Am sentimentul că Alexia abia așteaptă 1 Decembrie pentru a pregăti primul aluat de turtă dulce. Acum că scriu și dacă stau bine să mă gândesc, de ce nu facem oare turtă dulce mai des? Mai ales că este un dulce bun, de casă, în care nu folosim bazaconii, iar copilului îi place cel mai mult dintre toate deserturile de casă.
Tocmai pentru că îi place ei foarte mult, dar să fiu sinceră o văd foarte potrivită și lânga ceașca de cafea, am încercat mai multe variante. Recunosc că turta dulce cu făină de migdale ne a fascinat-o prea tare, însă rețeta clasică în care amestecat făina albă cu cea integrală i-a plăcut tare mult.
Pentru că este un preparat potrivit de Crăciun, dar și pentru că poate fi un cadou culinar foarte apreciat, m-am gândit să vă las varianta de turtă dulce cu făină integrală, dar am să vă scriu proporțiile și la turta dulce cu făină albă.
Ingrediente:
- 300 g făină integrală
- 200 g făină albă
- 200 g miere de albine
- 200 g unt
- 2 ouă
- 1 linguriță bicarbonat
- 2 (chiar 3) lingurițe cu condimente specifice (scorțișoară, cardamom, cuișoare, nucșoară, ghimbir- toate în varianta pudră)
Mod de preparare:
- Pentru început am topit untul pe care l-am amestecat cu mierea de albine.
- Făina am amestecat-o cu bicarbonatul de sodiu și amestecul de condimente, apoi am turnat untul cu mierea, am adăugat oul și am amestecat toate ingredientele cu ajutorul unui robot (dacă nu aveți un astfel de robot merge amestecat și cu o spatulă/cu mâna, deoarece nu necesită extrem de multă atenție) Pentru a vedea varianta video a acestei rețete vă invit să dați un click AICI .
- Compoziția am modelat-o într-o bilă și am învelit-o în folie alimentară. Ideal este să lăsați compoziția la frigider pe timpul nopții, dar pentru că prima tură de turtă dulce nu stă niciodată atât de mult, e bine de ținut minte că ar trebui măcar o oră să petreacă la rece.
- Dacă aluatul a stat pe timpul nopții la frigider atunci este important să îl lăsați 30 de minute la temperatura camerei înainte de a lucra cu el.
- Dacă a stat doar o oră, atunci se va întinde cu sucitorul pe o planșă pudrată cu făină în prealabil.
- Foaia de aluat se întinde astfel încât să aibă 5-6 mm grosime.
- Din aluat am decupat cu forme și am copt pe rând, câte o tavă, până când am epuizat aluatul.
- Timpul de coacere este de 5-6 minute la 180 de grade sau 7-8 minute la 160 de grade, important este sa fiți cu ochii pe cuptor.
Cantitățile pentru turta dulce cu făină albă sunt următoarele:
- 300 g făină albă (dacă aluatul este prea moale puteți adăuga până la 350g)
- 200 g miere
- 100 g unt
- 1 ou
- 1 linguriță bicarbonat
- amestec condimente (cele menționate mai sus)
Prepararea este aceeași, tmpul de coacere la fel ca la varianta cu făină integrală.
Cu drag,
D
Anonim
Buna, la varianta cu faina integrala se pune si faina alba? Pare multa faina, in comparatie cu varianta cu faina alba doar…
danielaniculi
Buna! Da, am folosit mix pentru a ma asigura ca voi avea un rezultat bun, cantitatea iese mai mare si am impartit aluatul in doua. O parte am facut-o a doua zi si o alta parte dupa 4 zile de stat la frigider. Obisnuiesc sa fac mai multa cantotate de cele mai multe ori, mai ales ca in fiecare an am facut pungute cadou pentru prieteni.
Nicoleta
Cu ce pot inlocui mierea pentru un copil care nu are voie zahar sau miere?
danielaniculi
Cred ca puteti incerca o varianta cu zahar brun sau muscovado. La feld e bine ar merge un indulcitor precum stevia sau xylitol 🙂
Cristina
Buna, am facut ieri compozitia cu ambele tipuri de faina, am pus-o la frigider, dar azi cand sa intind foaia, aluatul e sfaramicios, chiar daca a stat destul la temp camerei. Poti sa ma ajuti cu un sfat? Sa l mai las sau trebuie sa l framant mai bine? Multumesc!
danielaniculi
Buna, in momentul in care incepi sa intinzi cu sucitorul se leaga, teroetic nu ar fi trebuit sa fie sfaramicioasa rau, poate s-a intamplat ceva la masuratori si e mai putina miere sau mai multa faina…Dar uite, de dimineata si eu am scos un aluat, parea ca se rupe, dar cu sucitorul infainat putin am intins foarte bine aluatul. Astept vesti! CHiar zilele trecute am primit poze de la o cititoare cu reteta aceasta, deci eu zic ca trebuie sa mearga si la tine
Cristina
Multumesc! Sigur e aceeasi cantitate de unt la ambele variante? Daca da, o sa mai astept sa se mai inmoaie aluatul…nu ma las…trebuie sa- mi iasa
Cristina
Am reusit!!! Am presarat faina…au iesit fff bune. Multumesc!
danielaniculi
Ma bucur tare mult! Ti-am zis ca trebuie sa iasa 🙂 Sa te bucuri de ea
danielaniculi
La varianta combinata aveam 200 de unt, am facut modificarea! Pe aceea ai incercat-o? Iese sigur oricum 🙂
Cristina
Da…deci aici a fost problema. Mi-am fortificat muschii bratelor, deci am facut sport si acum ne bucuram de turta dulce❤️. Multumesc si Craciun cu bucurii!
danielaniculi
❤️❤️❤️❤️ strong team!❤️
Laura
Buna!
Multumim pt reteta. Sunt convinsa ca va iesi minunat si abia astept sa o incerc, impreuna cu fiica mea.
Oare iese daca inlocuiesc untul cu ulei de cocos (solid), proportie 1:1?!
Multumesc!
danielaniculi
Nu as inlocui untul, dar daca ai inlocuit si a iesit bine astept cu interes sa imi povestesti
Amelia
Buna. Baietul meu este alergic la lactate si albus de ou. Pot inlocui untul cu ulei? Pp ca trebuie sa ajustez cantitatea. Daca pun doar galbenus oare se va lega compozitia?
danielaniculi
Buna. Cel mai indicat ar fi o varianta de unt vegan, stiu ca se gaseste, am folosit si eu la un moment dat. Inlocuirea oului cred ca merge si printr-un amestec de in cu apa ca sa se lege. Am primit mai multe mesaje legate de o varianta vegana si cred ca voi incerca cat mai curand si sa scriu rezultatul 🙂