Cremoasa, gustoasa si satioasa, cam asa este supa crema de ciuperci, adica as spune mai curand un piure de ciuperci.
Ciupercile nu sunt deloc atat de banale pe cum par, ele fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si fibre si ajuta la cresterea nivelului de vitamina D din organism.
Printre cele mai cunoscute ciuperci ce pot avea efecte in prevenirea si chiar tratarea anumitor afectiuni ar trebui sa le mentionez pe Shiitake si Reishi sau Ganoderma. Va suna cunoscut? Sunt renumite ca avand proprietati antitumorale.
Dar noi astazi vorbim despre o supa cu ciuperci champignon si galbiori proaspeti, absolut delicioasa, servita cu bruschete cu usturoi si parmezan, foarte simplu de preparat, cu un minim de ingrediente.
Ingrediente supa crema de ciuperci:
- 400 g galbiori proaspeti
- 500 g ciuperci champignon
- 2 morcovi
- 5- 6 catei usturoi
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- parmezan
- 1 lingurita oregano uscat
- ulei de masline
Modalitate de preparare supa crema de ciuperci:
Pentru inceput ne ocupam de ciupercute. Pe cele champignon le spalam cu grija, insa fara a fi nevoie sa le curatam.
Le taiem feliute pe toate, din care 400 de grame folosim la supa iar restul le pastram pentru a le servi pe o felie de paine frecata bine cu usturoi si stropita cu ulei de masline.
Intr-o tigaie punem ciupercile impreuna cu cateii de usturoi si oregano si lasam sa se gateasca aproximativ 7 minute, la foc potrivit. Aveti grija sa amestecati din cand in cand.
In acest timp in care ele isi fac singure treaba, ne ocupam de supa.
Punem 1,3 l de apa la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca adaugam morcovul taiat rondele, ardeiul si ceapa.
Nu mi-am ridicat probleme in ce dimensiuni sau forme sa tai legumele, toate ajungand la mana blenderului intr-un final. Cat priveste morcovul insa l-am feliat relativ subtire pentru a se patrunde mai repede.
Lasam legumele sa fiarba aproximativ 10 minute, apoi adaugam in oala ciupercile trase la tigaie si galbiorii proaspeti. Galbiori pe care i-am spalat cu atentie in cateva ape.
Nu uitati ca aproximativ 100 de grame din ciperci le pastram pentru momentul servirii. Asta daca doriti, bineinteles 🙂
Lasam focul mai mic si punem capacul pentru a se aromatiza in tihna. Dupa 10 minute, supa este mai mult decat pregatita pentru a fi pasata cu blenderul de mana.
Dam cu blenderul pana obtinem compozitia dorita.
Pentru servire am mesterit cate o bruscheta. Pe o felie de paine usor rumenita si cand zic usor ma refer mai curand la o felie de paine incalzita, am stropit-o cu putin ulei de masline si am masat-o cu cate un catelus de usturoi, peste care am adaugat 1-2 lingurite cu ciupercute.
Va spun drept ca servita cu aceste bruschete, supa are un gust cu mult mai intens decat servita ca atare.
Feliati cateva fasii de parmezan pe deasupra sau razuiti-l si serviti cu pofta mare asa cum am facut noi.
Lingura cu lingura, este o supa pe care eu o iubesc 🙂
Daca doriti o supa mai lichida si nu o crema, pentru ca de, gusturile sunt impartite, va recomand sa adaugati 1,5 l de apa. Dar e pacat de ciupercutele acestea dragalase sa nu fie tratate ca atare.
Pentru doritori se poate servi cu smantana lichida, adaugata in momentul servirii. Pentru noi, parmezanul a fost insa cea mai buna alegere.
Cu tot dragul,
Mi-ai facut o pfta de ciuperci !… Ma duc in paduricea din apropiere sa culeg vreo cateva. Sper sa nu fie bolande… Dac-oi crapa, numai tu esti de vina cu „supa crema de ciuperci”… 🙂
ce sa zic, eu nu le-am cules asa ca mi-am permis sa vin cu reteta pe blog si am indraznit chiar sa servesc si musafirii ! Suntem in viata :)))) !
P.s : nu ai niciun magazin in zona ? :d
Pofta mare 🙂