Este foarte important să stăm puțin de vorbă și să povestim despre acest desert!
Știi, nu știu exact dacă te interesează, dar ieri nu eram în apele mele, cam nedormită, cam agitată, cam lipsită de chef și implicit cu capsa pusă pe orice mi se întâmpla. Am un singur remediu pentru aceste zile dificile, mă apuc să fac un desert, unul cum nu am mai mâncat, dar care să îmi trezescă totuși o sensibilitate aparte în mine.
Când eram mică mâncam pandișpanul cu vișine așa cum nu mâncam nicio altă prăjitură. Pandișpanul cu vișine și cu zahăr pudră pe deasupra mi se părea perfecțiunea întruchipată. Nu îmi dau seama cât timp a trecut de când nu am mai mâncat pandișpan clasic, pentru că pur și simplu nu am mai avut ocazia.
Aș fi absurdă să spun că această prăjitură are vreo legătură cu pandișpanul, pentru că în primul rând aluatul nu este unul pufos, dar îți spun sincer că am savurat două bucăți cu aceeași plăcere cu care savuram bucata de pandișpan făcut de mama.
Teoretic am adăugat într-o banana bread niște zmeură congelată și a ieșit așa ceva! AȘA CEVAAA, mai rar! Mai rar să se termine o prăjitură în doar două zile 🙂
Am terorizat colegii de birou ai Domnului B, am terorizat și vecinii, le-am demonstrat prin gust că deserturile fără zahăr sunt GENIALE! Dacă au ceva de comentat, să comenteze în rubrica de mai jos!
BANANA BREAD CU ZMEURĂ SAU PANDIȘPANUL DANIELEI FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT
Ingrediente:
- 250 g fulgi ovăz
- 400 g banană
- 2 ouă
- 1/2 linguriță bicarbonat sodiu
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță praf de copt
- 1 vârf cuțit sare
- 100 ml lapte vegetal la alegere
- 150 g zmeură congelată
- miere de albine (opțional) Eu nu am folosit deloc, iar prajitura a fost foarte dulce.
Mod de preparare:
Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade și am pregătit forma de silicon cu diametrul de 20 cm. dacă vrei să faci chec poți folosi o formă specifică.
Fulgii de ovăz i-am pus în blender și am pulsat până când i-am măcinat și s-au transformat în făină. Am adăugat restul ingredientelor, cu excepția zmeurei, și am continuat să pulsez până ce toate ingredientele s-au omogenizat și am obținut o compoziție consistentă.
Am adăugat zmeura și am amestecat cu o spatulă, apoi am turnat compoziția în formă și am introdus în cuptorul preîncălzit.
Am lăsat pandișpanul preț de 35 de minute, iar după ce l-am scos din cuptor am mai lăsat 15 minute în formă înainte de a-l scoate, iar de tăiat l-am tăiat după ce s-a răcit complet.
Mi-a plăcut la nebunie cum s-a potrivit zmeura în combinația asta și cu siguranță am să repet rețeta și cu alte fructe de sezon.
Faptul că a mâncat un copil de 8 ani din această prăjitură și a spus că este cea mai bună, este clar cel mai bun compliment pe care puteam să îl primesc și cu siguranță a fost și cel mai sincer 🙂
Este o alegere super sățioasă și delicioasă ca și gustare, fie că este pentru pachețelul de birou/ de școală sau este o gustare post antrenament!
Cu drag,
D
Adina Moraru
Se pot inlocui fulgii de ovaz cu faina de orez sau mei? Am alergie la grau, secara orz, ovaz. Multumesc
danielaniculi
Eu nu am folosit pana acum faina de orez si nici pe cea de mei. Incearca sa faci varianta de la negresa in care am folosit faina de cocos.
Alina
400 gr banane cantarite inainte sau dupa ce le decojesc?
danielaniculi
doar fructul, fara coaja. Pune 3 banane si o sa fie ok, importante este sa fie coapte si sa indulceasca preparatul 🙂 Astept impresii
Edith
Bună seara 🙂 Zmeura se adaugă congelată ? Mulțumesc.
danielaniculi
Buna seara, eu asa am adaugat-o, direct congelata. Astept impresii dupa rezultatul final!
Edith
Mulțumesc. O seară plăcută!
danielaniculi
cu mare drag! la fel!
Anonim
Este deliciosa.Eu am inlocuit zmeura cu afine .
danielaniculi
mmmm, ce bun, ce bun! Abia astept sa il refac si eu cu afine!
Alina
Am facut. Cred insa ca din cauza ca am folosit o forma de silicon pentru chec ca nu am una rotunda, desi am lasat 40 de minute in cuptor, mi se pare un pic prea umed in partea de jos. Cel mai probabil din cauza ca e mai inalt. Oricum gustul este delicios, foarte dulce pentru un dulce fara zahar, asa ca imi voi lua o forma rotunda si o repet ;). Multumesc
danielaniculi
Pe mine nu ma deranjeaza nici cand are textura asta, dar o sa vezi ca daca nu este foarte inalt are alta textura. Ma bucur mult ca gustul este la inaltimea asteptarilor, il vei mai face, da? 🙂
Alina
il voi mai face sigur. Nici pe mine nu ma deranjeaza. Barbata-meu e mai pretentios 🙂
danielaniculi
ee, intre noi fie vorba, asa sunt ei… mai pretentiosi :-))
Alina
Asa e ;). Maine incerc checul cu hrisca 🙂
danielaniculi
yumiiiii, te astept cu impresii
Druga Elena
BunaAm băgat la cuptor prăjiturică dar nu stiu daca e bine la 200grade.sper ca am făcut bine și sa.mi iasamultumesc mult pentru toate Rețetele super delicioase.
Druga Elena
Super deicioasa
danielaniculi
Yey,nu-i asa ca este minunat acets pandispan?? Sa incerci si varianta de pandispan proteic cu capsune, am facut aseara si cu visine si a fost senaztie la atelier :))
Ioana
Am incercat reteta si a iesit foarte buna. Am folosit mix de fructe de padure congelate, a iesit un desert delicios si racoritor. Partea de jos ca si textura este mai moale, poate si din cauza ca am pus mai multe fructe decat cantitatea recomandata in reteta. Oricum sunt super incantat de acest desert. Multumesc!
danielaniculi
Se intampla ca de la fructe multe sa fie mai umed aluatul, dar chiar si asa gustul este minunat si ma bucur ca ai descoperit si tu asta intr-o prajitura atat de simpla! Ma bucur tare
Puchianu Daniela
Bună seara se poate fără banane soțul nu are voie sa consume aceste frupte. Multumesc
danielaniculi
Buna! Poti opta pentru piure de mere sau pasta de curmale pentru a indulci preparatul, nu este necesar sa mergi tot pe banane 🙂 Sa imi spui cum a iesit 🙂
Anonim
Super buna! Multumesc!!!
danielaniculi
Ma bucur ca iti place!
Ivan Giorgiana
Buna ziua! Se poate inlocui oul cumva?
danielaniculi
Buna ziua. Nu am incercat varianta fara ou. Stiu ca merge 1 lingura de chia cu 1-2 linguri de apa echivalentul unui ou, dar eu personal nu am incercat.
Vreau - Sa - Stiu
Am încercat eu ! si chiar merge ! 🙂
Scriu aici – spre ștința tuturor – cu ce se pot înlocui ouăle în preparatele vegane:
1. Un „ou vegetal” = 2 linguri amidon de porumb /cartofi – (înlocuire în special la creme şi piureuri);
2. Două linguri făină de soia amestecate cu 1 lingură apă, înlocuiesc 1 ou la fursecuri, budinci, biscuiţi;
3. o lg agar-agar dizolvată într-o lg de apă şi lăsată la rece, apoi amestecată încă o dată, poate înlocui un ou în orice preparat ;
4.2 linguri de pastă de roşii, piure de cartofi, linte fiartă, tahini, drojdie nutritivă, sau chiar pesmet –pot înlocui un ou în burgerii şi chiftelele care îl cer pentru închegarea tuturor ingredientelor;
5. Seminţe de in sau chia măcinate, amestecate cu 3 linguri apă caldă si puse 10 minute la frigider, pot înlocui un ou din reteta unui aliment copt (brioşe, clătite, chifle, pâine integrală) ;
6. Un sfert de cană piure de banane / dovleac / mere sau prune, înlocuieşte un ou la aluaturi dulci ;
7. Un sfert de cană de tofu cremos (silken tofu), înlocuieşte un ou în aluaturi pufoase şi în maioneză;
8. Trei linguri de aquafaba, mixate 15 minute, sunt echivalentul unui albuș de ou! Din compozitia asta -aromatizată, îndulcită și coaptă 40 minute la 130˚C – va rezulta o bezea perfiectă (blat sau fursec);
9. De ia bunici, moștenim un „truc” din perioada celui de-al doilea Război Mondial folosit la aluaturi de tartă, checuri, cozonacl : Bicarbonat de sodiu cu oţet de mere – câte o linguriţă din fiecare, însă nu amestecate ci bicarbonatul adăugat în ingredientele uscate din reţetă, iar oţetul în cele umede. după omogenizate, vor avea același efect ca şi cum s-ar fi folosit un ou. ! 🙂
Să vă fie de folos ! 🙂
Raluca
Buna seara,
Oare as putea incerca sa coc in forma de briose, atat forme de silicon, cat si hartie? Multumesc
danielaniculi
Sigur merge! Stiu pe cineva care asa le face de cele mai multe ori 🙂
Petronela
Buna. Super faina reteta,tocmai am scos-o din cuptor Stii niste valori nutritionale la ea? Multumesc,zi cu spor!
danielaniculi
Buna. Nu am facut calculul caloriilor si al macronutrientilor, te poti folosi de aplicatia myfitnesspal pentru a calcula. e super prietenoasa aplicatia 🙂
Mihaela
Bună seara! Ne puteți spune la ce temperatură trebuie băgată în cuptorul electric? Cu ventilatie sau nu ? Mulțumesc mult !
danielaniculi
Buna, Mihaela. Eu folosesc programul destinat prajiturilor, este cu ventilatie si intotdeauna folosesc 180 de grade. Cred ca am omis sa mentionez in articol. verific si eu 🙂
Oana Nicoleta Barbu
Foarte rapida și delicioasa! Miroase super abia scoasa din cuptor
danielaniculi
Una dintre prajiturile de suflet! Ma bucur tare ca a iesit buna 🙂