Cine iubeste vinetele mana sus! Mie imi plac vinetele oricum ar fi ele gatite, dar sa fie gatite bine, cu gust, sa ma bucur de textura lor unica.
Salata de vinete cu siguranta a fost printre primele retete cu vinete de care m-am indragostit, salata pe care am trecut-o prin toate variantele, cu sau fara maioneza, cu sau fara iaurt, cu usturoi, ceapa sau patrunjel.Chiar daca punem la congelator provizii serioase de vinete coapte, niciodata dar niciodata nu au gustul din timpul verii.
Un alt gust al copilariei este salata de vinete cu ceapa din belsug si salata de ardei copti, eventual sa fie calzi, facuti atunci pe loc, ahh , uite de ce nu trece nicio zi fara sa ma pocneasca vreo pofta :).
Dar sa lasam salata ca vorbeam despre vinete la cuptor din cate imi amintesc. Sunt delicioase, serios vorbesc si nu este vreo reteta sofisticata, este o reteta cu ingrediente lejere, nimic SF, nicio samanta sau vreun praf special.
Avem pana acum avantajul nr 1 la aceasta reteta, gustul minunat al vinetelor.
Mai are sens sa va spun ca vinetele sunt asa o sursa de fier, calciu si minerale? Eu zic ca are, pentru ca majoritatea substantelor nutritive se gasesc in coaja acestor legume, de aceea indicat sa le consumati cu tot cu coaja sub forma de tocanita, la gratar sau coapte.
Despre vinete numai de bine, bogate in antioxidanti, recomandate pentru mentinerea unui sistem vascular sanatos si mai sunt si sarace in calorii pe deasupra 🙂
Ingrediente vinete la cuptor:
- 3 vinete
- 2 rosii
- 6 catei usturoi
- 150 g branza de capra
- 100 g cascaval
- 1 lingurita oregano
- jumatate lingurita cimbru
- sare dupa gust ( evident )
- un sfert lingurita cu fulgi de chilli
- 2-3 linguri ulei de masline
Modalitate de preparare vinete la cuptor :
Vinetele le-am spalat bine de tot si le-am portionat cam in 3 bucati fiecare, felii destul de groase.
Intr-o tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt, am adaugat feliile de vinete, peste care am presarat sare, jumatate de lingurita cu oregano, cealalta jumatate de lingurita cu cimbru si fulgii de chilli. Am stropit totul cu ulei de masline.
Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 45 minute. In acest timp vinetele se vor inmuia si vor capata o culoare usor maronie pe deasupra.
Dar pana sunt ele gata, ocupati-va de mujdeiul de usturoi si branza de capra.
Frecati cateii de usturoi cu 1-2 lingurite ulei de masline si sare.
Puneti branza de capra intr-un castron si frecati cu o furculita pana cand branza se faramiteaza. Adaugati jumatate de lingurita cu oregano si amestecati in continuare.
Dupa cele 30 minute, scoate-ti tava din cuptor si ungeti vinetele cu mujdeiul de usturoi preparat anterior.
Adaugati branza de capra frecata cu oregano.
Peste branza am adaugat cateva felii de rosii, insa va recomand sa le taiati cubulete pentru un aspect mai placut, eu recunosc ca m-am cam grabit si le-am taiat repede in felii.
Radeti cascavalul pe razatoarea mare si presarati din belsug peste vinetele umplute cu branza de capra si rosii.
Dati la cuptor pentru inca 10 minute, la 200 de grade. La final vinetele vor arata cam asa :
Puteti adauga un plus de cascaval ras in momentul servirii, sau parmezan sau iaurt grecesc.
Simplu ca buna ziua 🙂
Alina
Foarte bune. Le pregatim regulat 🙂
danielaniculi
Ce ma bucur sa aud asta❤️