ALIMENTAȚIE SUSTENABILĂ – PLAN ALIMENTAR PENTRU 5 ZILE (5)
Iată-ne ajunși la finalul unei luni extrem de călduroase, cu un nou plan alimentar numai bun de implementat cât încă avem o gama variată de culori la capitolul fructe și legume. Majoritatea cumpărăturilor se învârt în jurul legumelor și fructelor pe care le găsesc în Piața Lidl, însă profit de sezonul cald să completez restul de meniu alimentar cu tot felul de alimente proaspete.
Dacă luna trecută v-am prezentat o serie de rețete care aveau la bază carnea proaspătă (de porc, pui sau curcan), de această dată vă voi prezenta un meniu alimentar ce are ca produs principal, peștele proaspăt. Știți că obișnuiesc să includ în mod frecvent peștele proaspăt în planificările alimentare, iar pentru luna aceasta am pregătit rețete cu două dintre sortimentele mele preferate: dorada și bibanul.
La Lidl găsesc mereu pește proaspăt, iar pentru alegerea peștelui țin cont în primul rând de cunoscuta certificare ASC (Aquaculture Stewardship Council), pe care vă invit să o urmăriți și voi atunci când sunteți la cumpărături.
În magazinele Lidl România, veți găsi pește provenit din pescuit sustenabil (doradă, biban de mare, păstrăv etc.), care deține certificarea ASC, ce ne garantează că peștele de acvacultură provine de la ferme piscicole, crescut în ape nepoluate, cu hrană naturală, nealterată chimic.
Tot la capitolul certificări, de urmărit este și certificarea MSC (Maritime Stewardship Council), aceasta fiind acordată peștelui sălbatic pescuit și procesat în mod sustenabil. O veți găsi în magazinele Lidl la categoria conservelor de ton, la batoanele de pește în panadă etc.
După cum mi-a spus și Alexia la ultima sesiune de cumpărături, unde am mers împreună, dar tu chiar le găsești pe toate la Lidl. Da, și asta mă bucură enorm, mi-am stabilit magazinele în care merg pentru cumpărăturile săptămânale, mă ghidez de multe ori după ceea ce ne-am dori să mâncăm, dar recunosc că verific de fiecare dată și aplicația Lidl Plus, în special pentru broșurile săptămânale.
Pentru planul de luna aceasta avem o gama super variată de culori și combinații alimentare care sper să vă încânte, mai ales pentru simplitate, am lăsat și link-uri către rețete, unele de pe blog, altele le veți găsi în varianta video de pe Instagram, unde vă aștept cu o imensă carte de bucate online, adică cu rețete ușor de integrat în alimentație.
Întotdeauna v-am vorbit aici despre echilibru, moderație, sport și gătit cât mai mult acasă, iar dacă uneori vi se pare că sunt multe preparate, asta doar pentru că mâncăm ceea ce gătim, comandăm foarte rar, și nu e săptămână în care să nu avem și prieteni la masă. Iar Domnul B e dedicat caserolei de prânz, întotdeauna pentru zilele în care merge la birou are pregătit ceva de mâncare.
ZIUA 1:
Masa 1: toast cu pâine cu semințe, avocado, mozzarella fresh, frunze de salată și nectarine trase la tigaie
Masa 2: caise, zmeură, kiwi și
Masa 3: supă de roșii coapte (românești
Masa 4: 1 morcov + humus
Masa 5: plachie de dorada + porumb fiert
ZIUA 2:
Masa 1: omletă cu parmezan și salată de roșii + castraveți
Masa 2: crumble cu caise și cirese (Piața Lidl
Masa 3: supă de roșii coapte
Masa 4: 1 cottage cheese + migdale Alesto
Masa 5: vinete la cuptor cu roșii, feta și busuioc (varianta VIDEO)
ZIUA 3:
Masa 1: banana bread cu fulgi de ovăz + 1 cană de lapte vegetal
Masa 2: zmeură + afine (
Masa 3: vinete cu roșii, feta și busuioc, iar Domnul B și-a pregătit pentru caserola de prânz o porție de legume mexicane + halloumi la tigaie
Masa 4: hidratate și decojite
Masa 5: plachie de biban și limonadă cu ananas
ZIUA 4:
Masa 1: toast cu humus și ou fiert + salată de roșii și castraveți
Masa 2: 1 felie banana bread
Masa 3: varză la cuptor + mămăligă, aceleași preparat și pentru caserola de prânz a Domnului B
Masa 4: migdale (Alesto) hidratate și decojite + 1 felie pepene ()
Masa 5: gălbiori cu năut și paste + rest de frunze salată Prestigio (nu ratez gălbiorii când îi găsesc în ) + limonadă cu pepene
ZIUA 5:
Masa 1: smoothie cu ananas congelat, lapte de cocos, zeamă de lime, migdale și fulgi de ovăz
Masa 2: migdale Alesto, hidratate și decojite
Masa 3: rulouri de dovlecei cu ricotta și sos de roșii cu busuioc
Masa 4: 1 felie de pâine cu semințe și salată de vinete + 1 roșie
Masa 5: tocană de ciuperci champignon brune, gălbiori și roșii, mămăliguță + ou înăbușit
Cam așa o săptămână din luna iulie, o minunată lună în care temperaturile nu au fost deloc blânde, dar mulțumim tehnologiei că mai răcorim încăperile, în caz de nevoie, cu aerul condiționat, în special în zilele în care pornesc cuptorul. Partea bună pe timp de vară e că mai gătim și afară. De exemplu când avem nevoie de grătar pentru a coace vinetele sau cum a fost în cazul acestui meniu, să pregătim peștele și legumele.
Aștept cu interes să îmi spuneți, în comentarii, cum vi se par propunerile din acest plan, ce rețetă vă face cu ochiul mai întâi, dar și cât de utile vă sunt informațiile lunare oferite în acest proiect. Totodată, nu uitați că puteți urmări și restul articolelor din proiect, accesând categoria de pe blog ”Planificare alimentară”.
Să vă fie util și super inspirațional!
Cu drag,
D
Lasă un răspuns