Hello,
Sunt tot eu, Daniela, tipa aceea care a ales să renunțe la zahărul adăugat acum aproape 1 an!
În urmă cu 11 luni mă provocam să țin 30 de zile #fărăzahăradăgat, 30 de zile în care tot ce aveam de făcut era să verific fiecare etichetă a alimentelor ce ajungeau în coșul meu de cumpărături.
Când vrei să renunți la sucuri este simplu, nu mai cumperi deloc suc, de niciun fel, fie el acidulat sau natural.
Când vrei să renunți la dulciuri este la fel de simplu, tot ce ai de făcut este să nu mai consumi ciocolată, prăjituri, torturi, bomboane, jeleuri și alte păcate din aceeași categorie.
Mai este categoria celor ce renunță la zahărul din cafea. Simplu ca bună ziua, cafeaua este consumată ca atare, iar ce consumă în restul zilei pare că nici nu mai contează.
Când vrei să renunți la toate cele de mai sus, trebuie să ai voință și determinare.
Cam acesta era punctul în care mă aflam eu înainte de a considera necesar că trebuie să fac mai mult. Ocazional consumam câte un desert, iar sucuri deloc, teoretic mă poziționam foarte ok din acest punct de vedere.
Este greu, este dificil, iar eu știu asta. Tentațiile sunt peste tot!
Ziua aceea în care am eliminat etichetele cu zahăr, a fost ziua în care pot spune că am luat una din cele mai bune decizii.
Am pornit de la denumirea de zahăr, zahăr de cocos, muscovado, demerera, sirop de fructe, zahăr brun, fructoză, glucoză, dextroxă, sirop de fructoză-glucoză, sirop de porumb, miere de albine și tot așa până am eliminat orice îndulcitor de pe etichetă, după care mi-am dat seama că rămân cu câteva alimente pe care le pot cumpăra. În schimb am gătit foarte mult, extraordinar de mult! Am gătit zi de zi și am desoperit fel și fel de combinații interesante și aromate.
Am redescoperit gustul adevărat al multor legume, iar acesta a fost un real câștig!
Îmi spunea la un moment dat o cititoare că pare foarte stresant ceea ce fac. Nu îmi dau seama cum s-a văzut din exterior toată această călătorie pe care am făcut-o, însă cu certitudine am avut multe de câștigat, iar pe lângă mine au apărut tot mai multe persoane care au început să conștientizeze și să acorde o mai mare importanță alimentelor pe care le consumă!
Cu riscul că mă repet trebuie să spun că nu este vorba de felia de tort sau de pătrățica de ciocolată consumate o dată pe lună, este vorba de alimentația zilnică.
ZAHĂRUL ADĂUGAT a devenit subiectul principal de 11 luni și nu sufăr de ortorexie 🙂 (dependența de a consuma doar alimente sănătoase) În rest, mănânc aproape orice!
TREND SAU NU, PENTRU MINE ESTE UN STIL DE VIAȚĂ!
Nu am înlocuit zahărul cu mierea de albine sau cu alt îndulcitor, am testat însă câteva prăjituri pe care le-am îndulcit cu stevia, dar nu mă dau în vânt.
Nu îmi dau seama dacă pentru alții a devenit un trend și sinceră să fiu nici nu mă interesează. Am văzut la viața mea și vegani în online care rup carnea în două în offline, cum am și auzit de foarte multe ori expresia nu faci ce face popa, faci ce zice popa.
Fără să vreau și fără să am vreun plan pe termen lung, această alegere s-a transformat într-un stil de viață. Nu fac niciun efort pentru că acum totul se întâmplă natural, știu exact ce cumpărături fac și ceea ce gătesc. Scopul meu este să corectez cât mai mult și alimentația Alexiei, însă atunci când vine vorba de copil este mult mai multă muncă îmbinată cu psihologie. Ce știu sigur este că puterea exemplului va conta cel mai mult într-un final.
Atelierele de gătit au apărut cumva ca urmare a mesajelor pe care le primeam și încă le primesc zilnic de la cititori (atât pe pagina de facebook cât și pe Instagram) Atelierele pun în practică ceea ce fac eu acasă și ceea ce apare pe blog. Pentru că a găti fără zahăr pornește de la micul dejun și se termină cu cina.
CU PAȘI MICI SPRE REZULTATE MARI
Dacă astăzi scoți zahărul din cafea, peste două săptămâni renunți și la desertul de după cină, mai stai un timp și scoți și alte alimente cu conținut ridicat de zahăr, vei observa că nu vei mai simți nevoia să consumi la fel de des.
După 1 lună de alimentație fără zahăr adăugat vei simți singur repulsie față de alimentele foarte dulci. Exact așa cum mi s-a întâmplat mie când mi-a fost adusă o salată (într-un restaurant din Germania) plina cu un dressing ireal de dulce, o salată pe care nu am mâncat-o și m-am mulțumit cu niste cartofi.
Dacă vei trece pe hârtie toate alimentele pe care le consumi într-o zi, nici nu îți dai seama cât de multe vei descoperi despre alimentația ta. 🙂
Ah, ca să revin asupra acelui stres despre care mi se spunea la un moment dat. Ei bine, nu, nu sunt deloc stresată și nu este deloc un stres pentru mine pentru că mi-am găsit toate alternativele prin care îmi pot satisface până și pofta de un desert atunci când este cazul.
Am ales pentru mine și pentru sănătate. Am ales să elimin un drog legal care este cauza multor boli moderne!
Cu drag,
D
Camelia
Eu,in iulie ,implineac 2 ani!
danielaniculi
Bravooo!! Si fara indulcitori banuiesc, nu? Si cu toate etichetele la control :-))))