Cred că această rețetă este soluția perfectă pentru a convinge pe cineva că varza de Bruxelles nu este chiar atât de rea precum miroase. Nici eu nu mănânc des, dar recunosc că nu îmi lipsește din congelator. Obișnuiesc să mai pun la supe din când în când sau în câte o tocană, însă de data aceasta am folosit-o într-o varinată în care nici nu știi ce mănânci.
Tarta cu brânzeturi din belșug și varză de bruxelles este un aperitiv interesant pentru o masă festivă, fie că discutăm de masa de Crăciun sau de noaptea dintre ani. În plus, este un preparat gustos pentru un prânz sățios la birou.
Ingrediente:
- 250 g unt (nesărat) LURPAK
- 300 g făină albă
- 1 ou
Pentru umplutură:
- 2 cepe tocate mărunt
- 500 g varză de Bruxelles
- 25 g unt nesărat
- 30 g cimbru
- 70 g parmesan ras
- 250 g ricotta
- 3 ouă
- 250 ml smântână lichidă
- 100 g nucă românească
- migdale opțional
Mod de preparare aluat:
- Pentru început am preparat aluatul ce are nevoie de un timp de răcire de 30 de minute.
- Untul rece l-am tăiat cuburi și am adăugat făina. Aluatul poate fi amestecat într-un procesor de bucătărie sau poate fi mărunțit cu degetele până devine sfărâmicios. Eu l-am amestecat cu mâna, am adăugat oul care a închegat toată compoziția și am dat aluatului o formă de bilă pe care am învelit-o în folie alimentară și am lăsat-o la friggider pentru 30 de minute.
- Între două hârtii de copt am așezat aluatul pe care l-am întins cu ajutorul sucitorului. Foaia obținută am așezat-o deasupra formei de tartă (cu diametrul de 25 cm) și am îndepărtat excesul. Am introdus din nou aluatul în frigider pentru alte 30 de minute.
- Cuptorul l-am preîncălzit la 180 de grade, iar tarta am acoperit-o cu hârtie de copt și boabe de fasole. Am copt aluatul acoperit pentru 20 de minute, apoi am îndepărtat hârtie și am copt încă 15 minute. Am lăsat aluatul să se răcească înainte de a adăuga umplutura.
Mod de preparare umplutură:
- Ceapa am tocat-o mărunt, iar varza de Bruxelles am mărunțit-o într-un procesor de bucătărie.
- Am topit untul într-o tigaie mai mare, am adăugat ceapa și varza mărunțită, am presărat cimbrul și am lăsat totul la foc moderat pentru 20 de minute, amestecând frecvent.
- Am adăugat nuca mărunțită, am îndepărtat vasul de pe sursa de foc și l-am lăsat să se răcorească.
- Am adăugat brânzeturile, smântâna și ouăle, apoi am potrivit gustul cu sare și piper și am amestecat bine toate ingredientele.
- Am pus umplutura peste crustă și am copt tarta 20 de minute.
- După cele 20 de minute am adăugat o mână de migdale tocate și am reintrodus tava pentru încă 15 minute.
- Am lăsat preparatul deoparte timp de 45 de minute înainte de a-l felia. Tarta se potrivește de minune cu o salată de baby spananc sau o salată verde. Este minunată pentru un aperitiv diferit la mese festive sau la o simplă întâlnire cu prietenii.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns