Carnea nu este chiar punctul meu forte insa de fiecare data cand imi pica in mana reusesc sa ii scot un aspect si un gust minunat. Am norocul sa am acces la carne de calitate, din gospodarii in care nu sunt procesate si injectate. Va recomand sa cautati o astfel de sursa, se gasesc ferme de incredere si in Bucuresti.
La noi in familie, Bogdan este cel carnivor, eu mananc atat cat trebuie insa supravietuiesc la fel de bine si fara ea, iar Alexia este fugarita macar sa incerce.
Facand inventarul prin congelator am gasit o bucata zdravana de muschi de porc pe care am lasat-o la dezghetat, timp in care m-am tot gandit ce sa ii fac.
Am ales sa fie o friptura suculenta cu garnitura de salata. Mai simplu de atat nu se putea, 80 % treaba cuptorului, restul a condimentelor.
Obisnuiesc sa las carnea la marinat de la cel putin 8 ore pana la 12 ore. Aceasta procedura asigura obtinerea unuei fripturi suculente intr-un timp de preparare mai scurt decat in mod normal.
Marinarea este folosita in toate bucatariile, avand ca scop fragezirea si aromarea carnurilor, prin adaugarea de plante aromatice, ingrediente acide cum ar fi sucul de lamaie, otetul din vin si uleiuri.
Ingrediente muschi de porc la cuptor:
Pentru 1,5 kg carne de porc am folosit:
- 2 lingurite cimbru uscat
- 4 linguri ulei de masline
- sucul de la jumatate de lamaie
- sucul de la 1 portocala
- piper cayenne
- 1 lingurita ghimbir proaspat
- amestec grecesc ( sare, rozmarin, piper boabe)
Pentru salata muschi de porc la cuptor:
- baby spanac
- salata verde
- mix salata
Puteti opta pentru orice fel de salata doriti.
Se pregatesc doua amestecuri, unul cu ingredinetele lichide si unul cu condimente.
Pentru inceput se toarna peste carne amestecul lichid iar cu condimentele se maseaza carnea pentru ca aromele sa patrunda.
Dupa ce carnea a fost rasfatata cu toate aromele, se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider pentru 12 ore. Specialistii spun ca o carne de porc se marineaza intr-un interval de 2-4 ore, insa eu prefer un timp de marinare mai indelungat. Puteti opta pentru intervalul mai scurt.
Se gateste in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 1 ora si 30 minute, impreuna cu sucul in care a fost tinuta.
De preferat este ca la fiecare 30 minute sa stropiti carnea cu zeama din vas.
Dupa acest interval de timp, carnea va arata astfel:
Cat timp este tinuta la cuptor, este indicat ca vasul sa fie acoperit. Eu am folosit capacul vasului yena in care am gatit, insa se poate folosi folie de aluminiu.
Pentru servire am ales ca garnitura ceva verde evident 🙂 , o salata amestec din baby spanac, sfecla, seminte de dovleac, rucola si salata romana. Asezonat cu putin ulei de masline si lamaie.
Am servit astfel un muschi de porc la cuptor cu salata!
O reteta potrivita si atunci cand aveti musafiri. Carnea a fost foarte frageda si aromata, iar in compania salatei a devenit o cina potrivita din punct de vedere caloric.
Spor!
Zâna Boemă
Vaaaai, in ce fel arata! Iar asocierea cu salata proaspata este ideala vara, buna idee!
danielaniculi
Salata arata intr un fel? :)) glumesc si iti multumesc inca o data pentru apreciere!
Este o reteta potrivita si pentru cei ce nu au contact zilnic cu bucataria 🙂