În week-end am fost acasă și bineînțeles că am mai discutat cu mama subiectul #fărăzahăradăugat. Ce mai gătim, ce mai mâncăm, ce mai cumpărăm. De aici am ajuns la subiectul deserturi!
Ce deserturi pregătim atunci când ne este poftă de ceva dulce?
Am avut mereu o slăbiciune pentru dulciurile raw și de fieare dată când am avut ocazia să-mi cumpăr un dulce vegan nu am stat pe gânduri. Am și câteva rețete pe blog, doar că neavând prea mulți amatori în preajma mea, am făcut doar așa la câte o ocazie specială.
Îmi propune mama să facem o prăjitură vegană, așa că m-am dus la cumpărături să iau toate nucile, aromele și restul ingredientelor pentru a face un cheesecake.
Pentru că de la o poza s-a declanșat nebunia pe facebook și toată lumea a cerut rețeta, ei bine am avut câteva poze făcute acasă și am scris pentru voi rețeta acestui cheesecake vegan.
Ce am făcut până la urmă??
SNICKERS RAW VEGAN
Ingrediente pentru blat:
- 200 g curmale (hidratate timp de 8 ore în apă)
- 100 g alune (fără sare)
- 1 lingură pudră de cacao
- 1 praf scorțișoară
Ingrediente pentru cremă:
- 300 g nuci caju
- 3 linguri unt de arahide + încă 2 linguri
- 3 linguri miere de albine
- 100 ml lapte (neîndulcit)
- 1 linguriță vanilie
- 2 linguri pudră de cacao
- alune pentru decor
+
Mod de preparare:
Pentru blat dar și pentru cremă este nevoie de un timp îndelungat în care curmalele și nucile caju să se hidrateze. În general eu prefer să le las pe timpul nopții, însă dacă trebuie grăbit procesul de preparare atunci folosește apă caldă. În aproximativ 6 ore se vor hidrata de ajuns cât să te apuci de treabă.
Pentru blat se combină ingredientele și se omogenizează cu un blender, eu am folosit unul de mână (mama are în bucătărie tot un MixSy de la Zepter). Se amestecă ingredientele până se formează o pastă bine legată.
Am transferat compoziția într-o formă de tort cu pereți detașabili și am distribuit-o uniform pe toată suprafața. Forma se ține la frigider până când este gata crema.
Pentru a prepara crema am împărțit nucile caju în două castroane, având aceeași cantitate în fiecare din ele.
Într-un castron am adăugat cele 3 linguri de unt de arahide, 1 lingură și jumătate de miere de albine, 50 de ml lapte de migdale și vanilia.
În cel de-al doilea castron am adăugat 2 linguri unt de arahide, 1 lingură și jumătate miere de albine, 2 linguri pudră de cacao și restul de lapte.
*Dacă compoziția mai cere lichid se mai poate adăuga 1-2 linguri de lapte de migdale cât să fie o compoziție cremoasă și legată, dar nu moale.
Pentru a obține o cremă bună e nevoie să fie amestecată la blender timp de 5-7 minute.
Am scos tava și am adăugat primul strat de cremă, apoi amestecul ciocolatos peste care am presărat câteva alune și o improvizație de glazură. Pentru glazură merge rețeta de ciocolată vegană de AICI. (eu am adăugat glazura îninate de a introduce tava la rece, dar în mod normal se adaugă când tortul este scos din congelator)
Acasă nu am avut ulei de cocos, dar am amestecat două linguri de cacao cu 2-3 linguri de lapte, le-am încălzit într-un ibric și când s-a răcorit bine am turnat amestecul peste tort. Deși recomand clar rețeta de ciocolată vegană făcută cu lapte de cocos și pudră de roșcove.
Tortul se lasă la congelator pentru minim 1 oră sau pe timpul nopții (având grijă să fie scos cu 30 de minute înainte de servire)
Cam asta s-a întâmplat de o simplă discuție de sâmbătă dimineața la cafea cu mama!
