Poate că nu sunt singura care întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de cozonac, deși îmi dau silința în fiecare an să o bucur pe Alexia cu cozonac făcut de noi două, îmi mențin părerea că acest preparat este pentru cei talentați în ale patiseriei. Voi încerca și anul acesta o rețetă de cozonac, probabil voi pleca de la rețeta de babka cu dulceață de afine scrisă de curând, vă las link mai jos.
Ce voiam să vă zic este că, dacă iubiți aroma de turtă dulce, dacă nu țineți neapărat să pregătiți cozonac sau pur și simplu vă doriți un răsfăț cu aromă de Crăciun, simplu de preparat, aces chec poate fi o opțiune bună.
Eu am să vă povestesc astăzi despre varianta cu făină integrală, fiind o alternativă mai sănătoasă, iar gustul vă garantez că nu diferă foarte mult. Eu nu folosesc nici zahăr, bineînțeles că știți asta deja 🙂
Să detaliem 🙂
Ingrediente:
- 3 banane coapte
- 3 ouă
- 100 g unt topit
- zeama de la 1 portocală
- 230 g făină integrală
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță cuișoare pudră
- 1/4 linguriță nucșoară pudră
- 1/4 linguriță anason pudră
- 1/4 linguriță ghimbir măcinat
Ingrediente pentru cremă:
- 1 cutie mascarpone (250 g)
- 50 ml smântână pentru frișcă
- 1 lingură îndulcitor (opțional – stevia, xyliol sau miere de albine)
- zeama de la 1 mandarină
Mod de preparare:
Într-un castron am bătut ouăle și le-am amestecat cu bananele pasate cu furculița. Am adăugat untul topit (răcit) și zeama de portocală.
Într-un alt castron am amestecat ingredientele uscate, apoi le-am transferat peste amestecul lichid. Compoziția am turnat-o într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt și am introdus forma în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute.
În acest timp am pregătit crema. Cu mixerul am bătut frișca lichidă peste cre am adăugat crema de mascarăone și zeama de la mandarină. Dacă folosiți îndulcitor acesta se amestecă mai întâi cu smântâna pentru frișcă. Dacă adăugați miere, atunci se poate încorpora pur și simplu în amestecul obținut.
După ce chechul este gata, se lasă la răcit complet înainte de a adăuga crema. Stratul gros de cremă o să îl îmbrace minunat și va avea un aspect mai festiv decât dacă am adăuga un strat subțire.
Atât de simplu este să pregătești un răsfăț sănătos și delicios.
Pentru decor eu am folosit fulgi de cocos, rodie și felii de portocală.
Ce spuneți?
Nu am uitat să las și link-ul pentru babka cu dulceață de afine, un alt dulce #fărăzahăradăugat!
Cu drag,
D
Daniela Malairau
Arată demențial!
Am să încerc și eu rețeta, cât de curând.
danielaniculi
Astept impresii