Una din poveștile de la începutul relației cu Domnul B are în prim plan ciuperca, pe atunci într-o ciulama de ciuperci clasică, servită cu aceeași mămăligă răsturnată elegant pe un platou.
Doar ce ne mutasem împreună și printre primele mâncăruri a fost ciulamaua, pe care o primise aproape în ropote de aplauze, ca și cum nu exista fel de mâncare care să îl satisfacă mai mult. Aparent! Pentru că domnul B, un inginer șiret, a disimulat maxim momentul cu cina.
Două luni mai târziu (deja aveam vechime în relație și mă ceruse în căsătorie) am îndrăznit să îi propun o ciulama, moment în care nu mai știam dacă este aceeași persoană sau poate că este un cameleon iar eu încă nu am descoperit secretul.
Auzi răspuns: „niciodata nu mi-a plăcut ciulamaua”
Jură că ești real, omule! Nu știam ce să mai cred nici despre inelul de logodnă, poate că urma să îl ceară înapoi, sau poate că nu își va mai aduce aminte de imprudența făcută…
Ce să zic, n-am mai făcut, aia a fost, a rămas istorie, i-am spus, alta ciulama să-ți mai iei la restaurant!
Viața de blogger și slabiciunile mele pentru anumite alimente, dar și atenția Domnului B cu privire la cele mai interesante ingrediente din vocabularul meu, m-au adus în mijlocul unor cutii cu ciuperci:
- shiitake
- gălbiori
- champignon
Și de data asta am finalizat cu o tocăniță, ușor acrișoară.
Ingrediente:
- 3 fire ceapă verde
- 4 căței de usturoi
- 20 g unt
- 400 g gălbiori
- 400 g ciuperci champignon
- 200 g ciuperci shiitake
- 100 ml smântână lichidă
- 1 legătură pătrunjel
- sucul de la jumătate de lămâie
- sare
- piper
Modalitate de preparare:
Pentru început spălăm foarte bine gălbiorii, eu i-am lăsat în apă aproximativ o oră, pentru a elimina orice urmă de pământ. I-am lăsat apoi să se scurgă de excesul de apă.
Am curățat ciupercile champignon și shiitake (astea au proprietăți medicinale din câte știu), apoi le-am feliat.
Ceapa și usturoiul tocate, le-am tras în unt, atât cât să se înmoaie, pentru 2-3 minute, peste care am adăugat mixul de ciuperci.
Am lăsat ciupercile să se gătească la foc lent pentru 30 de minute, dacă au prea mult lichid le mai scurgem, dacă nu, acum se adaugă smântâna lichidă și sucul de lămâie.
Condimentăm cu sare și piper după gust, la final adăugăm pătrunjelul tocat mărunt și tocănița este gata.
Pentru mămăligă, am decupat niște cercuri (aveți liber la forma geometrică) și le-am perpelit puțin în tigaia încinsă, împreună cu 1 linguriță de ulei de măsline și câteva frunze de busuioc.
Nu sunt mare fan mămăligă, dar pentru el se întâmplă să mai fac, lui îi place, eu țin cont, etc 🙂
S-a făcut și de-un pachet pentru birou- #tucemanancilabirou, în cazul in care nu știți, este un proiect marca Food for your soul by Daniela Niculi (je), proiect în care oferim idei pentru un prânz nutritiv la birou, în locul firmelor de catering/ merdenele/covrigei/ stiksulețe și alte diminutive.
Pentru mai multe informații, vă aștept pe pagina de facebook și pe contul de Instagram , unde atât eu cât și alți colegi bloggeri, încercăm să fim o sursă de inspirație, tot ce trebuie să faceți este să dați un search folosind haștagul #tucemanancilabirou.
Un articol dedicat proiectului este AICI, iar pe pagina Ecuisine puteți citi interviul oferit.
Și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea!
Să vă fie de bine.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns