Îmi place să gătesc pește la fel de mult cum îmi place să-l și mănânc. Somonul este o alegere simplă și gustoasă, care se gătește ușor și nu are nevoie de prea multe mirodenii.
Am mai spus despre alegerile mele în ceea ce privește peștele. De fiecare dată când merg la cumpărături, aleg ceea ce este de captură. De curând am descoperit somonul norvegian de captură, sau cel puțin așa scrie pe ambalaj. Despre acest somon este vorba și în rețeta de astăzi.
Burger de somon
Ingrediente:
- 400 g somon (fără piele și oase)
- 3 fire ceapă verde
- câteva frunze de pătrunjel proaspăt (fin tocate)
- 1 felie de pâine (înmuiată în lapte)
- 1 ou (bătut)
- sare
- piper
- frunze de salată la alegere
- iaurt grecesc
- 1 castravete
- 2 linguri ulei măsline
- 2 lingurițe suc de lămâie
- mărar tocat
- 2 căței de usturoi (tocați mărunt)
Mod de preparare:
Somonul, fără piele și fără oase, l-am tocat bucăți mici, apoi am trecut cu blenderul vertical prin el, nu foarte mult pentru a nu transforma peștele în pastă.
Pâinea înmuiată în lapte, am stors-o bine de excesul de lichid și am adăugat-o peste pește împreună cu oul bătut ușor, sare, piper și ceapa verde fin tocată.
Am adăugat și frunzele de pătrunjel, apoi am amestecat foarte bine toate ingredientele.
Le-am lăsat deoparte până am pregătit tzatziki, pentru ca aromele să se distribuie mai bine.
Tzatziki
- Uleiul de măsline l-am amestecat cu usturoiul tocat, sare și piper, peste care am adăugat iaurtul grecesc (250 de grame am folosit).
- Castravetele l-am tocat cuburi mici, dar este mai practic pe răzătoare, doar să ai grija ca înainte de a-l adăuga în iaurt să-l storci bine de zeamă.
- La final am presărat puțin mărar, am lăsat sosul deoparte și am revenit la burgeri.
Chifteaua de somon
Pentru a finaliza burgerii, am preîncălzit o tigaie Zepter până când indicatorul termocontrolului a ajuns în zona verde. Mi-am umezit mâinile cu puțină apă, apoi am modelat 2 burgeri frumoși, pe care i-am așezat în vasul de frigere conceput pentru a găti fără ulei.
Am gătit chifteaua câte 3 minute pe fiecare parte, la foc moderat.
Am așezat burgerii pe un strat de frunze de spanac și am servit cu sosul grecesc tzatziki.
Înainte de servire am stropit cu un ulei aromatizat cu busuioc pentru mine. Domnul B a ales un ulei aromatizat cu ardei iute.
Merge perfect și pentru birou, pus într-o caserolă cu aceleași frunze de salată, stropit sau nu cu ulei de măsline.
Despre cum funcționează tehnica de gătire fără ulei/apă am mai scris în rețeta de tortilla de patatas.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns