
Planul alimentar cu numărul 4 din seria „Planificare alimentară cu buget eficient”, un proiect realizat cu sprijinul Lidl România, este aici.
Când trece timpul?
Când am ajuns la articolul cu numărul 4?
Nu știu nici eu, dar cert este că mă încântă entuziasmul vostru pentru această serie și nu pot decât să mă bucur, și să vă mulțumesc din tot sufletul.
Profit acum să vă invit chiar să îmi lăsați comentarii cu propuneri de subiecte pentru următoarele articole de acest gen. Am discutat despre risipa alimentară, lista de cumpărături, planificare alimentară de post, și îmi doresc în continuare să punctăm subiecte de interes pentru voi, așa că vă invit să îmi lăsați propunerile și sugestiile voastre în rubrica de comentarii.
Pentru acest plan alimentar, mărturisesc că am stat cu ochii pe aplicația Lidl PLUS, pentru a nu rata produsele Deluxe. Aștept cu nerăbdare de fiecare dată această gamă care intră în oferta Lidl în perioada sărbătorilor, așa că am lista mea clasică de ani de zile, când vine vorba de aceste produse.
Printre preferatele mele se găsesc curmalele Medjool, creveții Deluxe care au certificare MSC (certificare internațională ce atestă pescuitul durabil), untul cu sare de mare pe care nu îl ratez, sortimentele de paste, inclusiv pastele tortelloni umplute fie cu ciuperci, fie cu ricotta și spanac.
La această rundă de cumpărături am descoperit și cartofii gratinați cu brânză, cu ajutorul cărora l-am impresionat pe Domnul B atât de tare, încât și-a pregătit o porție special pentru a o lua la birou în cea de-a doua zi.
Pentru că ne pregătim și de sărbătorile pascale, am profitat să pun pe lista de cumpărături și un desert preferat de Alexia. Am remarcat în oferta Deluxe un sortiment de praline de înghețată pe care le voi păstra foarte bine în congelator, până când i le voi servi Alexiei de Paște.
Din punctul meu de vedere, gama Deluxe îți oferă posibilitatea de a servi preparate delicioase și rafinate fără a te lega neapărat de o sărbătoare sau aniversare. Anul acesta, poate mai mult ca oricând, am simțit nevoia să ne răsfățăm papilele gustative cu mâncăruri care să ne poarte în adevărate călătorii și experiențe culinare chiar la noi acasă. De aceea, am integrat produsele Deluxe în meniul nostru, pentru a avea mese speciale și în zile obișnuite.
În planul ce urmează, m-am gândit să vă inspir și pentru preparate ce pot fi servite cu ocazia sărbătorilor pascale, dar și pentru mese clasice de zi cu zi.
În general, chiar dacă pentru masa de prânz gătesc o cantitate mai mare care să ne ajungă pentru 2 zile, pentru cină prefer să gătesc un preparat diferit în fiecare zi. Și nu e vorba doar de mine, așa ne-am obișnuit în familie, iar asta se poate observa din planurile prezentate până acum, planuri pe care le regăsiți în categoria specială ”Planificare alimentară”.
Mai jos vă las propunerea mea de plan alimentar pentru 7 zile colorate, savuroase și sățioase.
Ziua 1:
Mic dejun: clătite din făină integrală cu brânzică de vaci și căpșune + un suc de apio înainte de micul dejun
Gustare: ananas
Prânz: supă cremă de legume
Gustare: 2 curmale medjool Deluxe
Cină: pulpă de rață cu varză la cuptor
Aici am ales pulpa de rață pentru că făcea parte din produsele aflate la reducere, iar așa cum vă povesteam în articolul dedicat combaterii risipei alimentare, este datoria noastră de a avea un comportament responsabil la cumpărături. Lidl semnalizează la raft anumite produse care au un termen de valabilitate scurt, cu autocolantul ce poartă însemnul reducerii prețului lor cu 30%. Așa că, deși pe lista de cumpărături aveam trecut alt sortiment de carne pentru varză, când am ajuns în magazin și am observat reducerea, m-am decis să aleg pulpele de rață. Acesta a fost și primul fel de mâncare gătit în ziua cumpărăturilor.
