Tarta alsaciana cu ceapa
Trebuie să vă spun cum am ajuns să fac această tartă cu ceapă înainte de orice altă mișcare.
Dimineața pe la 9, în unele dimineți mai exact, sunt la sală. O sală în care benzile de alergare și cele eliptice sau bicicletele sunt dotare cu câte un monitor LCD.
Și ce să faci cât timp bagi cardio? Pe lângă faptul că te setezi și te focalizezi pe zonele de interes, te mai uiți la o emisiune ceva, ca doar e și păcat de investiția oamenilor.
În marea majoritate a cazurilor ma delectez cu PaprikaTV, iar la 9 dimineața să stai să bălești cum povestește și gătește unul o tartă alsaciană cu ceapă, este… super motivant :-))
Am cam fugit de tarte la viața mea, trebuie să recunosc, de bune ce sunt , dar când te maturizezi și te educi din punct de vedere alimentar ești cu mult mai ponderat, astfel încât o singură bucată este de ajuns să îți satisfaci papilele gustative!
Hai la treabă că am povestit destul și mi-e că mă apuc să mai fac una,
Ingrediente tarta alsaciana cu ceapa:
Pentru aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt ( de la frigider )
- un praf de sare
- 5-6 linguri apă rece, rece
Pentru umplutura:
- 25 g unt
- 2 linguri ulei măsline
- 800 g ceapă dulce
- 2 ouă
- 200 ml smântână lichidă
- 60 g parmezan ras
- 4 fâșii bacon
- 50 ml vin alb
- sare
- piper
Modalitate de preparare tarta alsaciana cu ceapa:
Pentru început pregătim aluatul.
Amestecăm toate ingredientele într-un bol, adăugând untul direct de la frigider tăiat în cuburi. Pentru a obține un aluat bun este foarte important să fie lucrat cu grijă, sfărâmând bucățile de unt cu ajutorul degetelor Dăm forma unei bile din aluat, o învelim în folie alimentară și lăsăm la rece cel puțin 30 de minute.
Cât timp aluatul se relaxează, pregătim umplutura și începem cu ceapa.
Combinăm untul și uleiul de măsline într-un vas iar când acestea încep să se încălzească, adăugăm ceapa, amestecăm, acoperim cu un capac și lăsăm vasul aproximativ 30 de minute la foc potrivit, cât timp ceapa începe să se înmoaie.
Cu 10 minute înainte de a fi gata, am adăugat baconul tăiat mărunt și vinul alb.
Scoatem aluatul din frigider și întindem din el o foaie care să acopere suprafața unei tăvi de tartă tapetată cu unt și făină în prealabil.
Montăm aluatul în tavă, îl acoperim cu hârtie de copt și umplem cu boabe de fasole. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade pentru 12 minute.
Amestecăm ouăle bătute cu smântâna lichidă și parmezan.
Îndepărtăm vasul cu ceapă de pe sursa de foc și încorporăm amestecul de ouă, amestecând energic și continuu.
Condimentăm cu sare și piper după gust.
Scoatem aluatul din cuptor, îndepărtăm hârtia de copt cu boabele de fasole și turnăm umplutura.
Coacem tarta pentru încă 25-30 de minute, până se rumenește ușor. Mie nu îmi place să fie prea colorată, o prefer așa cum a ieșit .
Așa de bine a mers cu un pahar de vin că tot defăcusem sticla, plus o salată cu rucola și roșii cherry. Am gustat-o și caldă și rece, este bună în orice variantă.
Aceasta este tarta o alsaciană cu ceapă.
Spor la treaba!
Lasă un răspuns