Una dintre problemele întâlnite cel mai des, în analizarea jurnalelor alimentare, era de departe ronțăiala necontrolată și lipsa meselor organizate.
Pentru a putea implementa un stil de viață echilibrat și sănătos, lucram în primul rând la stabilirea unui program al meselor și de fiecare dată funcționa de minune programul celor 3 mese principale + 2 gustări (adaptate nevoilor, bineînțeles)
Din păcate ideea de gustare este prost înțeleasă și de cele mai multe ori este o gustare lipsită de nutrienți și bogată în calorii, iar prin invitația primită din partea celor de la Unicorn Naturals, am să detaliez cele mai iubite și apreciate gustări pe care le-am propus de-a lungul timpului!
Atunci când alegi un produs de pe raft este important să te asiguri că nu doar ambalajul este frumos.
Cele mai rapide rămân produsele gata ambalate, însă cu mare atenție la etichetă. Atunci când alegi un produs de pe raft este foarte important să te asiguri că nu doar ambalajul este frumos. De cele mai multe ori mențiunile sugar free/fără zahăr te pot induce în eroare, iar pe etichetă să descoperi alți îndulcitori poate mult mai nocivi decât zahărul procesat!
1.Batoanele raw-vegane NAKD sunt făcute doar din ingrediente naturale! Nu conțin siropuri sau îndulcitori, rămânând astfel doar un mix de nuci și fructe, 100% naturale. Sunt practice pentru toată familia, bineînțeles că vor fi foarte apreciate de către cei mici, având o textură moale și diverse opțiuni în privința aromelor.
Alexia mea le adoră, nu de ieri, le adoră de cel puțin 2 ani, iar faptul că le găsim în multe magazine îmi ușurează și mai mult munca. (Carrefour, Mega Image, Kaufland, Cora, Inmedio și 1 Minute, in benzinării sau online- AlimenteSpeciale.ro sau Unicorn-Naturals.Ro)
Alexia face un sport care o solicită destul de mult, echitația. Sport practicat, în medie, de 5 ori pe săptămână. Are nevoie de energie înainte de oră și de o gustare imediat după antrenament, atunci nu prea plecăm niciodată de acasă fără gustări. Batonul rămâne preferatul ei!
Berry delight, cashew cookie, bluebbery muffin erau pe listă, dar mai nou am adăugat și caramelul sărat. Sunt curioasă tu ce aromă preferi cel mai mult?
Continuăm seria gustărilor super rapide și nutritive tot cu un produs de pe raft.
2.Kefirul. O gustare sățioasă și la fel de rapidă precum batonul. Kefirul este considerat un aliment bogat în nutrienți și probiotice, fiind un aliat pentru sănătatea intestinală. Nu este nevoie să îl consumi în prezența unui covrig, este mai mult decât suficient doar kefirul băut ca atare.
3.Cottage cheese + 10 migdale. O altă gustare rapidă și bogată în nutrienți. Această combinație este minunată și după antrenament, dar și la birou. Este o gustare sățioasă care te va ține departe de alte tentații.
4.Iaurt cu granola. Rămânem încă în sfera lactatelor și a preparatelor ce nu necesită timp de preparare 🙂 Iaurtul natural combinat cu granola, sursă de proteine și glucie, este apreciat și de către cei mici, iar granola se face foarte ușor în casă, apoi ai borcanul perfect pentru o perioadă destul de lungă de timp.
Eu am rețeta de granola pe blog (borcanul cu granola) însă am descoperit că există update la produse din comerț, astfel încât se poate cumpăra granola fără zahăr, dar îndulcită cu melasă, varianta de la Lizi-s.
5.Bomboane proteice homemade. Bomboanele vegane se fac foarte ușor, nu necesită timp îndelungat de preparare, rezistă bine la frigider, iar 2 bomboane sunt suficiente pentru o gustare delicioasă și o sursă de energie.
