Pe de o parte e invazie de specialiști de parenting, traineri pentru viață sănătoasă, coach peste coach, cu toate astea oamenii sunt tot mai nefericiți.
Asta începusem să scriu la începutul unei rețete de bomboane și m-am oprit pentru că de fapt gândurile astea le voiam într-un articol separat.
Nu e nicio noutate și nu este nici primul articol în care se vorbește despre oamenii tot mai nefericiți. Hai sa nu spunem nefericiți neapărat, să spunem stresați, obosiți, nervoși, anxioși, debusolați, instabili etc.
Băi, ce se întâmplă de fapt?
Ce fac toți oamenii aștia care s-au supra, mega specializat și acreditat pe la toate școlile internaționale?
Atât de multă informație, atât de multe articole, exces de motivaționale, explozie de săli de fitness/ centre de remodelare și înfrumusețare. Sute de programe de consiliere psihologică, programe despre cum să îți atingi obiectivul și cum să ai corpul pe care l-ai visat toată viața.
În ciuda acestei epidemii oamenii sunt în continuare nervoși, stresați, obosiți.
Ah, da, sunt obosiți, iar oboseala asta psihică este tare neplăcută. Prea multă informație, prea multă presiune, prea multe task-uri și prea multe activități.
Ziua se împarte între job, social media, copil, cursuri, acreditări peste acreditări. În fiecare zi, săptămână de săptămână, lună de lună.
Același ritm nebun, aceeași stare de neliniște care se vede cu ochiul liber!
Iar bomboana de pe tort apare atunci când ești bombardat cu tot felul de pagini și articole despre:
Cum să ai o viață sănătoasă?
Cum să îți atingi obiectivele în doar 5 pași simpli…
Cum să crești un copil echilibrat emoțional.
Simți că ți-ai pierdut motivația? Programează-te la o sedință cu health coach lalala și viața ta se va transforma în doar câteva ore.
Mă rog, poate am exagerat puțin, dar pur și simplu asta se întâmplă. La toate colțurile există un specialist. În parenting, sexologie, psihologie, nutriție și așa mai departe!
Oamenii încep să creadă că toți ceilalți sunt perfecți, numai ei au o problemă, numai ei sunt defecți.
Marea majoritate dezvoltă anxietăți și depresii puternice. Unii le conștientizează din timp, alții nici măcar nu se gândesc la așa ceva. Poate că nu se ajunge chiar la depresie, dar mai e o problemă, răutatea. Nici nu își dau seama când devin răi, răi de-a dreptul, hateri cum se li se spune în social media. Da, oamenii devin hateri pentru simplul motiv că ei văd viețile perfecte ale altora, iar pe a lor un dezastru.
Este plin de ”experți” și nu mai putem așa! Am decis să scriu mai multe după ce am făcut un video pe Instagram în care am vorbit despre asta, iar oamenii au început să îmi scrie pentru a mă încuraja să fac cumva să fie public.
Viața adevărată este acolo în sânul familiei, viața aceea cu griji, cu bucurii, cu o mâncărică bună și un vinuț dacă este cazul.
Una-două dacă spui cuiva că ai nu știu ce griji sau temeri, gata, sunt niște traume și există acum specialiști care pot rezolva asta. Ok, sunt de acord cu rezolvarea traumelor la specialiști avizați să facă asta. Problema mea nu are legătură cu zona medicală (sau cel puțin nu o abordez acum), problema mea e că oamenii își sapă singuri groapa.
Pe lângă specialiștii care flutură o diplomă pe la nas și scutură oamenii de bani, există categoria celor care se cred ei buni la toate. Știu ei mai bine decât tine orice ai avea de făcut. Și aici exemplele sunt cu nemiluita.
De la cei care nu au copii, dar se pricep de minune să ofere stafuri despre cum să-l crești, până la (în cazul meu) oameni care nu au nicio legătură cu meseria ta, dar ei dacă ar fi în locul tău ar face cu totul altfel.
Hai să ne relaxăm puțin și să filtrăm puțin informațiile. Să analizăm mai mult profilul celor ce vând ”gogoși”.
Textele alea cu te simți obosită/epuizată/lipsită de energie și de motivație… lăsați, cu toții ne mai simțim si așa pentru că e NORMAL!
E absolut normal să fiu și obosită și stresată, epuizată.
E de ajuns să văd 3 reclame pe seara despre cum să atingi fericirea deplină, iar eu să fiu într-un moment dificil și să cad în plasă.
Iar cum reclamele de pe facebook apar mai nou în funcție de ceea ce vorbim… nici nu mă miră explozia asta 🙂
Repet, o ieșire în parc, o mâncărică bună, o cupă de înghețată (fără zahăr) un rummy, o carte, o repriză de citit, un pahar cu vin, o muzică, un spectacol, un concert, o întâlnire cu prietenii, astea sunt terapii și nu costă atât de mult!!!
Atât voiam să spun, în calitate de om care doar a observat asta 🙂 Pur și simplu am simțit nevoia să îmi scriu părerea…
Cu drag,
D
Lasă un răspuns