TORT SIMPLU #FĂRĂZAHĂRADĂUGAT
Când vine vorba de torturi, am spus în neunumărate rânduri, nu sunt deloc ceea ce mi-aș dori să fiu. Nu am știut și nici nu am fost curioasă să învât secretele cofetăriei, tocmai pentru că deserturile nu sunt slăbiciunea mea. Dar și când mă pocnește pofta de un tort bun, fac ce e de făcut pentru o felie care să îmi bucure papilele gustative.
Nici când vine vorba de torturi low carb nu stau prea bine. În zona de cofetărie low carb ai nevoie de multe ingrediente pe care în mod normal nu le folosești. Așa că am pornit de la o rețetă de brioșe pe care o am pe blog și care este un succes fantastic ori de câte ori o prepar. Am completat cu o cremă de mascarpone și fructe de pădure și gata tortul.
Trebuie să recunoaștem că nu arată la fel de bine precum arată torturile de cofetărie, însă pentru mine cel mai mult contează ingredientele pe care știu că le-am folosit și mai ales că nu conține zahăr!
Ingrediente pentru blat:
- 65 g unt unt topit (eu am avut un unt ghee, care este un unt clarifiat)
- 160 g făină de migdale
- 30 g făină de cocos
- 3 ouă întregi + 3 albușuri separate (bătute spumă)
- 3 linguri stevia pulbere
- 50 g miere de albine
- 100 ml lapte de cocos (full fat)
- 2 banane (bine coapte)
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță și jumătate praf de copt
Pentru a coace blatul am folosit două forme cu pereți detațabili având diametrul de 18 cm.
Ingrediente cremă:
- 250 g mascarpone
- 150 g fructe de pădure congelate
- 2 linguri lapte de cocos (full fat)
- 1 linguriță vanilie
- 2 linguri stevia
Pentru început am preîncălzit cuptorul la 170 de grade și am tapetat cele două forme cu hârtie de copt.
Într-un bol am amestecat făina de migdale cu cea de cocos. Am adăugat aici bicarbonatul de sodiu și praful de copt.
Separat am pasat bananele cu o furculiță.
Într-un alt bol am pus gălbenușurile de la cele 3 ouă, iar într-un alt vas am pus cele 3 albușuri + alte 3 albușuri pe care le-am bătut spumă cu cele 3 linguri de stevia.
Gălbenușurile le-am amestecat cu untul topit și răcit, mierea de albine, laptele de cocos și extractul de vanilie.
Am adăugat și bananele și am amestecat compoziția rezultată cu amestecul de făină (migdale + cocos)
Am amestecat ingredientele cu un blender pentru a obține o textură fină.
Am adăugat albușurile bătute spumă și cu o spatulă am integrat ușor albușul în compozițe.
(cu făina de migdale nu se lucrează la fel cum se lucrează cu făina albă, astfel încât textura va fi complet diferită față de ceea ce știi de la torturile clasice)
Din compoziția rezultată am turnat în cele două forme pregătite, în mod aproximativ egal, apoi am introdus formele în cuptor pentur 40 de minute.
Înainte de a fi tăiate pe jumătate le-am lăsat să se răcească complet.
Pentru a prepara crema am pus toate ingredientele într-un blender și am amestecat până la obținerea unei texturi fine.
Am așezat o felie de tort într-o formă în care am copt, apoi am turnat un strat de cremă (nu foarte multă) iarăși blat și cremă. Tot așa până la final.
Tortul a stat la rece pe parcursul nopții și l-am tăiat abia a doua zi.
Cu drag,
D
Anonim
Buna ziua! Am facut blatul din faina integrala, dar nu a crescut deloc. Oare unde greșesc ?
danielaniculi
Nu intotdeauna functioneaza sa schimbam timpul de faina. Faina de migdale este diferita de faina integrala. Ati folosit praf de copt?
Bianca Pap
Da. Si am pus lapte lapte de vaca in loc de lapte de cocos. Vreau sa fac un blat de tort care sa iasa, cu ingrediente clasice, fara zahar, ci cu pudra de stevia. Oricum a ieșit bun. Mulțumesc !
danielaniculi
Ma bucur!! ❤️
Flori
As dori sa fac acest tort dar in loc de faina de migdale (la care am intoleranta) sa pun alt tip de faina fara gluten (orez, naut, cocos). Pe care imi recomandati sa o folosesc?
danielaniculi
Buna! As merge mai curand pe naut, insa adaptata cantitatea in functie de cum se leaga compozitia. Personal imi place faina de naut foarte mult. Astept vesti 🙂