Luni, 25 Mai, ziua nu știu cât de când școala de acasă a devenit noua școală. De când acasă a devenit birou de inginer, școală pentru copil și sală de sport.
Până în Martie, luna în care s-a instalat bucătăria, acasă era locul în care cel mai mult stăteam după ora 18, cu toții, în rest era spațiul meu de lucru. Gătit în bucăcătie și fotografiat în living, mă desfășuram prin toată casă.
În această zi, de 25 Mai, am început o etapă fără gluten și fără lactate. Alături de Alexia, din dorința de a-i face această perioadă de regim mai ușor de tolerat și acceptat. După cum știți am mai postat despre aceste perioade, nu voi relua subiectul acum, dar poate am să fac un articol dedicat pe instestin permeabil, despre cum afectează un astfel de intestin calitatea vieții și predispune organismul către alte afecțiuni.
Ca să rămânem în focus pe rețetă, în prima noastră zi de regim fără gluten și fără lactate, Alexia a propus să facem/ facă, un chec super delicios!
Nu am dus niciodată lipsă de mixuri de făină sau sortimente de făină fără gluten, astfel încât am folosit ce am gasit prin dulap, am amestecat două sprtimente de făină și a ieșit acest chec gustos!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 150 g făină de teff
- 100 g făină de năut
- 1 plic (mic) praf de copt
- 70 g cacao
- 100-120 ml lapte vegetal
- 1 lingură miere de albine
- 1 lingură ulei de cocos
- 4 ouă
- 2 linguri de stafide (opțional)
- 80 ml ulei de măsline
Pentru dulceață:
- 500-600 g căpșune
- 2 linguri îndulcitor natural
- sucul de la jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Pentur început am pregătit dulceața.
Nu sunt o mare expertă în alte dulcețurilor. De fiecare dată când am făcut am folosit o mașinărie în acest sens. În trecut foloseam mașina de pâine care are program special pentru gem. De această dată am folosit un multicooker, un aparat de la philips pe care îl am de puțin timp, dar care și el are un program speial pentru gem, așa că l-am folosit și a ieșit minunat rezultatul!
*A se nota că de fiecare dată fac cantitate mică! Nu am conservat și nu am păstrat peste iarnă niciun sortiment de genul acesta!
Pentru a vizualiza produsul, vă las un link AICI, în cazul în care vă interesează!
Am amestecat toate ingredientele în cuva aparatului, am apăsat funcția JAM și am lăsat aparatul pentru 60 de minute să își facă treaba. După 30 de minute am deschis capacul și l-am lăsat așa până a finalizat preparatul.
Mod de preparare CHEC:
Într-un castron am amestecat ambele tipuri de făină + praful de copt.
Într-un ibric am combinat laptele vegetal cu pudra de cacao, mierea de albine și uleiul de cocos. Teoretic am pregătit o ciocolată de casă super rapidă, fără bazaconii. Puteți folosi ciocolată neagră pentru această rețetă (aproximativ 150 grame)
După ce s-a răct ”ciocolata” noastră, am adăugat-o peste făină. Treptat am adăugat pe rând câte un ou, apoi uleiul. La final trebuie să aveți un aluat omogen. La final am încorporat și stafidele.
Am tapetat o forma de chec cu hârtie de copt și am turnat aluatul în formă și am lăsat la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35 de minute!
După ce s-a răcorit cât de cât, am tăiat checul pe jumătate, am uns cu dulceața proaspătă, am montat la loc jumătatea de chec (partea superioara) și apoi am porționat.
Mai aveam dulceață, la fix cât să ung checul și la suprafață pentur o pată de culoare.
L-am servit ca o gustare sățioasă, iar Alexia a mâncat de la micul dejun două felii 🙂
Cu drag,
D
Lasă un răspuns