FESTIN DE PRIMĂVARĂ CU SOUVLAKI DE PUI, TZATIKI ȘI LIPII DE CASĂ

De când așteptam acest sezon plăcut de stat pe terasa și de luat masa în aer liber. Iată că așteptarea a luta sfârșit, așa că timid am început să mutăm distracția în afara casei, ceea ce este absolut minunat și benefic pentru sănătatea noastră.
Am marcat momentul cu o adevărată călătorie culinară și am pregătit un meniu complet, plin de culoare și arome dintre cele mai intense.
Poate că nici nu este nevoie să mai spun către ce destinație am călătorit cu această propunere de grătar, și sper că se simte din imagini aroma Greciei într-o variantă de casă și adaptată stilului meu. Deși am pregăti cartofi, nu au fost prăjii, iar carnea am marinat-o cu condimentele mele preferate care vin la pachet și cu beneficii, cum este curcuma pe care o veși regăsi atât la pregătirea cartofilor cât și a bucăților de carne.
Souvlaki de pui cu cartofi aromați, salată de roșii cu feta, dovlecei la grătar, nelipsitul tzatziki și super lipii de casă cu făină integrală și oregano.
Aproape că am zis tot. Nu-i așa?
Direct călătorie culinară, așa că nu îmi rămâne decțt să vă las detaliile pentru fiecare preparat, pas cu pas, apoi să vă bucurați la voi acasă de asemenea festin alături de cei dragi.
Începem cu începutul și mai exact cu pregătirea cărnii care are nevoie de un timp de marinare pentru a se fixa toate aromele.
Ingrediente souvlaki:
- 1 kg piept de pui (de preferat să alegeți o sursă cât mai naturală)
- 2- 3 linguri ulei de măsline
- zeama de la 1/2 lămâie
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 lingură boia dulce Kamis
- 1 linguriță curcuma Kamis (pentru cei care iubesc curcuma, nu vă limitați la o linguriță)
- 3/4 linguriță boia iute Kamis
- 1/2 linguriță usturoi granulat Kamis
- sare
Ingrediente tztziki:
- 200 g iaurt grecesc
- sare de mare aromată Kamis
- 3 castraveți cornișon
- 1 legătură mărar
- 2 linguri ulei de măsline
- zeama de la 1/2 lămâie
Ingrediente cartofi aromați:
- 1 kg cartofi noi (tăiați pai)
- boia dulce Kamis
- curcuma (după gust) Kamis
- sare
- usturoi granulat Kamis
Dovlecei la grătar:
- 1 dovlecel feliat rondele
- 1/2 linguriță oregano uscat
- ulei de măsline
- zeamă de lămâie
Lipie cu făină integrală:
- 300 g făină integrală
- 100 g făină albă
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță miere de albine
- 7 grame drojdie uscată
- 50 ml apă călduță
- 3 linguri ulei de măsline
- 300 ml kefir 1,5 % grăsime
- oregano după gust
Mod de preparare souvlaki:
Se taie pieptul de pui în cuburi, nici prea mari, nici prea mici, ideal sa fie cat mai egale, după posibilități și îndemânare, nu vă panicați, gustul final contează.
Bucățile de carne se condimentează după cum am menționat la ingrediente. Eu am folosit condimentele de la Kamis, foarte aromate, au completat de minune acest preparat care fără condimente nu ar avea deloc același farmec.
Am adăugat ulei de măsline și zeamă de lămâie. Puteți adăuga și niște iaurt (cum doriți).
Am acoperit vasul cu folie și am lăsat la frigider. Minim 30 de minute, ideal 1-2 ore. Depinde cât de tare vă grăbiți.
Cât stă carnea la rece, ne ocupăm de restul preparatelor.
Tzatiki
Pentru tzatiki am folosit un iaurt grecesc peste care am adăugat castravetele dat pe răzătoare și scurs de excesul de lichid. Am completat cu mărar tocat, ulei de măsline, zeamă de lămâie și usturoi.
După preparare, merge și acesta la frigider.
Cartofi crocanți
Și cartofii au nevoie de ceva timp de relaxare în apă pentru minim 30 de minute, indiferent dacă alegeți să îi pregătiți într-un airfryer sau cuptor, vor ieși super crocanți la exterior.
De obicei îi țin 30-45 de minute. Am scurs cartofii de apă, i-am condimentat din belșug, i-am amestecat bine și i-am pus la gătit în momentul în care am scos souvlaki la grătar.
Dovleceii nu au nevoie decât de un strop de ulei de măsline, oregano și sare. Cât să fie pregătiți pentru a însoți souvlaki pe grătar.
Când s-a scurs timpul de marinare, am înșirat bucățile de carne pe bețele de frigăruie, apoi le-am pus pe grătarul încins, întorcându-le din când în când, până când carnea este gătită. Ajustați timpul astfel încât carnea să rămână suculentă și să nu se ardă.
Lipii integrale cu iaurt
Pentru lipii, fie folosiți această variantă, fie lipia grecească cu făină albă care se găsește tot pe blog.
Într-un castron am cernut cele doua tipuri de făină, oregano, drojdia și sarea. iar în centrul vasului am făcut o gaură unde am adăugat apa ușor călduță. Călduță, nu fierbinte!
Am început să amestec cu o lingură, apoi am adăugat iaurtul și am amestecat cu o lingură de lemn, iar când a început să se lege, apoi am adăugat uleiul de măsline și am transferat aluatul pe blatul de lucru și am frământat cu mâinile.
Am modelat aluatul în fomă de bilă. Textura aluatului ar trebui să fie elastică și să fie un aluat moale, ușor de manevrat. E posibil să mai fie nevoie de puțină făină.
Am transferat aluatul într-un vas în care am presărat puțină făină. Am acoperit vasul cu folie și l-am lăsat într-un loc călduț, pentru a sta la dospit vreme de 2 ore. În mod normal ar trebui să își dubleze volumul.
După ce aluatul a crescut, l-am transferat din nou pe blatul de lucru și l-am împărțit în 6 bucăți.
Fiecare bilă de aluat am întins-o cu făcălețul. Ai grijă să presari făină de fiecare dată când întinzi foile. Eu dau cu făină și pe făcăleț.
Am încins tigaia de clătite, dar poate fi folosită orice tigaie antiaderentă. Am adăugat foaia în tigaie și am acoperit cu un capac, la o temperatura mică spre medie, pentru 2 minute pe o parte și alte 2 minute pe cealaltă parte.
Acum că avem toate preparatele gata, nu mai rămâne decât să ne așezăm în jurul mesei. Eu am completat tabloul culorilor și cu o salată de roșii și brânză feta + ceapă roșie.
Să vă iasă totul de minune, aștept impresii, dar sunt convinsă că vă veți bucura de o minunată călătorie culinară și veți impresiona musafirii.
Ce voiam să evidențiez prin acest lung material, este că grătarul nu reprezintă doar mici și ceafă de porc, posibilitățile sunt numeroase, iar gustul este irezistibil. Sper că v-am convis să planificați acest meniu 🙂
Vă invit să urmariți și varianta video a acestui festin: AICI












Cu drag,
D
Azi voi face acest festin! Duminica din nou! Plecam in tura cu bicicletele si fiecare pregătește câte ceva,mâncam toți împreuna !
Festin sa fie