Nici nu știu ce ingredient din această rețetă a fost mai spectaculos, pentru că inițial mă gândeam la o tartă cu mascarpone, apoi am zis că e pacat de curmalele hidratate pe care le aveam pentru niște bomboane, dar când am stropit curmalele și cu un whiskey single malt, am fost convinsă că acest desert va impresiona.
Tarta cu mascarpone si curmale
Ingrediente:
Pentru crustă/blatul de patiserie:
- 180 g făină pentru prăjituri
- 125 g unt ( rece, tăiat cuburi )
- 2 gălbenușuri de ou
- 15 ml apă rece
Pentru umplutura:
- 400 g curmale fără sâmburi ( hidratate peste noapte )
- 250 g mascarpone
- 2 ouă ( ușor bătute )
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 lingură făină de porumb
Modalitate de preparare:
Pentru a prepara blatul, combinăm făina împreună cu untul de la frigider tăiat în cuburi, într-un procesor de alimente și pulsăm până când se obține o textura unui nisip fin.
Se adaugă gălbenușurile și apa și se amestecă până când toate ingredientele se combină.
Mutați compoziția pe un blat de lucru presărat cu făină și frămâtați până se omogenizează. Dați forma unei bile, înveliți-o în folie alimentară, aplatizați ușor și lăsați-o la rece pentru minim 30 de minute.
Scurgem curmalele de excesul de apă și le stropim în neștire cu 2 linguri de whiskey, pe care le lăsăm deoparte să împrumute din aromă, cât timp ne ocupăm de restul detaliilor.
Dacă au trecut cele 30 de minute, scoatem aluatul din frigider și întindem din el o foaie pentru a acoperi suprafața unei tăvi de tartă cu diametrul de 23 cm.
Dacă aluatul se rupe când încercați să îl întindeți înseamnă că a stat prea mult la frigider, dacă se lipsește foarte tare atunci înseamna că nu a stat suficient la rece.
Montam foaia de patiserie în tava unsă cu unt în prealabil și lăsam la frigider pentru încă 20 de minute.
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade și pregătim o hârtie de copt și câteva boabe de fasole/ năut sau orice altceva care vor bloca creșterea inegală a aluatului .
Scoatem tava din frigider, o acoperim cu hârtie de copt și presărăm o cantitate generoasă de boabe de fasole. Introducem tava în cuptor pentru 10 minute.
Scoatem forma, îndepărtăm hârtia și coacem aluatul pentru încă 5 minute, apoi îl lăsăm deoparte să se răcorească.
Umplutura:
Se bat ouăle ușor și se adaugă brânza mascarpone. Mixăm câteva secunde împreună cu restul ingredientelor.
Curmalele le-am scurs de orice urmă de whiskey, au împrumutat destul aroma de care aveam nevoie. Le împrăștiem pe întreaga suprafață a blatului și turnăm amestecul de brânză.
Timp de 20 de minute la cuptor și tarta este gata.
Poate fi servită, acum că tot a venit căldura, cu 1-2 cupe de înghețată alături :-). Ai de mineee ce gânduri am așa de la prima oră.
Vă pup
Mihai
Buna seara. O intrebare, curmalele se cantaresc inainte de hidratare sau dupa ? Intreb pentru ca dupa hidratare evident au o greutate sporita datorita apei.
danielaniculi
Buna. eu ma refer la cantitatea de curmale inainte de hidratare 🙂