuri de ulei.
Ca un mic truc. Cumpărați un recipient care are pulverizator, acesta vă va ajuta enorm să dozați cantitatea de ulei, în plus se va distribui pe toata cantitatea din cuva friteuzei.
Ca să vă faceți o idee, din punct de vedere al caloriilor, metoda de preparare va face întotdeauna diferența. De aici și blamarea sărmanului cartof.
100 g de cartofi prăjiți = 350 calorii
100 g cartofi gătiți în airfryer = 150 calorii
De cele mai multe ori îmi este mult mai practic să deschid airfryer-ul în locul cuptorului. Când am o cantitate mai mică pe care vreau să o gătesc de exemplu, iar asta veți vedea în rețetele de mai jos.
Să trecem prin ele 🙂
1.Crispy strips sau cum să-ți bucuri familia și prietenii cu o variantă de junk food mai sănătosă.
Rețeta este scrisă pe blog și o gășiți cu un click AICI!

2.Migdale cu melasă, scorțișoară și ghimbir
Una dintre cele mai rețete testate este chiar aceasta. Migdalele (250 de grame) le-am stropit cu o linguriță de melasă amestecată cu una de apă. Melasa este foarte lipicioasă și arată ca o smoală, trebuia diluată cumva.
Am turnat migdalele într-un borcan, am stropit cu acest amestec, am adăugat scorțișoară și ghimbir pudră. Am agitat bine borcanul, apoi am turnat migdalele în cuva airfryer-ului preîncălzit la 200 de grade.
Am ținut migdalele pentru aproximativ 10 minute.
Important de ținut minte este ca din când în când să agitați cuva, tocmai pentru a obține uniformizarea de care discutam mai sus.

3.Năut cu sumac și chimen
În 2017 am scris prima rețetă de năut crocant. A fost o variantă făcută la cuptor, iar acum aveți posibilitatea de a vedea și diferența dintre cele două rețete.
Pentru năutul la airfryer am folosit un borcan de 400 de grame. Am scurs năutul bine într-o sită, apoi l-am condimentat cu sumac, chimen și sare.
Am transferat boabele în airfryer și după 10 minute le-am scos pe o farfurie întinsă.
La cuptor am ținut năutul 30 de minute de exemplu 🙂

4.Ciuperci umplute (sau mai bine zis pizza la airfryer, fără sentiment de vinovăție)
De când am descoperit ciupercile portobello, recunosc că le cumpăr tot mai des. În primul rând pentru că le tolerez, din punct dde vedere digestiv, mult mai bine. În al doilea rând pentru că sunt cărnoase și super sățioase!
Iată și o variantă de pizza în stilul meu.
Ciupercă portobello, ținută pentru 7 minute în airfryer, apoi umplută cu porumb, felii de ardei, brânză feta și mozzarella. Din nou în airfryer pentru încă 7 minute.

5.Toast cu mozzarella, ciuperci și salsa de trufe
Nu știu alții cum sunt, dar Domnul meu B are o slăbiciune pentru așa ceva!
Am folosit aceleași ciuperci portobello pe care le-am tras în tigaie 2-3 minute. Stropite cu un puf de ulei, oțet balsamic și sos de soia. Condimentate cu oregano, nu mult, atât cât să arunc și un strop de aromă.
Cu o felie de pâine proaspătă peste care am adăugat ciupercile, 2-3 mozzarella mini și 1/2 linguriță salsa de trufe, am obținut în 5 minute un mic dejun senzațional!

6.Camembert cu smochine, măsline verzi și cimbru
Despre acest camembert am povestit și pe contul de Instagram, practic fiind parte dintr-un brunch de Duminică.
Sezonul rece începe să ne facă poftă de preparate consistente, iar un camembert cald, în combinație cu smochine și cimbru, mmm, este deliciul suprem! A nu se consuma zilnic :))
Gătit în airfryer în doar 10 minute.

7.Frigărui de somon + cartofi aurii
Cam așa arată cartofii aurii pe care îi pregătesc în airfryer.
Tăiați cuburi, aromatizați cu turmeric, uneori cu paprika afumată și usturoi granulat. Îi arunc în cuva aparatului și agit cam de 3-4 ori în 20 de minute. Pulverizez 2-3 pufuri de ulei la jumătatea timpului și asta este tot.
Alexia îi adoră, prietenii deja dau comandă :))
Frigăruile de somon la fel de simple, gătite folosind funcția pentru pește. Am marinat somonul cu sos de soia și zeamă de lămâie. Am folosit ardeiul galben și roșu pentru culoare și apoi le-am rumenit în airfryer!

