Din categoria cum mai salvăm resturile de mâncare, vă propun salata de baby spanac în care arunci și cele 3 linguri de orez în cazul în care le ai (ar fi putut fi quinoa sau câteva paste, în cazul meu a fost orezul brun).
Când vine vorba de carne în alimentația Alexiei, deja intrăm în discuții delicate. Nu a mâncat o vreme, în schimb a venit și clipa în care a realizat că totuși îi place, doar că singurul mod în care îi place este să fie la grill. Mai mănâncă și când fac la cuptor, dar tocată foarte mărunt și pusă într-o salată (ca să nu-i simtă gustul, zice copilul)
Ideea este că eu nu făceam grătar de pui/curcan mai deloc. Dar despre cum niciodată să nu spui niciodată, toată lumea știe. Iată-mă că se cam întâmplă să cam pregătesc pieptul de curcan în această variantă, de grill. Dacă tot fac scandal în bucătărie, fac pentru toată familia, evident.
Înainte de a ma ocupa de carne, m-am ocupat de un cartof dulce pe care l-am băgat la cuptor timp de 40 de minute, apoi restul a fost așezare în farfurie.
Ingrediente:
- 1 cartof dulce
- baby spanac sau orice alte frunze de salată
- orez brun/ orez basmatic sau sălbatic (la alegere, pur opțional)
- piept de curcan
- ulei de măsline
- zeamă de lămâie
- mix de ierburi pentru salată (oregano, cimbru)
Mod de preparare:
Bucățile de carne pentru grill eu le pregătesc după cum urmează:
- masez carnea cu sare
- o așez într-un vas adânc
- presar 1-2 linguri ulei de măsline + 1-2 de zeamă de lămâie
- las carnea la rece pentru 30 de minute
Dacă mă grăbesc, nu mai las nicio carne la rece, doar o dau cu sare (și sarea mai contează uneori, am adus din Spania niște fulgi de sare de zici că pun cine știe ce pe carne, așa că nu vă feriți să cumpărați condimente atunci când călătoriți) apoi o pun în grill-ul bine încălzit.
De această dată fiind vorba și de garnitura de cartofi, teroretic am cam avut tot timpul la dispoziție. Aaaa, îmi place să pun și pe carne oregano, dar doar pe bucățile noastre, că asta mică (mezina) e ciufuțică.
Cuptorul l-am preîncălzit la 180 de grade, iar cartoful dulce l-am tăiat pe lung în stil wedges. Am așezat bucățile de cartof într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, am presărat câțiva fulgi de ardei iute, un praf de turmeric, sare și un strop de ulei.
Am introdus tava la cuptor și i-am lăsat undeva în jur de 45 de minute. Chiar este relativă treaba cu cuptorul, de exemplu acum l-am schimbat și parcă îmi diferă timpul pentru că încă nu m-am acomodat cu programele, dar în medie în 45 de minute ar trebui să fie gata. Depinde și de grosimea cartofului.
Cu 15 minute înainte să fie gata cartoful, m-am apucat de carne. Am gătit carnea la o temperatură scăzută în grill pentru a nu pribde arsură. Am întors-o cam de 4 ori și după ce a fost gata am scos-o pe un platou și am lăsat-o până în momentul în care am asamblat salata. Carnea va fi mai gustoasă dacă este lăsată un timp să stea să se odihnească.
Frunzele de spanac le-am amestecat cu orezul (rămas de la prânzul pregătit cu o zi înainte) am adpugat carnea și bucățile de cartof dulce.
Tot ce mai pot spune este poftă bună!
Colegii tăi vor fi invidioși să te vadă cu un astfel de prânz, dar îi vei încuraja să își pregătească și ei mâncarea de acasă 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns