Salutare,
Iată că am ajuns în cea mai frumoasă perioadă din an. Sper să vă bucurați din plin de sărbătorile de iarnă, să petreceți timp alături de cei dragi, timp de calitate cu momente unice.
Pe final de an vreau să vă mulțumesc că ați rămas prezenți aici, prezenți și activi. A mai trecut un an în care am venit cu rețete noi și cu o planificare alimentară, zic eu ușor de implementat, și care sper că v-a inspirat lună de lună.
Nu este ușor să aduci frecvent conținut nou în mediul online, însă aprecierile cititorilor sunt sursă de energie pentru fiecare dintre noi. Continuați să fiți prezenți prin comentarii, like-uri, dar mai ales prin împărășirea informației cu prietenii.
Eu una îmi doresc ca aceste materiale, dedicate organizării în bucătărie și a planificării meselor, să ajungă la cât mai multă lume. Asta înseamnă un pas în față către educație alimentară și către un stil de viață echilibrat.
Toate aceste materiale dedicate planificării alimentare au fost susținute de un partener minunat care a crezut în mine, căruia îi mulțumesc și alături de care am bifat proiecte la care în urmă cu mulți ani nici nu îndrăzneam să visez. Rubrica planificării alimentare a fost și este susținută de către @lidlromania, astfel încât toate ingredientele folosite în meniuri le puteți găsi cu ușurință într-un singur loc. 😊
Și aici am să mai fac o paranteză scurtă, așa în prag de sărbători, când mulți dintre noi facem și retrospectiva anului, dar și câteva planuri pentru anul ce vine. Să visezi, să muncești pentru visul tău și să crezi în tine. Regulile principale pentru ca orice vis să devină realitate.
Misiunea mea continuă, ne vedem și în 2023 cu materiale și informații noi, iar dacă veți simți nevoia de ceva în plus, nu uitați să folosiți cu încredere rubrica comentariilor.
Acum voi încerca să completez tabloul de mai sus, prin propuneri pentru un meniu echilibrat dedicat sărbătorilor ce urmează, iar de această dată voi incepe cu prima zi de Crăciun. Sper ca aceste 5 zile de propuneri să vă ajute în stabilirea meniului pricipal, dar și cu idei de mese lejere între Crăciun și Revelion.
Veți găsi în acest meniu mai multe preparate pe bază de carne, pentru că este mai prezentă în aceste luni de iarnă. Am mers la cumpărături, iar cum la Lidl găsești mereu carne proaspătă și variată, am ales un mușchiulet de porc, cotlet de porc, dar și carne tocată de curcan pentru o ciorbă de perișoare, ficat de pui pentru antreuri și pentru un pate de casă pe care îl pregătesc adesea în această perioadă a anului.
PROPUNERI MENIU FESTIV:
MENIU PENTRU CRĂCIUN
ZIUA 1
- Platou cu brânzeturi, bresaola, foietaj cu pastă de pește si crudități
- Salată de sfeclă roșie cu burrata Deluxe și fistic prăjit
- Ciorbă de perișoare/ sarmale
- 1 felie de cozonac
- Mușchiulet de porc umplut cu carne de la cârnați servit cu salată de baby spanac și cartofi gratinați
MENIU PENTRU CRĂCIUN
ZIUA 2
- Platou cu fructe (ananas, mandarine/portocale și kiwi)
- Frigărui de ficăței înveliți în bacon serviți cu salată de rucola și rodie
- Cotlet de porc la tavă cu ciuperci (gătite în bere) servit cu piure de cartofi
- Camembert la cuptor cu gem de merișoare, cimbru și fistic + pâine de secară Tastino prăjită
- Platou cu jamon, brânză chedar și struguri
- Cheesecake cu fructe de pădure
ZIUA 3
Masa 1: suc de apio cu frunze de țelină, ananas, ghimbir și lămâie
Masa 2: 1 felie de pâine fără gluten cu pastă de anghinare Deluxe, frunze de rucola și 1 kefir
Masa 3: ciorbă de perișoare
Masa 4: budincă de cozonac
Masa 5: steak de vrăbioară cu legume trase la tigaie
ZIUA 4
Masa 1: smoothie cu spanac, fulgi de ovăz
Masa 2: 2 curmale medjool + migdale Alesto
Masa 3: sarmale gătie lent la cuptor + mămăligă
Masa 4: 1 kefir Pilos
Masa 5: Creveți trași în unt + usturoi, fulgi de ardei iute și cartofi gratinați
ZIUA 5:
Masa 1: ou fiert, ardei gras, castravete, măsline și pâine fără gluten
Masa 2: 1 felie de cheesecake cu fructe de pădure
Masa 3: orez basmati cu ton și porumb + ceai de plante
Masa 4: 2 mandarine
Masa 5: salată cu portocală, ceapă roșie, fistic și burrata de bivoliță
Sper că aceste idei v-au adus puțin mai multă inspirație, așa că aștept vești din partea voastră cu preparatele alese pentru sărbători, dar nu numai.
Deși Crăciunul primește toată atenția noastră și este subiectul principal, cu siguranță mulți dintre voi vor avea de pregătit câteva preparate și pentru seara dintre ani. De cele mai multe ori preparatele pentru Revelion sunt alese cu mai multă atenție pentru a pune pe masă farfurii deosebite, pentru un nou an prosper.
Întotdeauna mi-a plăcut să pregătesc partea de antreuri, poate și pentru că de cele mai multe ori sunt cele mai savurate.
V-am pregătit câteva propuneri și pentru meniul de Revelion, dar vă amintesc că mai avem un material pe acest subiect. AICI este planificarea alimentară de sărbători de anul trecut.
Propuneri meniu Revelion:
- Felii de măr cu prosciutto Deluxe, mozzarella și busuioc
- Mini frigărui cu brânză cheddar, bresaola și măsline verzi
- mini pancakes cu cremă de brânză și somon afumat
- Ouă umplute cu pate din ficat de pui (da, le ador și le pregătesc în fiecare an de Revelion)
- Cartofi hasselback cu rozmarin
- morcovi glazurați
- pulpă de rață gătită lent
- salată de rucola cu bacon crocant și muguri de pin
Să aveți Crăciun magic, binecuvântat cu sănătate, liniște, iubire și preparate delicioase care să vă răsfețe papilele gustative, iar noul an să vă aducă ce vă doriți mai mult!
Nu uitați că aceasta perioadă este potrivită să vă conectați mai mult cu cei dragi, să vă bucurați de ceea ce ați realizat în acest an. Un moment bun să trageți linie pentru a vedea ce a mers bine, dar și ce nu a mers bine, care au fost lecțiile principale pe care viața vi le-a oferit și greșelile din care ați învățat. Este momentul perfect pentru această retrospectivă care este un bun punct de plecare în următorul an.
Cu drag,
D
Silvia Sima
Ma inspirati, ma motivati, ma.mobilizati.Felicitari! Sunteti minunata.
Simona
Wow, cat de faine sunt preparatele! De-abia astept sa le incerc! Sa fie cu ploaie!
danielaniculi
Si eu abia astept sa imi spui pe care le-ai incercat si care ti-a placut cel mai mult 🙂
danielaniculi
Ma simt rasfatata si va multumesc! Sa facem bine in lume, asta este scopul meu :-*