Aceasta este o tartă!
O tartă tomnatică cu gutui și miere.
O tartă pe care trebuie să o puneți pe lista tartelor de încercat măcar o dată 🙂
Putem schimba crusta crocantă de tartă clasică cu o crustă din făină de migdale, însă umplutura rămâne exact așa cum zic eu, nu scoatem cimbru, da? 🙂
Dacă eu am riscat să pun musafirilor pe masă o tartă dulce în care am pus cimbru, păi trebuie să simțiți și voi satisfacția acestui risc. Să vezi cum dintr-o reținere mai mult decât vizibilă, chipul s-a luminat brusc, iar desertul a devenit unul senzațional.
Să trecem la atac că nu mai e de stat!
Ingrediente:
Pentru crustă:
- 125 g unt nesărat rece
- 1 gălbenuș de ou
- 5 linguri apă rece
- 250 g făină
- o priză sare
Pentru umplutură:
- 4 gutui mărime medie
- 2 mere
- sucul de la 1 portocală
- 50 g unt
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 4-5 fire cimbru proaspăt sau trei sferturi linguriță cimbru uscat
- 300 ml apă
- 1 lingură miere de albine (opțional)
- 2 linguri fulgi de migdale
Mod de preparare!
Amestecăm untul rece cu făina, fie cu un procesor de alimente, fie manual, în cazul meu, am ales degețelele, cu ajutorul cărora am frământat ușor aluatul.
Adăugăm gălbenușul și 5 linguri de apă de la frigider, mai frământâm puțin după care dăm forma unei bile, o învelim în folie alimentară și o lăsăm la rece minim 30 de minute.
Din aluatul obținut , întindem o foaie care să acopere suprafața unei tăvi de tartă, o așezăm în tavă și introducem din nou la rece pentru încă 30 de minute.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și pregătim câteva boabe de fasole/ năut sau paste ce le vom așeza pe o hârtie de copt deasupra blatului.
Dăm tava la cuptor pentru 15 de minute.
Pentru umplutură:
În tot timpul în care aluatul este la frigider, m-am ocupat de umplutură.
Gutuile le-am tăiat în felii, la fel și merele (doar că merele le-am curățat de coajă). Am pus fructele într-un vas și am turnat sucul de la 1 portocală, apa și mirodeniile.
Eu am folosit cimbru proaspăt și l-am curățat de pe crenguță pentru a nu rămâne în compoziție. Am pus vasul pe sursa de foc și le-am lăsat la foc moderat pentru 15 minute.
Am adăugat untul și am lăsat în continuare să se gătească, încet, pentru încă 10 minute. Când gutuile s-au înmuiat, iar lichidul din vas s-a mai redus, teoretic umplutura este cam gata. Dacă aveți nevoie de ceva dulce acum puteți amesteca toată compoziția cu 1 lingură de miere de albine.
După ce umplutura s-a mai răcorit, am adăugat-o peste crusta crocantă și am lăsat tava în cuptor pentru 30 de minute, în ultimele 10 minute am presărat fulgii de migdale.
Am stropit tarta la final cu 1 linguriță de miere.
Steluțele acelea nu au fost chiar cea mai inspirată modalitate de a folosi restul de aluat de la crustă, dar arată drăguț până la urmă și mă duc așa cu gândul la Crăciun 🙂
Ce aș schimba data viitoare?
- Nu m-aș feri să pun un strop de ghimbir!
- La fel și niște coniac bun! Ahh, ce rău îmi pare că ideea a venit abia când degustam tarta.
Cu siguranță data viitoare plusez pe coniac și ghimbir!
Despre combinația de arome numai de bine, nu de la mine, de la iubitorii de deserturi și rețete inedite!
Cu drag!
Aștept să purtăm multe discuții în rubrica comentarii 🙂
Luiza Serban
Ceee bine arata!! Fac si eu curând!
danielaniculi
ASTEPT IMPRESII!! YUmmiii
Diaconu Madalina
Buna! Am facut-o! Cu tot cu cimbru si stelute:). Am servit-o colegilor de birou. Minunata! Multumesc!
danielaniculi
Vaaii, ce draguut! Sper ca au fost foarte incantati colegii si tu la fel
Claudia H
Abia asteptam sa fac tarta dupa aceasta reteta, a iesit minunata!
danielaniculi
Ioooiii!! Bucurie mare pentru toata lumea! Sa va fie de bine
Anonim
Am făcut-o si eu azi cu ghimbir si cognac … am pus făina de orez in schimb…miere de albine de afine….a ieșit o Nebunie ….f buna cu alcool si ghimbir
Anonim
DELICIOASĂ!! Mulțumim Daniela pentru rețetele atât de deosebite
danielaniculi
Yumiiii! Cu toata dragostea si priceperea mea!
danielaniculi
Nebunieeee!!! Buna idee faina de orez si de afine nu mai zic!
Luciana
A iesit delicioasa, cu un strop de ghimbir. Multumesc pentru reteta!!
danielaniculi
Aahh, ce bucurie!! Sa va bucurati de ea alaturi de un pahar cu vin, doar e week-end! 🙂
Ana Vasie
E gata! Delicioasa este! Ghimbir nu am avut și ici coniac, dar sa știi ca ai dreptate. Cred și eu ca ar fi mers excelent!
danielaniculi
Vai, vai, ce ma bucur!!!! O repeti de Craciun?
Loredana Ulici
Am vazut reteta zilele trecute si as vrea sa o fac, dar am o intrebare: pot folosi unt de cocos in loc de unt din lapte de vaca? Eu am mai incercat, dar tare as vrea parerea ta cu privire la acest aspect, inlocuirea untului din lapte de vaca. Ma cam feresc de unt, faina alba, smantana… 🙂 M-ar ajuta mult parerea ta! Multumesc!
danielaniculi
Buna, Loredana. Desigur, merge, doar ca dupa cum stii va schimba putin gustul, posibil si textura, eu am folosit ulei de cocos in multe retete si a funcyionat bine. Astept cu interes sa-mi povestesti cum a iesit 🙂
Vero
Buna, Daniela! Reteta ta e senzationala. Eu am facut-o cu 4 lingurite de cimbru uscat si fara miere. Am pus din greseala asa de mult cimbru dar a fost DELICIOASA! Felicitari pentru reteta! A fost in intregime pe gustul meu.
Ema lechintan
E mega Delicioasa ….E a 3 a oara cand o fac in ultima luna. Dar oare o reteta cu dovleac de genul asta., tip tarta, gasesc pe site?
danielaniculi
Deci sa nu ne ferim de cimbru Ma bucur tare mult ca a iesit buna
danielaniculi
Muama ce harnica! Ceva cu dovleac nu am, dar poti merge pe variantade blat de la aceasta tarta si pui piure de dovleac, iar pe deasupra ceva migdale caramelizate mmm, ce pofta am
Roxana
Buna seara! Daca folosesc faina de migdale sau de ovaz sau de orez, trebuie sa modific cantitatea?
danielaniculi
Buna seara! Pentru o crusta din faina de migdale difera cantitatile. Am pe blog tarta keto si acolo veti gasi ingredientele pentru faina de migdale 🙂