ALIMENTAȚIE SUSTENABILĂ – PLAN ALIMENTAR PENTRU 5 ZILE – MENIU FESTIV
M-am gândit să începem povestea culinară a lunii decembrie cu ”ce an!”, pentru că așa s-a simțit de aici de la mine, iar din discuțiile cu oamenii cu care am stat la povești în acest an, am înțeles că acest ”ce an!” a fost valabil pentur foarte mulți dintre noi.
Poate că s-a cumulat stresul cotidian al ultimilor ani, iar 2023 a fost ca o refulare sau poate că astrele nu au fost aliniate corespunzător, dar probabil așa a fost să fie, și iată încă o dovadă că ne stresăm inutil pentru situații pe care nu le putem anticipa sau controla în vreun fel.
A fost un an greuț, intens, provocator, dar și de vindecare. În același timp a fost un an în care am simțit că am adus în mediul online și mai mult conținut de care sunt extrem de mulțumită și fac loc aici mulțumirilor adresate vouă. Pentru că orice conținut online trebuie să fie susținut pentru a putea simți de aici, din spatele ecranului, satisfacție și motivație pentru a continua din ce în ce mai bine.
Iar susținerea comunității este poate cea mai importantă din această poveste. Avem aici pasiunea mea care a rămas la fel de intensă ca acum 8 ani când am construit acest blog, apoi este comunitatea care s-a format în jurul blogului și a paginilor de social media, și nu în ultimul rând, este încrederea pe care mi-au acordat-o colaboratorii, iar Lidl România a fost și în 2023 parte din povestea danielaniculi.ro
Deși anul a debutat cu turbulențe intense, comunicarea a mers mai departe cum nu se putea mai bine, și mă simt recunoscătoare și norocoasă pentru că am ocazia să fiu susținută astfel.
Am rămas focusată pe planurile alimentare și pe rețetele simple, pentru că sunt cele două lucruri de care avem nevoie pentru a ne hrăni echilibrat.
Să gătești rapid și să așezi pe masă preparate nutritive.
În acest an am gătit cel mai mult meniuri diferite pentru toți membrii familiei, așa că inclusiv eu aveam nevoie să pregătesc totul cât se poate de ușor, dar hrănitor și neapărat gustos. Domnul B este carnivorul familiei, Alexia este cea mai dificilă, iar eu sunt cea care vrea să experimenteze diverse combinații.
Nu pot decât să sper că ați primit cu bucurie fiecare newsletter cu propunerile alimentare din acest an, că v-au fost de un real ajutor, și că veți rămâne aici și în anul ce vine.
Îmi amintesc că la mama acasă, fiind și familie mare, în fiecare prag de Sărbătoare se declanșa haosul, de la curățenia generală, la tranșarea bucăților de carne și cumva îmi dau seama că pierdeam esențialul și acel timp de calitate despre care se vorbește astăzi. Mă bucur acum să o văd că a renunțat la stilul vechi, și că este mai concentrată pe câteva preparate simple.
Eu mi-am luat lecția din copilărie și evit să fac aceste greșeli. Mă concentrez mai mult pe implicarea Alexiei în tot ce ține de Crăciun, fiecare activitate ne aduce bucurie și o mai bună conectare.
Eu vă invit să gătiți câte puțin, iar în propunerile de mai jos să găsiți inspirație pentru aceste Sărbători.
