Imi era tare dor de un preparat in stilul Food for your soul, cu ingrediente colorate, cu gust specific bucatariei de suflet.
Si pentru ca mi-am propus sa incep anul cu noutati si pentru ca nu am mai mancat niciodata cartof mov, am ales cea mai gustoasa reteta, o frittata, ideala pentru micul dejun dar si pentru casoleta de pranz.
Despre cartoful mov:
Nu am ales la intamplare cartoful mov si nu l-am ales doar pentru ca este colorat, putea fi roz si asa ar fi avut mare succes la Alexia, dar este mov si are succes la mine in bucatarie, pentru ca aceasta culoare magica iti aminteste cat de bogat este acest aliment in antioxidanti.
Antioxidantul regasit in cartoful mov, se numeste antocian, un compus ce se afla in stransa legatura cu stimularea imunitatii si lupta impotriva cancerului si care se regaseste si in alimente precum rodia, coacaze, afine, struguri negri, varza rosie.
Comparativ cu cartoful alb, cartoful mov are un gust usor diferit, mult mai cremos, ideal pentru a fi gatit in combinatie cu usturoi, ierburi si plante aromatice.
Pentru o prima incercare am ales o combinatie de oua, kale, ceapa si parmezan, in care am oferit rolul principal cartofului mov.
Ingrediente Frittata cu cartof mov si kale:
- 8 oua
- 2 linguri ulei de masline
- 50 g unt
- 2 cartofi mov, marime medie
- 1 ceapa, tocata marunt
- 2 maini frunze kale, tocate
- 50 g parmezan
- un praf piper negru macinat
- sare, dupa gust
Modalitate de preparare Frittata cu cartof mov si kale:
Incepem prin preincalzirea cuptorului la 200 de grade, pentru ca vom finaliza frittata la cuptor.
Curatam si taiem cartoful mov pe jumatate, fiecare jumatate din nou pe jumatate si apoi in felii relativ subtiri.
Incingem uleiul de masline intr-o tigaie rezistenta pentru cuptor si adaugam cartofii, amestecand ocazional si fiind tinuti la foc mediu pentru a evita arderea.
Mentinem cartofii pentru 3-4 minute, adaugam untul si ceapa tocata marunt.
Lasam cartofii pentru inca 5 minute, dupa care se adauga varza kale. Eu am folosit varza kale pastrata la congelator, insa se pot folosi frunze proaspete, avand grija sa indepartati partea fibroasa.
Mentinem pe foc pentru inca 1 minut, pana cand frunzele kale se ofilesc usor.
Intre timp bateti ouale cu jumatate din cantitatea de parmezan.
Turnati ouale peste amestecul de cartof si kale si presarati restul cantitatii de parmezan pe deasupra.
Introduceti tigaia in cuptorul preincalzit si coaceti pentru aproximativ 7-10 minute. Dupa 5 minute ridicati frittata cu o spatula pentru a elimina oul crud din centrul acesteia.
Cand frittata este gata, lasati-o sa se raceasca pentru aproximativ 10 minute, apoi poate fi feliata si servita, alaturi de salata verde, baby spanac, rucola sau orice altceva doriti.
Fu greu?
Sincer as dori sa stiu daca a fost pe placul vostru?
La mine in casa parerile sunt impartite, mie imi place, insa al meu husband e cam rezervat, dar ce-i drept, el nici cu cartoful dulce nu prea face casa buna, il mananca de nevoie, dar poate trai foarte bine si fara el :-).
Ma tin si eu tare cand e vorba de cine stie ce carne de mistret, dar atunci cand e o leguma mai fistichie, incerc tot ce se poate !
Lasă un răspuns