Și uite așa am trecut de la proaspăt scos din cuptor la proaspăt scos din congelator :)))
Snickers vegan, anyone?
Cu drag,
D
Oana
Buna. Unde găsești unt de arahide fără zahăr sau lapte neindulcit?
danielaniculi
Untul de arahide l-am gasit in kaufland, dar posibil sa gasesti si in alt spermarket sau plafar, ideea este sa fie doar din arahide, iar laptele eu il iau din bebe tei, dar iau si din mega image, carrefour, pe eticheta scrie clar daca are sau nu zahar/glucoza sau alti indulcitori.
Mariana
Bună!
În blat ai folosit alune de pădure sau arahide?
Deasemenea peste tort ai presarat alune sau arahide? Din poza par arahide, dar în rețetă scrie alune.
Multumesc!
Abia aștept sa încerc rețeta 🙂
danielaniculi
Buna, Mariana. Arahide fara sare am folosit atat in blat cat si pentru decor. Dar daca ai alune de padure ar fi si mai bune, parerea mea 🙂
Si eu abia astept sa-l incerci, cred ca a fost tortul pentru care am primit cele mai multe poze de la cititori!
Mariana
Mulțumesc pentru răspuns.
As mai avea o întrebare.. Ce diametru are tava folosita de tine pentru aceasta rețeta?
Vreau sa fiu pregătită 😀
Nicole
Acest tort a fost pe lista dorintelor mele inca de cand l-am vazut asa frumos asezat pe blog. Si l-am testat: foarte interesanta combinatia si rezultatul pe masura si pe gustul tuturor. Multumesc! 🙂
danielaniculi
Yeyy, eu sper ca a mancat si bubu
Catalina
Buna seara. Alunele caju au fost hidratate inainte? Mulțumesc.
Catalina
Acum am vazut ca ati scris la început. Îmi cer scuze, citesc de pe telefon. Il voi prepara in weekend pentru ziua mamei mele. Arata super apetisant.
Maria
Buna. Untul de arahide poate fi înlocuit cu ceva? Mulțumesc
danielaniculi
La aceatsa reteta nu prea merge inlocuit, este de baza in snickers 🙂
Anonim
Buna ziua, incerc sa fac crema dar nu explicati corect. Sunt 2 creme puse in 2 castroane. Cum ramane cu crema propriu zisa? Cum se aseaza? Se blenduiesc toate cremele alea 2 impartite si alea de la ingrediente la crema? Puteti clarifica va rog pt o incepatoare sa fie clara reteta???
danielaniculi
Buna ziua!
Pentru a prepara crema am împărțit nucile caju în două castroane, având aceeași cantitate în fiecare din ele.
Într-un castron am adăugat cele 3 linguri de unt de arahide, 1 lingură și jumătate de miere de albine, 50 de ml lapte de migdale și vanilia.
În cel de-al doilea castron am adăugat 2 linguri unt de arahide, 1 lingură și jumătate miere de albine, 2 linguri pudră de cacao și restul de lapte.
Am facut doua creme. mai clar nici nu stiu cum sa fac :)) Sper totusi sa iti iasa 🙂
Luminita Balcan
Foarte tentant. Sigur il voi incerca. Pentru a nu se amesteca intre ele cele doua creme, ca sa iasa asa perfect ca in poze cum se procedeaza? Multumesc
danielaniculi
Nu se vor amesteca cremele pentru ca au consistenta destul de tare si cu siguranta va iesi ca in poze 🙂
Miruna
Buna,
Ce diametru are tava folosita pentru cantitatile precizate?
Multumesc!
danielaniculi
Buna! 25 de cm, este mai marisoara
Anonim
Arata foarte bine, dar nu e vegan. Are lapte. Iese reteta si cu lapte vegetal?
danielaniculi
Lapte vegetal sigur, da.