Bomboane cu proteină de cânepă
6.Rondea de orez cu peanut butter și banană. Una dintre gustările celebre din lumea sportului. Este ce-i drept extrem de gustoasă combinația, iar eu o recomand consumată în prima parte a zilei sau după un antrenamen, dar cu moderație. Este și aceasta o combinație pe placul Alexiei.
7. Mere. Adică acel 1 măr pe zi care ține doctorul la distanță! Merele conțin vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Au puține calorii, spre exemplu, un măr obișnuit are în jur de 70-100 de calorii.
8. Wasa + cremă de brânză + 1 ou fiert. Din nou o combinație sățioasă și nutritivă. În comerț se găsesc multe variante de pâine crocantă din făină integrală (unele conțin mai multe ingrediente, altele au etichetă curată, ține de tine să verifici atent)
9. Shaorma? Lipie graham + avocado + frunze + sardine sau somon afumat. Cu genul acesta de shaorma nu ai cum să dai greș. Este o gustare extrem de consistentă, dar și foarte gustoasă. Nu necesită mult timp de preparare, se poate transporta ușor pentru a fi consumată la birou, însă din nou amintesc că este o alegere bună după antrenament!
10. Lipie integrală + humus. Se găsește lipie graham foarte ok în comerț, însă la capitolul humus iți propun să-l faci în casă. Ai numeroase combinații și arome cu care te poți juca. Este gata în câteva clipe, apoi ai gustarea proteică asigurată!
Câteva idei de humus:
11. Ardei kapia umplut cu salată de ton. Tonul la borcan, nici el nu ar trebui să lipsească de pe lista de cumpărături. Este versatil și se integrează în multe preparate. Eu îl consider salvare atunci când Alexia nu vrea altceva în afară de paste, însă pentru mine îl prefer îl salate sau amestecat cu ceapă roșie, lămâie și piper, servit cu felii de ardei kapia.
12. Budincă de avocado cu cacao. Ciocolatoasă gustare, dar și nutritivă în același timp. Avocado bine copt și bagat la blender cucacao, eventual și puțină banană. Cam așa putem păcăli și copilul care nu vrea să guste din avocado.
13. Ciocolată neagră. De ce nu? Ciocolata neagră conține antioxidanți și aduce un aport de beneficii organismului. 2 pătrățele de ciocolată cu 85% cacao, consumate în prima parte a zilei, mai mult decât o bucurie pentru organism.
14. Pandișpan proteic. Una dintre rețetele pe care le-am făcut cel mai des când m-am aflat în procesul de definire. Pandișpanul proteic este gustos și sățios. Cu fructe de pădure rămâne preferatul nostru, însă vă las mai jos și alte idei:
Pandișpan cu zmeură, fără făină
15. Budincă de chia. Mici, dar consistente, semințele de chia au început să fie apreciate din ce în ce mai mult de către români. Mărturisesc că eu nu le mai consum la fel de des cum o făceam aum câțiva ani, dar nici nu îmi lipsesc din casă, cum nu mi-au lipsit nici din vacanțe. Pregătesc de seara budinca, o las la frigider și de multe ori o amestec și cu terci de ovăz sau consum ca atare.
16. Brioșe. Clasicele brioșe vor rămâne și ele pe lista gustărilor sățioase și nutritive. De la dulce la sărat, sunt numeroase prosibilități prin care se pot prepara. Brioșe sau brioșe-omletă 🙂 Las mai jos câteva rețete care s-ar putea să te încânte.
Brioșe cu banană, fără gluten și fără zahăr
Brioșe cu dovleac și crumble de nuci
Brioșe omletă cu prosciutto și spanac
Bineînțeles că putem continua lista cu tot soiul de rețete de cookies fără zahăr și alte prajiturele consistente, chifteluțe de legume sau năut crocant, însă sper ca această primă serie cu idei de gustări rapide, să te ajute și să pui mai mult accent pe alimentația echilibrată.
Aștept să îmi povestești tu ce gustări preferi și ce ai încercat din cele prezentate mai sus.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns