Lipicioase, așa am vrut să iasă aceste coaste de porc, lipicioase, caramelizate, aromate, dulci și picante în același timp, am vrut să fie bune, nu mi-am imaginat însă că vor fi chiar atât de gustoase, deci pot să zic că au trecut testul pentru ca în ziua de Crăciun să fie pe masă pentru toată familia.
Imediat ce aceste oase cu carne au ieșit din cuptor, am trimis o poză către Domnul B ce m-a întrebat dacă vreau să îl omor? I-am spus că nu aș îndrăzni și nici nu aș avea cum pentru că ingredientul secret este dragostea!
Ulterior am înțeles la ce se referea, nu am realizat pe moment că nu este chiar o decizie înțeleaptă să faci astfel de imprundențe în miezul zilei, la ora 13, când alții sunt la birou și mai au câteva ore de muncă.
Eu nu am avut de ales, m-am sacrificat și am mâncat să mă asigur că am gătit ce trebuia.
Ingrediente:
- 6 coaste de porc
- sare
- piper
- 1 bucată ghimbir (10-15 g)
- 1 ardei iute roșu/ fulgi chilli
- 4 căței de usturoi
- 1 stea ananson
- 4 linguri sos worcestershire
- 2 linguri oțet chinezesc de orez
- 1 lingură miere de albine
- 250 ml cidru de mere
- 250 ml stoc legume/carne
- 4 fire ceapă verde
Pentru salată:
- 4 cartofi (fierți)
- 4 castraveți murați
- 1 linguriță muștar iute (Kuhne)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță suc lămâie
- pătrunjel tocat sau frunze de rucola
Modalitate de preparare:
Coastele se asezonează cu sare și piper, se freacă carnea pentru distribuirea condimentelor și apoi se transferă într-o tavă cu câteva linguri de ulei de măsline și se așează pe plită/aragaz.
Prăjite mai întâi pe aragaz, coastele vor căpăta o culoare aurie și o textură crocantă, abia după aceea sunt bune de dat la cuptor.
Cât timp coastele se prăjesc pe prima parte, feliem ghimbirul pe lung, fâșii subțiri, tocăm ardeiul iute și feliem usturoiul, apoi toate la un loc le distribuim peste bucățile de carne.
Adăugăm steaua de anason care va oferi o aromă senzațională.
Agităm tava, stropim cu sosul worcestershire, oțetul chinezesc, picurăm mierea de albine ce va carameliza coastele într-un final, apoi adăugăm cidrul de mere, stocul de legume și ceapa verde tocată.
Mutăm tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră și 20 de minute, timp ce poate fi diferit în funcție de grosimea coastelor, tipul de cuptor sau alți factori.
Când sosul s-a redus destul de mult, atunci coastele sunt gata și mutăm înapoi tava pe aragaz. Învârtim de 2-3 ori coastele prin sos să se caramelizeze destul, veți observa că sosul s-a îngroșat și este super lipicios.
Profităm de timpul în care tava este la cuptor, pentru a pregăti garnitura și punem 4 cartofi de mărime medie la fiert.
Cartofii fierți, apoi feliați, se amestecă cu castraveții murați rondele subțiri, pătrunjelul tocat și un dressing din muștar iute, ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie.
Am zis că ar fi bine să nu ne tragem pe mâini, era nevoie de o garnitură răcoritoare.
Aștia mici de la Kuhne sunt noua noastră obsesie, desfacem borcanul și ne apucăm de ronțăit, ceva gen în loc de popcorn. Se găsesc în magazinele Kaufland, Auchan, Carrefour, mai iuți, mai dulci, mai picanți, după preferință.
Să fiu sinceră cu voi, am așteptat verdictul din partea unui om cu experiență în coaste de toate națiile, s-a aprobat cu punctaj maxim, best ribs în town! Iar dacă nu e too late, o să trimit și scrisoarea către Moș Crăciun cu un mic update, înțeleg că merit!
Trecând peste concediul de Crăciun, această salată e numa’ bună pentru prânzul de la birou.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns