I-am promis de ceva timp Alexiei că am să mai fac nutella fără zahăr adăugat. Eu am mai făcut anumite combinații de budinci și deserturi ciocolatoase ce puteau fi considerate tot un fel de nutella, dar vă las în finalul acestei rețete și linkuri către acestea.
De data aceasta am zis să fie o nutella în care să folosim ce trebuie folosit și anume alunele de pădure.
Trecând peste faptul că mi-am propus să folosesc cât mai puține ingrediente în bucătărie (lucru care sper să îmi și iasă) pe principiul less in more am pregătit și ciocolatoșenia aceasta pentru care am avut nevoie de 3 ingrediente. Desigur am să vă las și sugestii pentru cei ce doresc un borcan cu nutella de casă, dar totuși dulce.
Fără îndoială este o variantă sănătoasă, fără zahăr adăugat, fără lactate și chiar low carb pentru cei ce sunt în căutare de astfel de rețete.
Spre surprinderea mea îmi dau seama că în ciuda tuturor avertisementelor legate de excesului consumului de zahăr, atunci când vine vorba de nutella nu e chiar o veche amintire pentru toată lumea.
Eu au am avut o relație strânsă cu nutella în adolescență și sunt convinsă că știți despre ce vorbesc. Cum la fel de convinsă sunt că generația de adolescenți de acum are aceeași relație strânsă cu același borcan.
Ba chiar mult mai rău din punctul meu de vedere. Sper însă la o schimbare, iar dacă dintre cei foarte tineri care ajung aici și încearcă rețeta o împărtășesc cu prietenii, pot spune că împreună schimbăm ceva!
Hai să facem un borcan de nutella și să discutăm după 🙂
Ingrediente:
- 240 g alune de pădure (am avut cu tot cu coajă)
- 400 ml lapte de cocos (varianta la conservă full fat)
- 100 g cacao
- un vârf cuțit sare (potențează aromele)
Opțional, dar cu impact dulce:
- 1-2 linguri stevia lichidă
- curmale hidratate
- caise deshidratate
- stafide
Pentru un nivel mai intens de arome:
- chili
- 1 shot de cafea tare (espresso)
- cardamom
Mod de preparare:
Alunele de pădure le-am prăjit la foc moderat într-o tigaie, nu mai mult de 4-5 minute.
Am transferat alunele din tigaie pe o hârtie de copt și le-am lăsat să se răcească complet.
După ce s-au răcit le-am curățat de coajă (se curăță foarte ușor în palme) însă nu se va lua în intregime, nu e nicio tragedie.
Am transferat alunele curățate într-un blender și le-am mărunțit.
Apoi am adăugat laptele de cocos (dacă aveți ulei de cocos adăugați 1-2 linguri pentru o aromă mai intensă) și pudra de cacao.
Vă recomand să folosiți o cacao de bună calitate, practic ea dictează mare parte din gust și în plus are multiple beneficii astfel încât ar fi păcat să nu folosești ceva de calitate superioară. Variantele ecologice sunt minunate.
Tot acum se adaugă îndulcitorul dacă doriți să folosiți, însă eu am să vă povestesc cum a mâncat Alexia fără îndulcitor adăugat.
2 lingurițe au aproximativ 100 calorii (+/-) în cazul încare vă interesează, însă după părerea mea importante sunt ingredientele de calitate și lipsa caloriilor goale.
Fiind p concentrașie mare de alune de pădure desigur că este calorică, însă la fel de sigur vă spun că este și sățioasă.
Spre deosebire de nutella plină cu zahăr care declașează dorința de a mai mânca după fiecare linguriță, aceasta nu provoacă aceeași reacție necontrolată 🙂
Cum a mâncat Alexia?
Am amestecat o lingură de nutella cu 1 banană pe care am pasat-o cu lingurița.
Am întins amestecul pe o felie de pâine integrală prăjită și i-am presărat zmeură congelată pe deasupra.
Dacă ea a spus că este foarte, foarte bună, vă spun sincer că sigur are gust.
Aștept cu nerăbdare să îmi spuneți dacă ați încercat. Dacă ați îndulcit? Cu ce a fost îndulcită? În ce combinații a fost servită? 🙂
Iar linkurile despre care vorbeam la început sunt acestea:
Cu drag,
D
Filip
Ce fel de blender ai folosit?