În această perioadă observ o explozie de rețete pentru Crăciun, o maaaare parte dintre ele fiind deserturi. Eu recunosc că nu prea am rețete speciale pentru că atunci când spun Crăciun mă gândesc doar la câteva preparate simple. Cozonacul îl asociez cu Crăciunul, la fel și turta dulce, dar anul acesta am zis să testez o rețetă de fursecuri cu ciocolată (fără ciocolată în cazul meu) denumite crinckles și care zăpăcesc multe minți.
E drept că arată tare frumos când le vezi rostogolite prin zahărul pudră, asociere limpede cu pământul acoperit de zăpadă. Din punctul meu de vedere este o explozie prea mare de deserturi în această perioadă, iar special pentru Crăciun nu poți pregăti mai mult de maxim cozonac și turtă dulce :))
Nu contest însă faptul că sunt minunate pentru oferit cadou prietenilor și familiei. În fond nu este despre cantitate, este despre calitate, iar o mică punguță cu câteva fursecuri pregătite chiar de către tine vor fi apreciate pe măsură, mai ales dacă alegi o variantă mult mai sănătoasă.
Când am intrat prima dată pe o rețetă de fursecuri cu ciocolată m-am blocat. 100 grame de zahăr și 230 de grame de ciocolată doar în compoziție, urmate de alte 200 de grame de zahăr pudră pentru decor.
Nu pot face așa ceva indiferent cât de gustoase ar fi în detrimentul celor pe care le-am făcut eu și unde am folosit o mică cantitate de stevia și asta așa ca să arate totuși ca o variantă originală!
Fursecuri de Crăciun (crinckles)
INGREDIENTE:
- 225 g făină
- 50 g cacao pudră (o variantă cât mai bio pentru un gust mai intes ar fi ideală)
- 1 1/2 linguriță praf de copt
- 125 g unt
- 2 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță scorțișoară (foarte opțională, eu ador scorțișoara și de aceea am adăugat)
- 1 1/2 linguri stevia
Mod de preparare:
Într-un bol am amestecat făina, pudra de cacaco, scorțișoara și praful de copt. Am lăsat vasul deoparte și am pregătit restul ingredientelor.
Într-un alt bol am amestecat untul la temperatura camerei cu stevia, am amestecat bine cu un tel până când untul a început să se albească.
Am adăugat vanilia și un ou.
Am amestecat pentru a încorpora oul, apoi l-am adăugat pe cel de-al doilea.
Peste amestecul umed am adăugat amestecul uscat (făina, praful de copt) și am amestecat toată compoziția cu o spatulă.
Amestecul l-am lăsat la frigider pentru 3 ore, apoi am format mici bile din compoziție și le-am așezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt având grijă să las o distanță de aproximativ 1,5 cm între ele.
Fursecurile se vor mări și nu vrei să se unească între ele.
Se coc 12-14 minute în cunptorul preîncălzit la 185 de grade.
Eu am măcinat puțină stevia și am pudrat o parte dintre fursecuri, însă cu drag vă recomand să renunțați la această zăpadă inutilă 🙂 dar dacă le oferiți cadou și dacă vă doriți să arate spectaculos atunci nu va fi nicio tragedie.
Cu drag,
D
Sărbători Binecuvântate vă doresc!
Anonim
superba reteta, ai sugestie la cacao, cu ce o pot inlocui, sau pot sa nu pun? Sau sa pun un piure de frcte uscate-prune…etc?
Multumesc!
danielaniculi
Poti pune carrob/pudra de roscove in loc de cacao.
Roxana
Ce fel de faina se poate folosi?
danielaniculi
Buna, Roxana! Eu am folosit faina simpla, alba, nu am incercat cu variante integrale sau fara gluten