De Crăciun ne-am dori o casă foarte, foarte mare, unde să ne strângem cu toată familia și cu prietenii, să ne delectăm cu cele mai festive preparate și să dureze precum un basm, 3 zile și 3 nopți, doar pentru un Crăciun magic!
Știu, visez, dar visez frumos și asta e tot ce contează. Până în ziua în care acest vis va deveni realitate, facem cât mai multe întâlniri cu tematică de Sărbătoare.
Astăzi a fost ziua de brunch cu fetele.
O dimineață cu colinde, depănat de amintiri și multă cafea. A, da, am zis cafea, păi cafeaua are nevoie de un desert perfect, un desert exact așa cum trebuie să fie în preajma Crăciunului. Evident că nu am gătit cu zahăr, dar am pregătit un desert minunat.
Un desert pe care Domnul B îl descrie așa:
Nu este nici foarte dulce
Nu este nici grețos
Are un echilibru discret exact așa cum trebuie să fie orice desert
Este genul de desert care îmi place cel mai mult…
Teoretic, descrierea lui îmi era de ajuns ca să cred că ceea ce am făcut este bun și că fetele îl vor aprecia în aceeași măsură. Dar, cum femeile au nevoie de un număr mai mare de confirmări, am așteptat acest moment de întâlnire în care a fost savurat până la ultima firimitură, și am primit acordul pentru a spune despre această rețetă că trebuie să o încerci și tu acasă!
Când vrei un desert bun nici nu mai contează timpul de preparare, însă nu pot păstra secret că pentru a face și tu această tartă ai nevoie de 30 de minute timp de preparare și doar câteva ingrediente.
Spuneam într-un interviu că pun foarte mare accent pe calitatea ingredientelor, iar atunci când folosești ingrediente bune trebuie să ai încredere că și preparatul tău va fi unul excelent.
De obicei am făcut blaturi din făină, biscuiți sau amestec de nuci și fructe deshidratate. Da, toate sunt calorice la bază, doar că de data asta am pregătit crusta din pâine crocantă de secară, bogată în fibre și cu o textură minunată.
Să începem!
Ingrediente:
- 200 g pesmet din pâine crocantă FINN CRISP
- 100 g unt topit
- 300 g mascarpone, la temperatura camerei
- 3 linguri miere de albine
- 250 ml smântână lichidă pentru frișcă
- smochine (eu am avut smochine congeate)
- fistic (opțional, eu am pus ca topping tot amestect de la blat, însă un fistic merge de minune)
- opțional puțină miere dacă doriți să fie mai dulce
Mod de preparare:
Pentru blat am mărunțit feliile de pâine crocantă într-un procesor de bucătărie, apoi le-am amestecat cu untul topit. Amestecul nisipos l-am transferat într-o formă de tartă (detașabilă, pentru a fi mai practic la feliat) și am nivelat cu un pahar pentru a închega bine amestectul. Am introdus tava în frigider pentru a se întări, până când a fost gata umplutura.
Crema de mascarpone am mixat-o la viteză mică timp de 1 minut. Mascarpone trebuie să fie la temperatura camerei pentru a avea o cremă aerată și fină.
Am adăugat mierea de albine și am mixat în continuare pentru încă 1 minut (la viteză mică).
Într-un alt bol am mixat smântâna lichidă la viteză mare până când s-a întărit.
Cu ajutorul unei spatule am adăugat jumătate din frișcă în amestecul de mascarpone. Dacă textura este una foarte consistentă, se mai poate adăuga frișcă, nu mai mult de un sfert din cantitatea rămasă.
Amestecul obținut l-am turnat peste blat și am lăsat tarta la rece pe timpul nopții. Pentru topping am folosit smochine și coacăz roșu.
E drept că mă așteptam să îmi placă combinația de crustă din graham cu mascarăone și fructe, pentru că obișnuiesc să mai mănânc cremă de brânză pe felii de pâine Finn Crisp și cu topping de fructe, în special afine sau zmeură. La fel de mult îmi place șă pun și unt de arahide cu felii de banană, deci crusta din această rețetă este una din preferatele mele!
Tips:
Poți înlocui fructele proaspete cu o dulceață de casă din afine sau fructe de pădure congelate pe care le-ai tras puțin la tigaie. Spor!
HO-HO-HO!
Cu drag,
D
Lasă un răspuns