Plan alimentar pentru 6 zile – soluția pentru o alimentație echilibrată și sustenabilă (8)
Și uite că râdem, glumim, dar vă zic că mult nu mai este și mă apuc de pregătirile meniului festiv. Dar să nu ne mai concentrăm pe aspecte legate de trecerea prea rapidă a timpului, să ne ancorăm în prezent, și să punem pe lista de to do și bucurii pentru suflet.
O cafea cu prietenii, o seara de film, o dimineață de weekend cu miros de cookies #fărăzahăradăugat și un episod din serialul preferat. Ar fi activități cu care aș completa zilele de planificare, pentru că pe lângă alimentele menite să ne asigure o stare de bine, toate aceste lucruri care oferă bucurie sufletului, sunt extrem de importante.
Planul alimentar structurat pe zile, îți oferă ocazia de a câștiga mai mult timp liber pentru că nu mai pierzi mult timp până te decizi ce să gătești, apoi mersul la cumpărături și pregătirea mesei. Iar în articolul de astăzi o să vă las alte exemple de mese potrivite pentru a fi pregătite în avans.
Este sezonul dovleacului, așa că a apărut negreșit și pe lista mea de cumpărături, iar posibilitățile de a integra dovleacul în alimentație sunt numeroase. Desigur, primul gând poate fi plăcinta cu dovleac, sau pur si simplu o porție de dovleac copt cu miere și scorțișoară. În timp ce pentru alții, dovleacul este, în mod evident, cel mai potrivit pentru o supă cremă.
Eu pregătesc, aproape tot timpul, câte două rețete cu dovleac, iar în acest video, de prezentare a cumpărăturilor, am povestit cum se desfășoară ziua de planificare alimentară.
Primul lucru, după ce ajung acasă, este să desfac toate cumpărăturile și să le pun pe categorii. Păstrez apoi, să am la la îndemână, alimentele necesare pregătirii primelor rețete.
De această dată am început cu dovleacul, pe care l-am porționat, l-am condimentat cu scorțișoară șu l-am pus la copt. Pe lista mea au fost puse două rețete în care îl voi folosi: cheesecake bars și un chec cu dovleac, dar ce să vezi, este primul dovleac copt din sezon așa că pofta a fost mare pentru a îl savura și doar copt, stropit cu puțină miere de albine. Asta și pentru că am cumpărat un dovleac destul de micuț.
Am continuat pregătirile cu una dintre rețetele ce nu prea lipsește din dulap. Granola, pe care îmi place să o pregătesc acasă, mai frecvent în sezonul toamnă-iarnă. Se pregătește foarte ușor, la capitolul arome și ingrediente există loc de creativitate și joacă, iar oferta de nuci și semințe, de la raionul Alesto, este extrem de generoasă.
Pentru granola din acest plan alimentar am folosit migdale, nuci pecan, alune de pădure, fulgi de ovăz, fulgi de cocos și câteva semințe de dovleac. Separat am pregătit un amestec de apă cu cacao și miere de albine cu care am stropit ingredientele amestecate într-un castron, apoi am introdus tava în cuptor, alături de dovleac cât să le rumenesc frumos.
După ce am finalizat și cu granola, m-am apucat să pregătesc rețetele principale și am început cu ciupercile pe care le-am spălat, le-am feliat și le-am pregătit în stil toscan. Am pus ceapa la rumenit, am adăugat ciupercile, câteva roșii cherry, și am acoperit vasul cu un capac. La final am adăugat smântână pentru gătit și baby spanac. Este o combinație excelentă ce poate fi servită cu orez sau mămăligă, ideală și pentru caserola de prânz și se face supe repede.
Pentru că Alexia nu mănâncă ciuperci, i-am pregătit o mazăre cu morcovi și sos de roșii. Mega ușor de pregătit, fără bătaie de cap și cu care am mers la sigur. Atât ciupercile, cât și mazărea sunt gata ăn mai puțin de 30 de minute cu tot cu pregătirea ingredientelor, tocat, spălat și așa mai departe.
După ce am terminat cu legumele, am scos carnea pe blatul de lucru. Mai întâi m-am ocupat de pieptul de pui pe care l-am condimentat cu boia, turmeric, usturoi, zeamă de lămâie și ulei de măsline, apoi l-am vidat. Este în plan pentru zilele următoare.
Carnea tocată de curcan am amestecat-o cu cartof dat pe răzătoare, dovlecel dat pe răzătoare, usturoi, pătrunjel și ouă. Am condimentat cu sare și piper și am pregătit chifteluțe la cuptor.
După ce s-a rpcit dovleacul, o parte l-am transformat în piure și am pregătit tava cu cheesecake.
Și primele zile din planificarea alimentară sunt gata.
Sper să vă inspire și pe voi, și de această dată 🙂
Să fie culoare și gust în fiecare farfurie.
Ziua 1:
Mic dejun: burrito cu ouă jumări, cottage cheese, baby spanac și fasole roșie, pentru Alexia suc de morcov cu măr și portocală + pancakes
Prânz: ciuperci în stil toscan cu orez basmati/ pentru Alexia salată de roșii cu castraveți, ridichi și mozzarella light
Cină: chiftele de curcan, bagels cu cottage cheese, și salată verde, ridichi și roșii
Gustare: 1 măr/ pentru Alexia salată de fructe
Gustare: 1 bucată cheesecake cu dovleac
Ziua 2:
Mic dejun: iaurt grecesc + granola, pentru Alexia smoothie cu cottage cheese, mix de fructe de pădure, nuci caju și banană
Prânz: ciuperci în stil toscan + chiftele de curcan și orez/ pentru Alexia mâncare de mazăre + chiftele de curcan
Cină: doradă la cuptor cu salată verde, ridichi și ceapă verde
Gustare: dovleac copt cu miere și scorțișoară/ pentru Bogdan cheesecake bars la pachet
Gustare: 1 măr/ prune pentru Alexia
Ziua 3:
Mic dejun: bagels cu cottage cheese, ou fiert, salată de vinete și roșii
Prânz: mâncare de mazăre
Cină: un altfel de “gyros” la farfurie cu legume la cuptor, guacamole și piept de pui
Gustare: 1 măr/ prune pentru Alexia
Gustare: dovleac copt și câteva migdale
Ziua 4:
Mic dejun: 1 cottage cheese cu fulgi de migdale și miere de albine, suc de apio cu lamaie si ghimbir, pentru Domnul B salată de vinete cu roșii și ou fiert
Prânz: legume + carne, rămase de la cină, servite în lipie + frunze de salată
Cină: vinete parmigiana + salată de morcovi
Gustare: 1 felie chec invizibil cu mere/ pentru Alexia salată de fructe
Gustare: câteva alune de padure
Ziua 5:
Mic dejun: iaurt cu granola și zmeură congelată/ Alexia suc de morcov cu măr și sandviș cald cu mozzarella
Prânz: supă cremă de legume
Cină: paste cu ragu de curcan
Gustare: chec invizibil cu mere
Gustare: 1 felie de pâine cu salată de vinete
Ziua 6:
Mic dejun: suc de apio cu lămâie + toast cu ouă jumări
Pranz: supă cremă de legume
Cina: pizza cu făină integrală, sos de roșii și mozarella
Gustare: chec invizibil cu mere
Gustare: măsline pane la cuptor
Cu drag,
D
Lasă un răspuns