DIP DE LEGUME
Eu sunt mare fan paste/sosuri groase (nu la paste făinoase ma refer aici) și idei de aperitive și snack-uri rapide, inedite, gustoase și versatile.
De fapt și de drept am pornit de la tava cu legume care mă salvează din multe situații când nu am o garnitură pregătită sau chiar nu am altceva de mâncare.
Tava cu legume este salvarea nr 1 și asta pentru că în general legumele nu prea lipsesc din frigiderul meu.
De la tava cu legume am ajuns la dip-uri super aromate și potrivite în multe situații. Fie că ai prieteni vegetarieni pe care vrei să îi suprinzi cu altceva poate chiar la masa de Crăciun sau Revelion. Sau pur și simplu vrei să pregătești un platou cu ceva snack-uri într-o vineri seară, indiferent ce vrei să faci cu ele pot să te asigur că nu vei rămâne cu ele în frigider pentru că există și alte variante în care pot fi servite.
Acest dip este o pastă groasă ce are la bază legume, nuci, verdețuri. Îi poți spune cum vrei tu 🙂
Primul pas pentru aceste rețete include gătitul legumelor.
Eu am folsoit morcovi și sfeclă de această dată.
Ingrediente dip de morcovi:
- 5 morcovi (mărime medie, în general nu cumpăr mastodonți)
- 3 linguri ulei de măsline
- sare și pier după gust
- 2 linguri iaurt grecesc
- 1 lingură pastă tahini
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri semințe de floarea soarelui (prăjite)
- pătrunjel sau mărar depinde ce preferințe ai (eu nu am avut verdeață, dar aș fi ales mărarul)
Ingrediente dip de sfeclă roșie:
- 4 sfecle roșii (mici)
- 3 linguri ulei de măsline
- sare și piper după gust
- 3 linguri iaurt grecesc
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță chimen
- un pumn nucă românească
Mod de preparare:
Pentru a pregăti un dip este necesar ca legumele să fie gătite. Eu am folosit o singură tavă în care am afăugat morcovii tăiați cuburi de 2 cm aproximativ și sfecla tăiată tot în bucăți relativ mici.
Am condimentat cu puțină sare legumele și am stropit cu puțin ulei de măsline.
Le-am copt aproximativ 30 de minute, depinde de grosimea leguelor, dacă vor fi tăiate în bucăți prea mari va dura mai mult coacerea.
După ce le-am testat cu cuțitul, am scos tava din cuptor și le-am lăsat să se răcească complet.
Mod de preparare:
Într-un mini chopper am pregătit mai întâi varianta cu morcovi și apoi cea de sfeclă, dar am curățat vasul între cele două rețete pentur a nu împrumuta culoare.
Mai întâi se mărunțesc legumele ca atare, apoi se adaugă restul ingredientelor cu excepția nucilor și semințelor care se adaugă spre final. La fel și verdeața.
Pentru topping am tras câteva nuci și semințe la tigaie și le-am adăugat la final după ce am transferat compoziția în castron.
Pentru a servi aceste dip-uri posibilitățile sunt nelimitate 🙂
Tije de apio, lipie, morcovi, castraveți, crackerși, pâine crocantă, wasa.
Eu am folosit și pe pâine prăjită la micul dejun și am adăugat ou prăjit.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns