BUNĂ DIMINEAȚA!
Să începem săptămâna cu un desert de sezon!
Prăjitură cu dovleac și cognac, dar asta nu este tot. Mai avem un frosting de mascarpone, iar la interior nu lipsesc fructele deshidratate precum goji, merișoare și stafide. Aroma de la vanilie și scorțișoară este completarea ideală.
Cred că este una dintre cele mai bune prăjituri din ultima perioadă. Lăsând la o parte tarta aceea cu gutui.
Acum discutăm despre o rețetă cu fulgi de ovăz și pudră proteică, unde vedetea este dovleacul, restul sunt aromele și detaliile care contează.
Am la activ multe rețete cu ovăz, dar de departe asta este preferata mea, poate pentru că ador dovleacul, altfel nu îmi dau seama de ce.
Să-i dăm drumul la treabă!
Ingrediente:
- 150 g fulgi de ovăz
- 150 g făină de ovăz
- 1 linguriță praf de copt
- 10 ouă
- 600 g dovleac dat pe răzătoare
- 3 mere rase
- 100 g unt
- 1 linguriță scorțișoară, poate chiar mai mult
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf nucșoară
- 100 g mix de fructe deshidratate (goji, stafide, merișoare)
- 100 ml cognac (opțional)
- 2 cupe pudră proteică (opțional, eu am folosit o variantă vegană de la planet bio)
Pentru cremă:
- 250 g mascarpone
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 50 ml smântână pentru frișcă
Mod de preparare:
Doar ingredientele par multe și asta poate lăsa impresia că este foarte complicat de făcut, dar este doar o primă impresie. Rețeta este foarte simplă și pentru a realiza acest lucru am să o scriu exact cu pașii de urmat:
Pentru prima faza preîncălzim cuptorul la 185 grade și tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Tava mea este una dreptunghiulara și are dimensiunile de 40X25 cm. Ca și dimensiune a fost perfectă pentru toată cantitatea de prăjitură.
- Dovleacul curățat se dă pe răzătoare, la fel și merele.
- Transferăm dovleacul îmăreună cu merele într-o tigaie mare și încăpătoare, adăugăm aromele (vanilia, scorțișoara, nucșoara) și untul.
- Menținem tigaia la un foc moderat pentru 7-8 minute, iar în ultimele 3 minute stropim cu cognac.
- Într-un bol amestecăm fulgii de ovăz (eu am folosit fulgi mărunțiți) împreună cu făina de ovăz, praful de copt și pudra proteică.
- Separat batem ouăle cu un tel, apoi combinăm cele doua amestecuri (ouă+ovăz).
- Când dovleacul se răcorește bine îl încorporăm în aluat.
- Amestecăm bine și turnăm compoziția în tava pregătită.
- Dăm totul la cuptor pentru 30-35 de minute.
Mascarpone, la temperatura camerei, l-am amestecat cu smântâna și zeama de lămâie, iar când prjitura s-a răcit complet am adăugat pe deasupra un strat mic.
Am trecut la savurat și m-am mai oprit după câteva bucăți bune!
Iată cam care este rețeta pentru o prăjitură delicioasă FĂRĂ ZAHĂR și FĂRĂ FĂINĂ!
*Cine dorește poate adăuga 1 lingură cu miere de albine în compoziție 🙂 sau de ce nu poate chiar 1-2 banane.
Cu drag,
D
Lasă un răspuns