Îmi doresc de foarte mult timp să fac un proiect cu săptămâni tematice, iar anul acesta se pare că m-am mobilizat sau cel puțin încerc să mă mobilizez. De fiecare dată când mi-am luat un angajament în fața cititorilor nu m-am lăsat până nu l-am dus la bun sfârșit.
Săptămâna Dovleacului
Am început cu Săptămâna Dovleacului fiind în plin sezon și poate pentru că multe persoane pe care le cunosc au o reticență atunci când vine vorba de dovleac.
Este drept că acasă la mama nici eu nu mâncam altceva în afară de plăcintă cu dovleac când îi venea vremea, dar asta nu mi-a creat o barieră în ceea cel privește, poate și pentru că mama făcea o plăcintă senzațională!
Pe lângă faptul că este gustos, este o opțiune ieftină, este versatil și are și multe proprietăți de care organismul nostru se va bucura cu siguranță.
Când îmi spui dovleac nu știu ce să văd mai întâi, deserturi, supe, tocănițe sau pur și simplu dovleac copt cu nuci și miere de albine. Este incredibil în câte variante îl poți savura.
Eu am să vă prezint rețetele testate într-o singură săptămână, dar am să readuc în atenție și rețetele mai vechi existente pe blog de care uneori uit pentru că sunt veșnic în căutare de noi și noi arome.
Am să încep prin a vă invita la o rețetă de mousse. Un mousse cu care am surprins câteva persoane la un atelier de gătit (ediția de toamnă)
Rețeta este AICI
Un alt preparat încercat în Săptămâna Dovleacului este checul cu dovleac pe care l-aș încerca la orice oră!
Este singura variantă cu dovleac cu care am fascinat-o pe Alexia, iar acum trebuie să recunosc că nu i-am spus că are dovleac la interior pentru că orgoliul ei e destul de puternic, nu te poți juca cu un copil care susține sus și tare că nu mănâncă nimic cu DOVLEAC, dar a rupt și niște supă cu dovleac, chec după cum v-am spus, la fel și cheesecake….
Nu am reușit să scriu rețeta exactă, însă am baza de la care puteți porni. Pandișpanul cu DOVLEAC, iar rețeta lui este AICI
În varianta de chec am folosit dovleac copt, apoi făcut piure și într-un final piureul încorporat în amestecul de ovăz și ou.
O altă rețetă, cred că și preferata mea din toată săptămâna și din toate încercările, este cea de brioșe! Brioșele cu dovleac sunt de pus pe listă și de încercat cel puțin o dată!
Rețeta lor este AICI
Nu este toamnă fără o supă de dovleac. Indiferent dacă alegi să fie cu lapte de cocos sau nu, o supă de dovleac caldă și îmbogățită cu arome precum paprika sau turmeric nu poți sau nu trebuie să refuzi.
Rețeta pentru supă este AICI, una dintre rețetele de pe blog, unde vă invit să dați un search cu dovleac și veți regăsi și alte rețete.
Și la supa cu dovleac veți vedea că topping-ul face diferența. Eu am încercat de la bacon prăjit, brânză de capră, parmezan, feta, tofu până la năut picant, caju prăjit, rodie și alte nebunii. Eu încurajez creativitatea în bucătărie. Niciodată nu vei ști ce arome te vor fascina mai tare și mai tare.
Smoothie cu dovleac, nu pot trece peste el, nu mă lasă sufletul să fac asta.
Cum de ce?
Păi de câte ori bag o tavă cu dovleac la cuptor îmi păstrez 2 bucăți pentru smoothie. Iar aici încurajez creativitatea la fel de mult.
Ce adaug eu în smoothie?
- lapte vegetal
- nucșoară
- scorțișoară
- cardamom
- espresso
- iaurt grecesc
- fulgi de ovăz
- vanilie
Bineînțeles că nu toate la un loc 🙂 dar de fiecare dată alte 2-3 ingrediente le combin la blender alături de dovleac.
Aici avem piure de dovleac, lapte de cocos, vanilie, scorțișoară, turmeric și ovăz. Blendarea la o viteză mare va mărunți atât de mult fulgii de ovăz că nu te vor deranja.
Blender folosit- AICI
Din aceeași compoziție am mai pregătit două pahare pentru micul dejun. Pe deasupr aam presărat puțin crumble rămas de la brioșe și păstrat bine la frigider.
Curry de dovleac, supă de dovleac cu linte roșie, cheesecake cu dovleac sau brownie cu dovleac sunt alte rețete care mi-au rămas amintire culinară.
Atât de colorată a fost Săptămâna Dovleacului cu # în față!
Încă nu am încercat, dar intenționez să o fac cât mai curând, dovleac umplut cu carne tocată sau cu quinoa, nici nu mai contează practic, ideea e că vreau să încerc.
Sunt curioasă tu ce rețetă cu dovleac ai pregătit cel mai des și ce ți-ai dori să încerci?
Urmează #SăptămânaPastelor 🙂
Despre postările zilnice poți fi la curent pe INSTAGRAM sau PAGINA DE FACEBOOK –FOOD FOR YOUR SOUL.
Despre ce înseamnă viața fără diete, viața #fărăzahăradăugat discutăm în acest grup unde suntem deja o comunitate minunată.
Cu drag,
D
Turcu Cristina- Elena
Buna Daniela. Am incercat sa fac azi chec de dovleac si imi pare ca nu s-a copt in interior…eu nu am pus si pudra proteica….acesta sa fie oare motivul? A iesit ca un porridge la cuptor…ar trebui sa pastrez cantitatile si sa inlocuiesc pudra proteica cu altceva?! Merci
danielaniculi
Poate ai folosit o alta dimensiune la tava, fiind mai mica oare asta sa fi avut nevoie de un timp de coacere mai mare, este o cauza. Dar este necopt sau este aluat umed? Pudra proteica nu avea de ce sa afecteze textura.