Ziua 2:
Mic dejun: omletă cu ciuperci portobello, gătită în unt cu sare de mare Deluxe și servită cu ridichi și sparanghel murat Deluxe + un suc de apio înainte de micul dejun
Gustare: salată cu căpșune, ananas și banană
Prânz: supă cremă de legume cu crutoane
Gustare: brânză Făgăraș light (Pilos)
Cină: steak de vită cu piure de mazăre
Ziua 3:
Mic dejun: terci de ovăz + căpșune
Gustare: 2 felii de pâine crocantă din secară + pastă de anghinare
Prânz: rață cu varză din ziua 1 (avem grijă să nu risipim mâncarea ce ne râmăne de la alte mese. Așa cum povesteam și în articolele anterioare, este foarte important să punem accent pe combaterea risipei alimentare, iar pentru a se păstra bine mâncărurile rămase, acestea pot fi vidate în caserole speciale)
Gustare: 2 bomboane din curmale, nuci pecan, cocos și făină de migdale
Cină: salată de frunze cu sfeclă, portocală, brânză de capră și fistic
Ziua 4:
Mic dejun: pancakes servite cu brânzică de vaci și magiun de prune (fără zahăr) + ceai de plante
Gustare: 1 portocală
Prânz: din nou salată cu sfeclă, portocală, brânză de capră și muguri de pin de această dată Sfecla în vid trebuie consumată în scurt timp, iar pentru că am desfăcut punga la cina de ieri, am ales în această zi același preparat, astfel am evitat să se strice ingredientele (valabil și pentru frunzele de salată)
Gustare: 1 felie de pâine crocantă din secară + pastă de anghinare
Cină: tortelloni cu ricotta și spanac Deluxe
Ziua 5:
Mic dejun: 2 ouă înăbușite + salată de baby spanac și roșii cherry
Gustare: 2 bomboane din curmale, nucă pecan, cocos și făină de migdale (pregătite din ziua 2)
Prânz: tortelloni cu ciuperci Deluxe
Gustare: brânzică Făgăraș
Cină: somon cu piure de păstârnac și cartofi gratinați cu brânză Deluxe + salată de valeriană
Ziua 6:
Mic dejun: iaurt grecesc cu crumble de fructe de pădure
Gustare: smoothie cu cacao, banană și 2 curmale (Medjool de la Deluxe)
Prânz: pizza din făină de ovăz și diverse resturi de crudități și brânzeturi (adunate din timpul săptămânii într-o caserolă)
Gustare: nuci braziliene
Cină: cârnați black angus (meat revolution) + cartofi gratinați cu brânză Deluxe
Ziua 7:
Mic dejun: plăcintă grecească rapidă din spanac și brânză de capră (în lipie graham)
Gustare: nuci braziliene + 1 portocală
Prânz: ciorbă de lobodă
Gustare: pâine crocantă din secară cu somon afumat
Cină: creveți în unt cu sare de mare Deluxe, ghimbir și ardei iute serviți cu orez basmati
Pe final de articol am să împărtășesc cu voi câteva idei pentru masa de Paște, mai ales dacă nu aveți în plan un meniu exclusiv tradițional:
- Frigărui de creveți cu sos de iaurt
- Cheesecake cu fructe de pădure
- Drob de linte
- Salată de sfeclă roșie, portocală și fistic
- Somon la cuptor servit cu cartofi gratinați cu brânză (Deluxe)
- Bruschete cu pastă de anghinare
- Platou de brânzeturi
Iar pentru că de cele mai multe ori există riscul de exces alimentar în perioada sărbătorilor, eu vă invit să fiți echilibrați și să integrați câteva trucuri:
- Alegeți o garnitură verde pentru friptura de miel sau curcan, de preferat o salată verde sau rucola cu ridichi, broccoli sote, fasole verde, varză de bruxelle, sparanghel;
- Între mese alegeți să mâncați ananas proaspăt, acesta conține bromelaină, o enzimă care descompune proteinele ajutând astfel la digestie. Acesta este și desertul ideal după orice mâncare grea cu carne;
- Faceți mișcare. O plimbare în aer liber este o alegere minunată;
- Adăugați o cană de ceai în meniu;
- Nu aglomerați toate preparatele tradiționale la aceeași masă, de exemplu cozonacul poate fi servit în a doua zi, alături de cafea.
Să aveți Sărbători liniștite!










Cu drag,
D
Imi poti spune cum ai pregătit Steak de vita arata senzational. Te rog frumos! F inspirat articolul .Mulțumesc!
Buna! Il fac in grill, cate 2-3 min pe fiecare parte, depinde de grosime, apoi la cuptorul incins incat 5 min si la final in baie de unt cu usturoi si ierburi aromatice.
Inainte fe a fi servit il tin in staniol cateva minute
Sper sa iti iasa gustos. Astept vesti