8.Chiftele
Chiftele de tot felul am rumenit în el. Dar mai ales vreau să vă vorbesc despre rețeta de falafel. Din rețeta de pe blog, click AICI, doar că nu le-am mai rumenit în cuptor, iar timpul de preparare a fost mai scăzut.
Crocante la exterior și moi în interior, am servit chiftelele în 3 variante delicioase. Te invit AICI să le descoperi pe toate 3!

9.Sprot pane
Peștisori mici, după cum îi spunem Alexiei ce avem la masă. Mici și crocanți. Îi gasim uneori la Lidl și de fiecare dată știu că nu am cum să dau greș.
Deși un pane bun iese în baie de ulei, încercați varianta asta la airfryer. Din nou vă amintesc că trebuie agitată cuva de mai multe ori. De exemplu șprotul se lipește cel mai ușor. Dacă îi uiți în airfryer vei scoate o plăcintă de pește :)) însă dacă agiți din când în când, se vor desprinde și se vor rumeni uniform.

10. Conopidă în stil asiatic cu arahide
Conopida este un alt aliment pe care noi îl iubim tare mult. Salate, piure de conopidă, conopidă la cuptor, snitzel de conopidă, pizza cu blat de conopidă sunt doar câteva dintre rețetele în care o folosim.
De această dată am pregătit conopida la airfryer. Condimentată cu sos teriyaki (un strop doar) turmeric și sare, am gătit conopida pentru 12 minute la 185 de grade. În ultimele 2 minute am adăuga câteva arahide prăjite.

11. Jumări de vinete
O rețetă tare dragă mie. Am învățat rețeta asta la un curs de bucătar pe care l-am urmat anul trecut, doar că era varianta prăjită, ceea ce nu mă mulțumea prea tare. Indiferent cât de mult mi-ar fi plăcut, era peste principiul meu. Așa că am venit acasă de la curs și în aceeași zi am testat varianta de jumări de vinete la airfryer.
Taiate în cuburi și condimentate cu sare, boia și turmeric. Am rumenit jumprile la 200 de grade în airfryer. Am agitat cuva, am pulverizat puțin ueli de măsline să le fac aurii și frumoase. Le-am servit cu sos de caju!
MI-NU-NA-TE

12. ”Chips” de sfeclă
Zilele trecute a fost primul test pe parte de chips.
Voi repeta cu alte legume pentru că mi-a stârnit deja curiozitatea. Din cauza faptului că unele bucăți au fost mai subțiri și altele mai groase, nu am avut aceeași textură la fiecare, unele bucăți au ieșit crocante, altele nu.
Nu-i bai, eu am folosit sfecla aceasta într-o lipie cu frunze de baby spanac și piept de curcan tras la tigaie + avocado. Un super prânz nutritiv și sățios!

Modelul meu de airfryer este ACESTA!
Sunt curioasă voi ce rețete ați descoperit că pot fi gătite în airfryer, dar și cât de des îl folosiți. Asștep cu interes și ideile voastre 🙂
Cu drag,
D
Toate sunt interesante.Am sa experimentez câteva.Multumesc pentru minunatele idei/retete!!Toate cele bune!!La multi ani!
La multi ani si la multe retete simple
La rețetele făcute la air fryer trebuie menționate deopotrivă atât timpul de gătire cât și temperatura de gătire. Altfel, informațiile sunt incomplete.
Nu toate aparatelel sunt la fel. Rolul articolului a fost pentru a oferi idei 🙂
ati incercat ca coaceti paine?
Nu, la asta nu m-am gandit 🙂
Eu am cumparat friteuza pentru a gati, in special, cartofi si copanele. Dar acum o folosesc de 2-3 ori pe saptamana, gatind tot felul de preparate. Sa nu mai spun ce bune ies chiftelutele….
Asa este! Ea pare ca e mai utila pentru cartofi, dar de fapt poti gati numeroase preparate
Spuneți adesea că agitați… Cum? Opriți și scoateți sertarul? Mulțumesc!
Da, ridic cuva ij care sunt cartofii si ii agit 🙂 ma si anunta aparatul cand trebuie sa fac asta