Propuneri meniu festiv:
Meniu Craciun/ ziua 1:
- Racitură de pui
- Salată caprese (om de zăpadă)
- Supă de pește cu fructe de mare (amestec fructe de mare Deluxe) servită cui baghetă rumenită și frecată cu usturoi/ Supă rădăuțeană
- Mușchi de vită cu piure de păstârnac și morcovi glazurați
- Platou cu fructe și brânzeturi Deluxe
- Cinnamon rolls cu cremă de mascarpone și portocale/ mousse vegan cu cafea
Meniu Craciun/ ziua 2:
- Platou cu bresaola, bruschete cu somon și icre, brânzeturi (Deluxe)
- Tartă umplută cu mozzarela, capere, măsline și zucchini
- Bruschete cu pate de pui și ceapă roșie caramelizată
- Salată de boeuf
- Supă de fructe de mare sau rădăuțeană
- Sarmale cu mămăligă
- Tartă vegană cu merișoare
Propuneri de băuturi festive:
- Mocktail cu merișoare (se poate pregăti atât simplu cât și în varianta cu alcool adăugâng gin)
- Prosecco cu cuburi de gheață din merișoare, prosecco și rozmarin
- Cafea cu lapte de cocos și gheață
- Apă vitaminizată (grapefruit, kiwi, lămâie și rodie)
Ziua 3:
Masa 1: Suc de apio cu lămâie și ghimbir
*Smoothie cu fructe de pădure pentru Alexia
Masa 2: 1 felie de cozonac
Masa 3:sarmale cu mămăligă
Masa 4: ananas proaspăt
Masa 5: caracatiță friptă cu piure de cartofi cu unt și ulei de trufe
Ziua 4:
Masa 1: smoothie cu avocado, rucola, banană, zeamă de lime și granola crăciunistică
Masa 2: tartă vegană cu merișoare și blat de curmale
*Alexia tot cu cozonac/ turtă dulce
Masa 3: supă rădăuțeană/ supă de fructe de mare
Masa 4: limonadă cu merișoare + 1 turtă dulce
Masa 5: salată de ton cu ou, ceapă și porumb
Ziua 5:
Masa 1: tartă cu mozzarella, capere, măsline și zucchini + 1 pahar limonadă cu merișoare
Masa 2: fructe (kiwi + rodie)
Masa 3: sarmale
Masa 4: 1 kefir Pilos + granola crăciunistică
Masa 5: creveți cu unt Deluxe, usturoi și amestec de legume înăbușite (Freshona-ediție limitată)
Ați remarcat două variante de supe pentru că eu am poftit mult la o astfel de supă pentru acest meniu, dar a trebuit să țin cont că Alexia nu va mânca, ca de obicei am pregătit cantități mai mici dar în două variante ca să fim cu toții mulțumiți.
A doua mențiune pe care vreau să o las aici se referă strict la propunerile pe care le-am lăsat. Nu, nu am intenționat să vă las propuneri fancy doar pentru că sună bine.
Eu personal nu gătesc tobă, lebăr, caltaboș etc. Și nici nu mănânc. Singurul care mănâncă este Domnul B și vă asigur că își face pofta. Deci nu vă pot propune ceva ce eu nu gătesc și nici nu consum în mod obișnuit, astfel încât sunt sigură că veți selecta și veți bifa propunerile de mai sus în funcție de preferințe.
Sarmale fac în fiecare an, este bucuria mea să pregătesc sarmale de Crăciun și cu adevărat să miroasă în casă a sarmale. Cred că doar de Crăciun au farmecul lor, așa că și eu doar în această perioadă le pregătesc și mă bucur de ele.
Îmi place să le mut de pe plită la cuptor, unde le las la temperatură scăzută (90 de grade) vreme de câteva ore.
Fiți bine cu voi, gătiți simplu, dar rafinat și bucurați-vă mai mult de momente frumoase alături de cei dragi în haine de sărbătoare. Pregătiți masa frumos și lăsați magia să facă parte din voi în aceste zile la care visăm un an întreg.
Și pentru că am spus rafinat, ei bine, gama Deluxe de la @lidlromania chiar vă ajută să vă răsfățați cu produse rafinate, fără prea mult efort.
Simplitatea este noul lux 🙂
Înainte de a încheia, am să vă las și câteva idei pentru meniul de Revelion:
- Curmale Medjool (Deluxe) umplute cu brie și nuci
- Felii de măr cu prosciutto Deluxe
- Ouă umplute cu somon sălbatic, cremă de brânză și icre de somon Deluxe
- Crostini cu bresaola și parmezan Deluxe
- Beef wellington cu cartofi gratiunați Deluxe și salată de pătrunjel cu rodie
- Măsline marinate cu rozmarin, lămâie, dafin și usturoi
Sărbători în tihnă, cu bucurie și sănătate!
Aștept, în comentarii, să îmi spuneți ce bunătăți veți pregăti voi de Crăciun și cu ce preparate v-am inspirat 🙂
În continuare vă las în compania fotografiilor.
Cu drag,
D
Adela
Ești minunată!
danielaniculi
❤️❤️❤️rosesc