Tarta cu ricotta si sparanghel
Ideală pentru picnic așa cum am folosit-o eu, sau pentru masa de Paște de ce nu? Sau pentru o întâlnire cu prietenii, un motiv găsim noi să ne răsfățăm cu un blat de patiserie și implicit cu o tartă adevărată.
Am început de curând să mai umblu cu făinoase prin bucătărie și să mă joc cu astfel de tarte, am făcut și chestii dulci și sărate și am descoperit că tartele sunt foarte practice.
Una la mână sunt ideale pentru un prânz sănătos la birou, practice la micul dejun, de efect la petreceri, iar lista poate continua, ideea este că am descoperit că pe lângă gust, tartele sunt chiar practice.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 1 gălbenuș ou
- 40 ml apă foarte rece
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 250 g ricotta
- 3 ouă
- 3 linguri smântână
- 50 ml lapte
- 3 linguri parmezan ras
- 10-15 fire sparanghel ( depinde de mărime )
- sare
- piper
- parmezan felii ( opțional )
Modalitate de preparare:
Amestecăm untul rece cu făina, fie cu un procesor de alimente, fie manual, în cazul meu, am ales degețelele pentru a simți exact textura și satisfacția gătitului. ( glumesc, doar că nu am vrut să mai murdăresc vase )
Adăugăm gălbenușul și apa de la frigider, mai frământâm puțin după care dăm forma unei bile, o învelim în folie alimentară și o lăsăm la rece minim 30 de minute.
Din aluatul obținut , întindem o foaie care să acopere suprafața unei tăvi de tartă, o montăm în tavă și introducem din nou la rece pentru încă 30 de minute.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și pregătim câteva boabe de fasole/ năut sau paste ce le vom așeza pe o hârtie de copt deasupra blatului.
Dăm tava la cuptor pentru 20 de minute.
În acest timp, curățați sparanghelul și fierbeți-l timp de 5 minute.
Amestecați ricotta cu ouăle, smântâna, laptele, parmezanul ras, sare și piper.
Scoateți blatul din cuptor, îndepărtați boabele de fasole și turnați umplutura.
Așezați deasupra firele de sparanghel fierte și scurse de excesul de apă.
Aruncați câteva fâșii de parmezan dacă aveți, dacă nu, nu mai aruncați decât tava în cuptor pentru 15-20 de minute.
Am servit-o la picnic alături de prosciutto crudo.
Foto credit: The Storyalist
Alte tarte de pe blog:
Lasă un răspuns